Tegnap fent voltunk a dombon csipkebogyót szedni.
Most a legjobb az állaga, kicsit már megcsípte a fagy, használható, édes.
Ahogy szedegettem, észrevettem, hogy Fickó is próbál hozzáférkőzni a bogyókhoz. A felső ajka fenn is akadt az egyik tüskén, gyorsan kiszabadítottam, de mindhiába, nem mondott le a szüretelésről!:)
Figyeltem, mit csinál. Éhes nem lehetett. Képzeljétek, nem ette meg, csak szedte és nyitott szájjal letette a fűbe. Ő is gyűjtötte. 💖
Íme az ellesett pillanatok.:)
A mai leves ismét egy finom különlegesség.
ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES, SAJT CSIPSSZEL
Kb. 1 kg édesburgonya, 2 sárgarépa, 1 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 8 dl zöldség alaplé (vagy zöldségleves kocka, 3 dl tejszín, sajt, olívaolaj, só
- A zöldségeket
megtisztítjuk, felaprítjuk.
- Egy fazékban olívaolajat
hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk az
édesburgonyát és a répát, megsózzuk, folyamatos keverés mellett kicsit
átsütögetjük.
- Felöntjük a zöldséget az
alaplével, közepesre mérsékeljük alatta a lángot.
- Ha már megpuhultak a
zöldségek, belekeverjük a tejszínt a levesbe, amint újra felforrt, rögtön
levesszük a levest a tűzről. Botmixerrel simára turmixoljuk.
- Serpenyőbe vagy
palacsintasütőbe cseppentünk egy-két csepp olajat, rádobunk egy marék
reszelt sajtot, és közepes lángon addig sütjük, amíg aranybarnára sül az
alsó fele. Megfordítjuk, megsütjük a másik oldalát is, közben konyhai
papírtörlővel folyamatosan leitatjuk róla a kisülő zsírt. Még melegen
feldaraboljuk.
Ez a sajtcsipsz nekem nagyon tetszett!:)
Karácsonykor sokan esznek halat, többféle formában. Miután a rántott halat mindenki ismeri, most egy francia ragu receptet hoztam kipróbálásra. Nekem első blikkre tetszik, még nem próbáltam ki, de lehet, hogy az idén bedobom!;)
HARCSA, FRANCIA
ZÖLDSÉGRAGUVAL (4 főre)
4 szelet harcsafilé (60 dkg),1 dkg olvasztott vaj, só, frissen őrölt bors
A zöldségraguhoz:1 ek. olívaolaj,15 dkg vöröshagyma finomra vágva, ½ dl víz, 2 gerezd fokhagyma finomra vágva, 30 dkg zöld kaliforniai paprika kicsumázva, vékony csíkokra vágva, 30 dkg padlizsán 2x2 cm-es darabokra vágva, 30 dkg cukkini 2x2 cm-es kockákra vágva, 1 db 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv,10 dkg magozott fekete olívabogyó, 1 dl száraz vörösbor, 1 ek. provance-i fűszerkeverék, 1 nagy maréknyi friss bazsalikom apróra vágva, só, bors
Egy 26 cm-es magas falu serpenyőben mérsékelt lángon felhevítjük
az olajat. A serpenyőbe dobjuk a vöröshagymát, ráöntjük a vizet és kevergetve
puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és 1 percig így puhítjuk
tovább.
A serpenyőbe szórjuk a paprika csíkokat, a padlizsán és
cukkini kockákat, végül jöhet bele a paradicsom és az olajbogyó is. Alaposan
összeforgatjuk, majd ráöntjük a vörösbort. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a
provanszi fűszerrel és kevergetve, nagy lángon felforraljuk. 5 percig
rotyogtatjuk, aztán lefedjük és mérsékelt lángon 25 - 30 perc alatt
összefőzzük.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és sütőpapírral kibélelünk
egy 25x35 cm-es tepsit.
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és a tepsibe fektetjük. Megcsepegtetjük
az olvasztott vajjal és a sütőbe tolva kb. 30 perc alatt megsütjük.
A francia zöldségraguba keverjük az apróra vágott
bazsalikomot és a harcsaszeletek mellé halmozva tálaljuk.
A desszert fogyókúrázóknak, egészségesen étkezőknek íródott, alakítsátok át, ha nem így étkeztek! A cukorra, zsiradékra gondolok.
KARÁCSONYI TEASÜTEMÉNY
Hozzávalók:
- 7 dkg mandula
- 4 dkg szezámmag
- 4 dkg kókuszreszelék
- 1/3 mk. szódabikarbóna
- 2 tojás
- 5 dkg lágy kókuszzsír
- 2 ek. eritrit
- 1 ek. méz
- 2 mk. fahéj
- 1 mk. gyömbérpor
- 2 tk. kakaó a tészta felébe
A mandulát, szezámmagot és kókuszreszeléket aprítóban
finomra darálom, hozzákeverem a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat a
zsírral, az eritrittel és a mézzel kikeverem, majd összevegyítem a szárazanyaggal.
A tészta felébe belekevertem a kakaót. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy-egy
teáskanálnyi halmokat tettem. Érdemes a halmok között teret hagyni, mert sütés
közben szétlapulnak. 180 fokon süssük, kb. 15-20 percig. Ahogy kicsit megkapja a szélét, vegyük ki!
Lássuk a mai jóság feladatot!:)
Figyeld meg, hányféle emberre mosolyogsz egy nap!
Érdekes! Valóban jó lenne tudni!:)
Jó pihenést, kellemes feltöltődést advent 3. vasárnapján! 💝
6 megjegyzés:
Fickó egy csodakutya....De tényleg.Az ember néha elcsodálkozik, hogy az állatok mire képesek. Samu cica újabban kifejezettek kéri a reggeli masszírozós simogatást. (A mellettem lévő lábtartós kis széken elnyúlik - ez a "jel".)Azelőtt ilyent csak nagyritkán tett. Most, hogy Berci már nincs, ő az úr a házban, ki kell szolgálnom...
Edes,draga Ficko! Milyen okos,huseges tarsak ok. Koszonet a sok jo receptert es a hozzajuk irt tortenetekert!
Jaj de aranyos ez a kutyus, milyen okos.
Szorgos aranyos Fickó! Jó kis recepteket válogattál össze most is. Kipróbáltam a "csipkés sütidet" én is mézes tésztával készítettem és sikerült köszi!
Andrea: köszönjük.:)
Éva: örülök, hogy sikerült a csipkés! Egy trükkje van, kicsit erősebben bele kell nyomni a nyújtófával, de gondolom tapasztaltad!
aranyos fodorka: azért a csodakutya enyhe túlzás, de köszönjük! Én is elcsodálkozom sokszor és nem is tudom megfejteni egy-egy ténykedését, amit valószínű illene tudom! Figyelni kell rájuk és akkor minden kiderül!
Samu cicának milyen igaza van!:) Ami jár, az jár!;)
Tselszi: igen, okos kutya, pedig az öregség már sokszor látszik a mozgásán, sőt, a gondolkodásán is, de ugyanakkor képes új dolgokat megtanulni. Pl.: sosem ült autóba, sőt, ha orvoshoz vittük úgy kellett betuszkolni és nemrég megtanulta 2-3 nap elég volt!:)
Nem mindig jut idő blogos történetekre, ez épp egy ilyen nap volt. Örülök, hogy jössz és hogy tetszik!:)
Megjegyzés küldése