2020/12/13

Manna 13.

Tegnap fent voltunk a dombon csipkebogyót szedni.

Most a legjobb az állaga, kicsit már megcsípte a fagy, használható, édes. 

Ahogy szedegettem, észrevettem, hogy Fickó is próbál hozzáférkőzni a bogyókhoz. A felső ajka fenn is akadt az egyik tüskén, gyorsan kiszabadítottam, de mindhiába, nem mondott le a szüretelésről!:) 

Figyeltem, mit csinál. Éhes nem lehetett.  Képzeljétek, nem ette meg, csak szedte és nyitott szájjal letette a fűbe. Ő is gyűjtötte. 💖

Íme az ellesett pillanatok.:)






A mai leves ismét egy finom különlegesség.

ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES, SAJT CSIPSSZEL

Kb. 1 kg édesburgonya, 2 sárgarépa, 1 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 8 dl zöldség alaplé (vagy zöldségleves kocka, 3 dl tejszín, sajt, olívaolaj, só

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.
  2. Egy fazékban olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk az édesburgonyát és a répát, megsózzuk, folyamatos keverés mellett kicsit átsütögetjük.
  3. Felöntjük a zöldséget az alaplével, közepesre mérsékeljük alatta a lángot.
  4. Ha már megpuhultak a zöldségek, belekeverjük a tejszínt a levesbe, amint újra felforrt, rögtön levesszük a levest a tűzről. Botmixerrel simára turmixoljuk.
  5. Serpenyőbe vagy palacsintasütőbe cseppentünk egy-két csepp olajat, rádobunk egy marék reszelt sajtot, és közepes lángon addig sütjük, amíg aranybarnára sül az alsó fele. Megfordítjuk, megsütjük a másik oldalát is, közben konyhai papírtörlővel folyamatosan leitatjuk róla a kisülő zsírt. Még melegen feldaraboljuk.

Ez a sajtcsipsz nekem nagyon tetszett!:)

Karácsonykor sokan esznek halat, többféle formában. Miután a rántott halat mindenki ismeri, most egy francia ragu receptet hoztam kipróbálásra. Nekem első blikkre tetszik, még nem próbáltam ki, de lehet, hogy az idén bedobom!;)

HARCSA, FRANCIA ZÖLDSÉGRAGUVAL (4 főre)

4 szelet harcsafilé  (60 dkg),1 dkg olvasztott vaj, só, frissen őrölt bors

A zöldségraguhoz:1 ek. olívaolaj,15 dkg vöröshagyma finomra vágva, ½ dl víz, 2 gerezd fokhagyma finomra vágva, 30 dkg zöld kaliforniai paprika kicsumázva, vékony csíkokra vágva, 30 dkg padlizsán 2x2 cm-es darabokra vágva, 30 dkg cukkini 2x2 cm-es kockákra vágva, 1 db 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv,10 dkg magozott fekete olívabogyó, 1 dl száraz vörösbor, 1 ek. provance-i fűszerkeverék, 1 nagy maréknyi friss bazsalikom apróra vágva, só, bors

Egy 26 cm-es magas falu serpenyőben mérsékelt lángon felhevítjük az olajat. A serpenyőbe dobjuk a vöröshagymát, ráöntjük a vizet és kevergetve puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és 1 percig így puhítjuk tovább.

A serpenyőbe szórjuk a paprika csíkokat, a padlizsán és cukkini kockákat, végül jöhet bele a paradicsom és az olajbogyó is. Alaposan összeforgatjuk, majd ráöntjük a vörösbort. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a provanszi fűszerrel és kevergetve, nagy lángon felforraljuk. 5 percig rotyogtatjuk, aztán lefedjük és mérsékelt lángon 25 - 30 perc alatt összefőzzük.

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy 25x35 cm-es tepsit.

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és a tepsibe fektetjük. Megcsepegtetjük az olvasztott vajjal és a sütőbe tolva kb. 30 perc alatt megsütjük.

A francia zöldségraguba keverjük az apróra vágott bazsalikomot és a harcsaszeletek mellé halmozva tálaljuk.

A desszert fogyókúrázóknak, egészségesen étkezőknek íródott, alakítsátok át, ha nem így étkeztek! A cukorra, zsiradékra gondolok.

KARÁCSONYI TEASÜTEMÉNY

Hozzávalók:

  • 7 dkg mandula
  • 4 dkg szezámmag
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 1/3 mk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 5 dkg lágy kókuszzsír
  • 2 ek. eritrit
  • 1 ek. méz
  • 2 mk. fahéj
  • 1 mk. gyömbérpor
  • 2 tk. kakaó a tészta felébe

A mandulát, szezámmagot és kókuszreszeléket aprítóban finomra darálom, hozzákeverem a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat a zsírral, az eritrittel és a mézzel kikeverem, majd összevegyítem a szárazanyaggal. A tészta felébe belekevertem a kakaót. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy-egy teáskanálnyi halmokat tettem. Érdemes a halmok között teret hagyni, mert sütés közben szétlapulnak. 180 fokon süssük, kb. 15-20 percig. Ahogy kicsit megkapja a szélét, vegyük ki!

Lássuk a mai jóság feladatot!:)

Figyeld meg, hányféle emberre mosolyogsz egy nap!

Érdekes! Valóban jó lenne tudni!:)

Jó pihenést, kellemes feltöltődést advent 3. vasárnapján! 💝

6 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Fickó egy csodakutya....De tényleg.Az ember néha elcsodálkozik, hogy az állatok mire képesek. Samu cica újabban kifejezettek kéri a reggeli masszírozós simogatást. (A mellettem lévő lábtartós kis széken elnyúlik - ez a "jel".)Azelőtt ilyent csak nagyritkán tett. Most, hogy Berci már nincs, ő az úr a házban, ki kell szolgálnom...

Tselszi írta...

Edes,draga Ficko! Milyen okos,huseges tarsak ok. Koszonet a sok jo receptert es a hozzajuk irt tortenetekert!

Andrea írta...

Jaj de aranyos ez a kutyus, milyen okos.

Éva írta...

Szorgos aranyos Fickó! Jó kis recepteket válogattál össze most is. Kipróbáltam a "csipkés sütidet" én is mézes tésztával készítettem és sikerült köszi!

Tiffanylda írta...

Andrea: köszönjük.:)

Éva: örülök, hogy sikerült a csipkés! Egy trükkje van, kicsit erősebben bele kell nyomni a nyújtófával, de gondolom tapasztaltad!

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: azért a csodakutya enyhe túlzás, de köszönjük! Én is elcsodálkozom sokszor és nem is tudom megfejteni egy-egy ténykedését, amit valószínű illene tudom! Figyelni kell rájuk és akkor minden kiderül!
Samu cicának milyen igaza van!:) Ami jár, az jár!;)

Tselszi: igen, okos kutya, pedig az öregség már sokszor látszik a mozgásán, sőt, a gondolkodásán is, de ugyanakkor képes új dolgokat megtanulni. Pl.: sosem ült autóba, sőt, ha orvoshoz vittük úgy kellett betuszkolni és nemrég megtanulta 2-3 nap elég volt!:)
Nem mindig jut idő blogos történetekre, ez épp egy ilyen nap volt. Örülök, hogy jössz és hogy tetszik!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons