2020/12/14

Manna 14.

Mivel ma kevés időm van, nem is történt semmi említésre méltó, ráadásul késő is van, vágjunk a közepébe!:) Nasival kezdek.

MANDARIN TORTA gyors és finom

Hozzávalók: 14 db mandarin + 1 dl mandarinlé, 3 tojás, 18 dkg cukor, 20 dkg liszt, 50 ml olaj, 16 g élesztő

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet az élesztővel (szárított), belecsurgatjuk az olajat és apránként a mandarin levét.

Egy közepes tortaformát - amibe éppen belefér 14 mandarin - kibélelünk sütőpapírral, megszórjuk kristálycukorral és szorosan ráhelyezzük a 14 tisztított mandarint. Ráöntjük a kikevert tésztát úgy, hogy mindenhova jusson. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig sütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd egy lapos tálra kiborítjuk, levesszük a papírt és díszítjük mandarin szeletekkel, csokoládéval, ill. karácsonyi kekszekkel.


                                                        Ez csak hasonló, a tiéd szebb lesz! ;)

AZ ÉN BEIGLIM

1 ½ dl langyos tejbe 5 dkg élesztő, 2 ek. cukor, felfuttatni.

½ kg lisztbe 1 kis pohár tejföl, 2 tojás sárgája, 1 kk. só, 3 ek. cukor, 15 dkg margarin + a felfuttatott.

Kidolgozni, keleszteni, majd kettévágni, nyújtani, tölteni, megkenni tojás sárgájával, újra keleszteni, de hűtőben! Ha duplájára nőtt, 180 fokon sütjük, míg szép piros nem lesz. Átkenem vizes tollal és rádobok egy szalvétát. Mikor kihűlt, folpackba csomagolom, vagy azonnal felfaljuk.:)

Töltelék: 25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor (én dupla mák és 30 cukor, citromhéj, aszalt szilva darabok, van.cuk., vagy mazsola, bármi)

25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor (ebbe szintén dupla dió, 30 cukor) 2 van.cuk. 1 dl forró tej (ebbe is citromhéj + ízlés szerint bármi)

                                                   Ezt nyaralásra vittük, ott készült.:)

Végül egy nagyon finom, narancsos, ámde korhely ételt is hoztam, hogy a sok édesség után felsóhajtsatok!:)

LENCSÉS NARANCSOS CSIRKERAGU (4 adag)

1 ek. olaj,10 dkg kolozsvári szalonna kockákra vágva,1 fej vöröshagyma 8 cikkre vágva, 10 dkg ecetes gyöngyhagyma lecsepegtetve, 2 közepes sárgarépa kb. 3 cm-es darabokra vágva, 1 közepes fehérrépa vékony szeletekre vágva, 2 szegfűbors, 2 babérlevél, 40 dkg lencse átmosva, lecsepegtetve, 1 kezeletlen narancs héja lereszelve és a leve, só, frissen őrölt bors, a tálaláshoz néhány csepp almaecet, 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem

Előmelegítjük a sütőt 140 fokra.

Egy 3 literes vastag aljú, sütőben is használható lábosban (legjobb a vaslábos), közepes lángon felhevítjük az olajat, rászórjuk a szalonnakockákat, és néha megkeverve kiolvasztjuk őket. A pörcöket kiszedjük egy nagy tálba és félretesszük.

A csirkecombokat besózzuk és a kiolvasztott zsiradékon, 2 adagban, mindkét oldalukon megpirítjuk, majd a pörcök mellé szedjük.

Az edénybe szórjuk a vöröshagymát, a gyöngyhagymát, a sárgarépát, fehérrépát, és néhány percig keverve pirítjuk. Visszatesszük a combokat és a szalonnapörcöt a lábosba, beledobjuk a szegfűborsot és a babért, majd felöntjük 7 dl vízzel és az egészet nagy lángon felforraljuk.

Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe és 1 órán át pároljuk.

Aztán kiemeljük, levesszük a fedelét és óvatosan belekeverjük a lencsét, a narancs héját és levét.

Fedő nélkül visszatesszük a lábost a sütőbe kb. 30-40 percre, amíg a lencse megfő.

Néhány csepp ecettel ízesítve és az apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A mai evangélium:

Ossz meg egy szép emléket valakivel, akit szeretsz!

Mára ennyi jutott :), vigyázzatok magatokra, egymásra!!!

Szép estét mindenkinek!

3 megjegyzés:

Éva írta...

Bejglid nagyon szép én nem élesztős tésztával szoktam készíteni mégis nagyon rég volt hogy nem repedt meg.Most arra gondoltam hogy nem feltekerve hanem lapokra nyújtva fogom megtölteni(bár így nem annyira karácsonyi süti lesz) majd eldöntöm még addig. Eddig lencsét főzeléknek készítettem de most én is valami hasonló jellegűt szeretnék készíteni.

aranyos fodorka írta...

Értetlenkedem: a mandarinokat szeletelve kell a tortaformába tenni ? vagy gerezdekre szedve ? A leírásból úgy értelmezem, hogy egészben, de akkor szeletelésnél mi lesz azzal ? Elég nehezen tudom elképzelni, pedig nagyon csábító....

Tiffanylda írta...

Éva: ha megszurkálod a tetejét, oldalát, valószínű nem fog megrepedni! Ezt kihagytam a recept írásakor, pedig fontos! Azért szerintem hagyd meg a formáját, úgy az igazi!;)
Jó ez a lencse, meglátod, ízleni fog! Egy próbát megér!:)

aranyos fodorka:a mandarinokat egyben kell a tortába tenni! A kép ugyan mást mutat, az ne zavarjon be, a netről szedtem! El tudod vágni a mandarint szeleteléskor, nem lesz azzal semmi baj!:) Sok gyümi, kevés tészta.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons