Igazi télies idő van mifelénk köddel, szemerkélő valamivel. De még mindig gyönyörű az erdő alja a színes levelektől.
Sűrűsödnek a tennivalók, lehet, hogy kevesebb recept lesz, de igyekszem továbbra is minden nap jelentkezni! ;) Nem maradhat ki egy adventi "meglepetés" sem!
Mára hoztam húsos - zöldségeset és vegát is, válasszatok!
Desszertnek pedig egy csinos karácsonyit, aminek már neki is állhattok! ;)
ERDEI RAGU
Hozzávalók: fél kg csirkemell, egy szelet szalonna (bőre is elég), kevés olaj, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, egy gyökér, kis szelet zeller, 30 dkg gomba, 1 dl vörösbor, fél pohár víz, só, bors, pici tárkony
A csirkemellet kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A zöldségeket karikára, ill. apróra vágjuk.
A szalonnából kisütjük a zsírt, kevés olajat teszünk hozzá és a hagymát, apróra vágott fokhagymát megdinszteljük rajta. Mikor jól átsült, hozzákeverjük az összes zöldséget. Alaposan megkeverjük és pár percig hagyjuk sülni, majd belerakjuk a csirkét. Ismét jól átkeverjük, felöntjük a vízzel, borral és fedő alatt puhára pároljuk. A legvégén adjuk hozzá a tárkonyt, megkóstoljuk és ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
Tésztával tálaljuk.
OLASZ PADLIZSÁNOS SPAGETTI
Hozzávalók: 1 friss padlizsán, 1 póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, 3 dl paradicsomlé / 1 aprított paradicsom konzerv, 1 fokhagyma reszelve, 2 csapott tk. bazsalikom, só, bors
Olajon megsütjük a karikára vágott pórét. Közben vékonyan meghámozzuk, felkockázzuk és besózzuk a padlizsánt. Mikor picit barnulni kezd a hagyma, hozzátesszük a padlizsánt, pici vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, megszórjuk bazsalikommal, ráreszeljük a fokhagymát, megcsorgatjuk egy ek. olíva olajjal és 1-2 percig rotyogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről és frissen kifőzött spagettivel tálaljuk. Tetejére szórhatunk olasz reszelt sajtot.
Végül, hogy karácsonyi recept is legyen, ajánlom ezt a linzert, ami mintájával egy kis különlegesség.
CSIPKEMINTÁS LINZER
Hozzávalók több mint 50 darab kekszhez:
250 g finomliszt
200 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
egy csipet tengeri só
2 db tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magjai
A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést
formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a
porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi
liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, amiben elkevertük a
vanília magjait, majd a vajas morzsalékkal, végül belegyúrjuk az összes
lisztet.
A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg
(magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Folpackba
csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll
a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)
Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a
sütőt 170 fokra.
A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk,
a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk
nagyjából 5 milliméter vastagra. Borítsuk rá a csipkét és így
nyújtsuk tovább a tésztát, kb. 3 milliméter vastagra.
A csipkét távolítsuk el, majd tetszőleges formájú kiszúróval
formázzunk kekszeket.
A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan
megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.
Én ezt a csipkés mintát mézes puszedli tésztájával próbáltam. Jól bevált! :)
A mai evangélium:
Vegyél eggyel többet, valakinek adományozd el, add az élelmiszer banknak!
Kellemes, készülődős hétvégét kívánok minden bekukkantónak!:)
3 megjegyzés:
Micsoda ötlet ez a csipkemintás keksz - nem mintha megcsinálnám - épp elég volta dupla adag grillázsos ostya... és 16 tojás fehérjéből holnap a habcsók...
aranyos fodorka: igen, nekem is tetszett, jópofa!:)
Hajrá, úgy látom, te már jó előre jársz!
Erdei ragud és a csipkés kekszed nyerő páros nálam ! Az időjárás mifelénk is hasonló!
Megjegyzés küldése