2020/12/12

Manna 12.

Igazi télies idő van mifelénk köddel, szemerkélő valamivel. De még mindig gyönyörű az erdő alja a színes levelektől.

Sűrűsödnek a tennivalók, lehet, hogy kevesebb recept lesz, de igyekszem továbbra is minden nap jelentkezni! ;) Nem maradhat ki egy adventi "meglepetés" sem!


Mára hoztam húsos - zöldségeset és vegát is, válasszatok! 

Desszertnek pedig egy csinos karácsonyit, aminek már neki is állhattok! ;)

ERDEI RAGU

Hozzávalók: fél kg csirkemell, egy szelet szalonna (bőre is elég), kevés olaj, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, egy gyökér, kis szelet zeller, 30 dkg gomba, 1 dl vörösbor, fél pohár víz, só, bors, pici tárkony

A csirkemellet kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk.

A zöldségeket karikára, ill. apróra vágjuk.

A szalonnából kisütjük a zsírt, kevés olajat teszünk hozzá és a hagymát, apróra vágott fokhagymát megdinszteljük rajta. Mikor jól átsült, hozzákeverjük az összes zöldséget. Alaposan megkeverjük és pár percig hagyjuk sülni, majd belerakjuk a csirkét. Ismét jól átkeverjük, felöntjük a vízzel, borral és fedő alatt puhára pároljuk. A legvégén adjuk hozzá a tárkonyt, megkóstoljuk és ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

Tésztával tálaljuk.


OLASZ PADLIZSÁNOS SPAGETTI

Hozzávalók: 1 friss padlizsán, 1 póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, 3 dl paradicsomlé / 1 aprított paradicsom konzerv, 1 fokhagyma reszelve, 2 csapott tk. bazsalikom, só, bors

Olajon megsütjük a karikára vágott pórét. Közben vékonyan meghámozzuk, felkockázzuk és besózzuk a padlizsánt. Mikor picit barnulni kezd a hagyma, hozzátesszük a padlizsánt, pici vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, megszórjuk  bazsalikommal, ráreszeljük a fokhagymát, megcsorgatjuk egy ek. olíva olajjal és 1-2 percig rotyogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről és frissen kifőzött spagettivel tálaljuk. Tetejére szórhatunk olasz reszelt sajtot.

Végül, hogy karácsonyi recept is legyen, ajánlom ezt a linzert, ami mintájával egy kis különlegesség.

CSIPKEMINTÁS LINZER

Hozzávalók több mint 50 darab kekszhez:

250 g finomliszt

200 g enyhén puha vaj

100 g porcukor

egy csipet tengeri só

2 db tojássárgája

1/2 rúd vanília kikapart magjai

A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait, majd a vajas morzsalékkal, végül belegyúrjuk az összes lisztet.

A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Folpackba csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)

Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

 A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk, a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk nagyjából 5 milliméter vastagra. Borítsuk rá a csipkét és így nyújtsuk tovább a tésztát, kb. 3 milliméter vastagra.

A csipkét távolítsuk el, majd tetszőleges formájú kiszúróval formázzunk kekszeket.

A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.

Én ezt a csipkés mintát mézes puszedli tésztájával próbáltam. Jól bevált! :)





A mai evangélium:

Vegyél eggyel többet, valakinek adományozd el, add az élelmiszer banknak!

Kellemes, készülődős hétvégét kívánok minden bekukkantónak!:)

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Micsoda ötlet ez a csipkemintás keksz - nem mintha megcsinálnám - épp elég volta dupla adag grillázsos ostya... és 16 tojás fehérjéből holnap a habcsók...

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: igen, nekem is tetszett, jópofa!:)
Hajrá, úgy látom, te már jó előre jársz!

Éva írta...

Erdei ragud és a csipkés kekszed nyerő páros nálam ! Az időjárás mifelénk is hasonló!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons