Kezd összejönni a tennivaló. Minél mélyebbre nézek, annál több a feladat!:)
Megfogadtam, hogy az idén - mivel úgy tűnik csak magunk leszünk - nem csinálok nagy felhajtást. Minden évben a maximumot akarjuk kihozni az ünnepből és hulla fáradtan esünk a fa alá. Most nem így lesz - ha igaz!;) Remélem sikerül betartani!
A menü nagyjából összeállt, a hozzávalók még foghíjasak, de már csak olyasmi kell, amit frissen veszünk meg.
A mai ajánlatom egy különlegesen finom és szép, színes omlett, megér egy próbát!
ELŐÉTEL KARÁCSONYRA (omlett tekercs)
Hozzávalók:
4 tojás, 150 g kenhető, friss sajt, 150 g füstölt lazac, 100 főtt spenót, 80 g tej, só, bors
Díszítéshez: 80 g kenhető sajt, fekete olívabogyó apróra vágva, gránátalma, friss kapor
Ha friss spenótot használunk, tisztítsuk meg többször
hideg vízben. Szárítsuk le és tegyük egy
nagy serpenyőbe. Megszórjuk egy csipet durva sóval, fedjük le, és főzzük
magas hőmérsékleten 3-4 percig.
Ezután hagyjuk lehűlni, turmixoljuk egy kis tejjel, amíg finom
pürét nem kapunk.
A tojásokat egy tálba törjük és habverővel felverjük, majd
hozzáadjuk a spenótot, a tejet, sót, borsot. Nedvesítsünk meg egy sütőpapírt és
tegyük egy 28 x 30 cm téglalap alakú serpenyőbe vagy egy nagy
sütőedénybe. Öntsük rá a keveréket, és süssük 180 fokon, amíg
meg nem sül.
Távolítsuk el az omlettet a pergamenpapírból, óvatosan tekerjük fel egy szalvétával, vagy nedves sütőpapírral, és tegyük félre, hogy lehűljön.
Ha kihűlt, tekerjük ki és kenjük be a sózott, friss sajttal, terítsük rá a lazacszeleteket, és tekerjük fel nagyon szorosan. Csomagoljuk folpackba, vagy fóliába és hagyjuk állni 2-3 órát hűtőszekrényben.
Közben készítsük el a krémet, amely díszíti.
A kenhető sajtot az aprított, fekete olajbogyóval keverjük
habosra.
Kenjük rá a tekercsre , akár fatörzset is formázhatunk, ha
valahol elvágjuk és összeillesztjük. Egy villával meghúzzuk a „fakéreg”
erezetét és friss kaporral megszórjuk, arra is fektessük! Ha van gránátalmánk,
megszórhatjuk a magjával, így még csinosabb lesz. 1-2 órára tegyük hűtőbe.
Amikor megvágjuk, nagyon mutatós a zöld, fehér és lazacszín, a piros magok, zöld kapor, ráadásul az ízvilága is fantasztikus! Próbáljátok ki!
Találtam még három likőrt karácsonyra, ami időben belefér az ünnepekig! Talán anyagilag is. ;)
Raffaello likőr
Hozzávalók
15 db Raffaello golyó, 3 dl tej, 7 dkg cukor, 2.5 dl habtejszín, 2 dl vodka
A Raffaello golyókat a tejjel, cukorral botmixerrel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vodkát, újra összekeverjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Limoncello
Hozzávalók:
5 db citrom (lehetőleg Meyert vegyetek!)
1 lime
6 -7 dl vodka
A megmosott citrusokat megsikáljuk, zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk.
Jól zárható befőttes üvegbe beletesszük a citrushéjakat, ráöntjük a
vodkát,
légmentesen lezárjuk.
Egy hétig sötét, hűvös helyen állni hagyjuk, naponta egyszer jól megrázva az
üveget,
egy hét állás után leszűrjük.
1/2 l vízből, 1 citrom levéből és 40 dkg cukorból
szirupot főzünk.
A citromhéjról leöntött alkoholt papírtörlővel bélelt tésztaszűrő segítségével
leszűrjük, a sziruppal összekeverjük, majd üvegekbe töltjük.
A kész limoncellót legalább 3-4 napig hagyjuk összeérni.
Hűtőben tároljuk.
Tojáslikőr másképp
6 db tojássárgáját 20 dkg porcukorral habosra keverjük, minél világosabb legyen.
Apránként beleöntünk 2 dl 30 %-os habtejszínt, 2 cs vaníliás cukrot, 1/2 l vodkát
és 2 dl 3.5 %-os tejet.
Legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
2 megjegyzés:
Sorry, a mai ajánlatból egyik sem csábított el. Így aztán várom a holnapi recepteket....
aranyos fodorka: jobb is, hogy nem csábultál el, hiszen annyi mindent úgysem lehet elkészíteni! Ezek csak ötletadók. Talán holnap megtalálod a következő igazit!:)
Megjegyzés küldése