2020/12/11

Manna 11.

Kezd összejönni a tennivaló. Minél mélyebbre nézek, annál több a feladat!:)

Megfogadtam, hogy az idén - mivel úgy tűnik csak magunk leszünk - nem csinálok nagy felhajtást. Minden évben a maximumot akarjuk kihozni az ünnepből és hulla fáradtan esünk a fa alá. Most nem így lesz - ha igaz!;) Remélem sikerül betartani!

A menü nagyjából összeállt, a hozzávalók még foghíjasak, de már csak olyasmi kell, amit frissen veszünk meg.

A mai ajánlatom egy különlegesen finom és szép, színes omlett, megér egy próbát!

ELŐÉTEL KARÁCSONYRA (omlett tekercs)

Hozzávalók:

4 tojás, 150 g kenhető, friss sajt, 150 g füstölt lazac, 100 főtt spenót, 80 g tej, só, bors

Díszítéshez: 80 g kenhető sajt, fekete olívabogyó apróra vágva, gránátalma, friss kapor

Ha friss spenótot használunk, tisztítsuk meg többször hideg vízben.  Szárítsuk le és tegyük egy nagy serpenyőbe. Megszórjuk egy csipet durva sóval, fedjük le, és főzzük magas hőmérsékleten 3-4 percig.

Ezután hagyjuk lehűlni, turmixoljuk egy kis tejjel, amíg finom pürét nem kapunk.

A tojásokat egy tálba törjük és habverővel felverjük, majd hozzáadjuk a spenótot, a tejet, sót, borsot. Nedvesítsünk meg egy sütőpapírt és tegyük egy 28 x 30 cm téglalap alakú serpenyőbe vagy egy nagy sütőedénybe. Öntsük rá a keveréket, és süssük 180 fokon, amíg meg nem sül.

Távolítsuk el az omlettet a pergamenpapírból, óvatosan tekerjük fel egy szalvétával, vagy nedves sütőpapírral, és tegyük félre, hogy lehűljön. 

Ha kihűlt, tekerjük ki és kenjük be a sózott, friss sajttal, terítsük rá a lazacszeleteket, és tekerjük fel nagyon szorosan. Csomagoljuk folpackba, vagy fóliába és hagyjuk állni 2-3 órát hűtőszekrényben.

Közben készítsük el a krémet, amely díszíti.

A kenhető sajtot az aprított, fekete olajbogyóval keverjük habosra.

Kenjük rá a tekercsre , akár fatörzset is formázhatunk, ha valahol elvágjuk és összeillesztjük. Egy villával meghúzzuk a „fakéreg” erezetét és friss kaporral megszórjuk, arra is fektessük! Ha van gránátalmánk, megszórhatjuk a magjával, így még csinosabb lesz. 1-2 órára tegyük hűtőbe. 

Amikor megvágjuk, nagyon mutatós a zöld, fehér és lazacszín, a piros magok, zöld kapor, ráadásul az ízvilága is fantasztikus! Próbáljátok ki!


Találtam még három likőrt karácsonyra, ami időben belefér az ünnepekig! Talán anyagilag is. ;)

Raffaello likőr
Hozzávalók

15 db Raffaello golyó, 3 dl tej, 7 dkg cukor, 2.5 dl habtejszín, 2 dl vodka

A Raffaello golyókat a tejjel, cukorral botmixerrel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vodkát, újra összekeverjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Limoncello
Hozzávalók:
5 db citrom (lehetőleg Meyert vegyetek!)
1 lime
6 -7 dl vodka

A megmosott citrusokat megsikáljuk, zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk.
Jól zárható befőttes üvegbe beletesszük a citrushéjakat, ráöntjük a vodkát, 
légmentesen lezárjuk. 
Egy hétig sötét, hűvös helyen állni hagyjuk, naponta egyszer jól megrázva az üveget, 
egy hét állás után leszűrjük.
1/2 l vízből, 1 citrom levéből és 40 dkg cukorból 
szirupot főzünk. 
A citromhéjról leöntött alkoholt papírtörlővel bélelt tésztaszűrő segítségével leszűrjük, a sziruppal összekeverjük, majd üvegekbe töltjük.
A kész limoncellót legalább 3-4 napig hagyjuk összeérni.
Hűtőben tároljuk.

Tojáslikőr másképp
6 db tojássárgáját 20 dkg porcukorral habosra keverjük, minél világosabb legyen.
Apránként beleöntünk 2 dl 30 %-os habtejszínt, 2 cs vaníliás cukrot, 1/2 l vodkát 
és 2 dl 3.5 %-os tejet.
Legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.



Lássuk a mai ajánlást!

Légy önzetlen! Adj szeretetet, kedvességet, ételt valakinek!

Nem nehéz feladat, próbálkozzunk!;)

Legyen szép napotok, egészségre vigyázni!!!:)

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Sorry, a mai ajánlatból egyik sem csábított el. Így aztán várom a holnapi recepteket....

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: jobb is, hogy nem csábultál el, hiszen annyi mindent úgysem lehet elkészíteni! Ezek csak ötletadók. Talán holnap megtalálod a következő igazit!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons