Tegnap délután lementünk a tóhoz. Itt-ott befagyott. Nagyon hideg volt, igazi téli idő, akárcsak ma!
Alig vártuk, hogy hazaérjünk a jó meleg lakásba és megigyunk egy meleg teát! Forralt bor se lett volna rossz, de nem volt kéznél!:)
Viszont erre az esetre találtam egy szuper receptet, amit előre el lehet készíteni, csak a bort kell hozzátölteni és már kortyolhatjuk is!
FORRALT BOR "alaplé"...
Hozzávalók:
– 1 liter víz
– 2 narancs leve és héja (kezeletlen legyen!)
– 1 citrom héja (szintén)
– 3 rúd fahéj
– 10-15 szem szegfűszeg
– 5-10 szem szegfűbors
– 1 rúd vanília (elmaradhat, nagyon drága, kis aroma is megteszi)
– 40 dkg cukor, méz, xilit (opcionális)
Hígítása:
8 dl borhoz kb. 2 bögre szirup (ahogy tetszik!)
Elkészítése:
1. A vizet kb.5 percig forraljuk a cukorral, míg feloldódik, majd hozzáadjuk
a fűszereket, és további tíz percig lassan forraljuk.
2. Hozzáadjuk a narancs levét, a citrus héjakat,
majd egy-két percig forraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és lefedjük.
3. Miután kihűlt, leszűrjük, üvegekbe töltjük, és hűvös
helyen tároljuk felhasználásig! Azaz, nem sokáig!:)
Felhasználáskor mindenki ízlés szerinti mértékben öntse hozzá a bort és frissen forralja!
FORRÓ CSOKI is jól jöhet egy ilyen kirándulás után!:)
5 dl tej (2,8%-os), 80 gramm étcsoki (70%-os), 20 gramm tejcsoki, 1 dl tejszín, 1 csipet só és ízlés szerinti ízesítő ( csipetnyi mézeskalács fűszer, vagy fahéj, vanília, gyömbérpor, tonkabab, stb.)
A tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokit. Addig kevergetjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt. Tovább melegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni a keverék. Adjuk hozzá a választott ízesítőt és a csipet sót, majd keverjük át, és töltsük csészékbe. Akkor lesz a legsűrűbb, mégis selymes állaga, ha folyamatosan kevergetjük, amíg tálalásra kerül. Esetleg adhatunk hozzá felvert tejszínhabot, de az már tényleg mindennek a teteje.:)
Hogy valami komolyabb dolog is legyen a gyomrunkba, ami igazán átmelegít minket és nem "bűnözés", az egy igazi finom...
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
50 dkg sült, tisztított sütőtök
1 nagyobb méretű sárga burgonya
1 nagyobb méretű sárga alma
2 kisebb gerezd fokhagyma (apróra vágva)
3 szál újhagyma (extra vékony szeletkékre vágva)
4 dkg vaj
2-2,5 dl tejszín (szükség szerint) - legjobb felverhetőt
használni, mert nagyon könnyű, habos lesz tőle a krémleves
3 ek. méz
3 ek. barna cukor (fantasztikus ízt ad!)
10 csepp citromlé
1 hüvelykujjnyi friss, reszelt gyömbér
reszelt szerecsendió,
só, bors, 1 mk. curry por (elmaradhat, de nagyon finom!)
A tököt szeletekre vágjuk és megsütjük, majd egy tálba tesszük a belsejét.
Addig a vajat egy magasabb serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a cukrot, végül a reszelt friss gyömbért, és jól megkaramellizáljuk. Beletesszük a hagymát, picivel később a fokhagymát, burgonyát, majd később az almát és 1-2 dl vízben megdinszteljük.
Hozzátesszük a sült tököt, megfelelő mennyiségű vizet (a levesnek sűrűnek kell lennie!), jól elvegyítjük, majd hozzá a tejszínt és csak most sózunk! (Ízlés szerint, ameddig nem nyomja el az édeskést ízt, csak erősíti!) Ezután mehet bele a pici bors, a 10 csepp (nem több!) citromlé, és a csipetnyi szerecsendió reszelék. Amikor egyet-kettőt rottyant, botmixerrel pürésítjük, szinte habbá verjük.
Természetesen lehet még tenni bele mézet, cukrot, sót többet is, esetleg a sűrítéshez plusz egy párolt burgonyát. Ízlés dolga! Továbbá alternatív, de aki szereti a keleties ízeket, egy mokkáskanál curryvel még megbolondíthatja a krémlevest.
Hidegen sajtolt tökmagolajjal és pirított tökmaggal
tálaljuk.
Hétvégén készítettem el és a kedvencem lett! Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges finomságokat!:)
Advent második napján a "Kedvesség naptár" szerinti evangélium a következő:
légy kapcsolatban valakivel, akivel nem találkozhatsz, hogy megkérdezd, hogy van!
Jó egészséget, derűs téli napot kívánok minden bekukkantónak!:)
3 megjegyzés:
Jó is lenne most egy kis forró csoki, ha valaki elkészítené nekem! Nagyon tetszik a "Kedvesség naptár" mai ajánlása is! Ti is vigyázzatok magatokra! Már szerettem volna kérdezni tudsz valamit "trollanyuról"?
A forralt boros recept nagyszerű, azt biztos kipróbálom. A forró csokival kapcsolatban az én ötletem az volt (nem is egyszer), hogy "megerősített kakaót" készítek. Vagyis a kész kakaóban elkeverek még egy kocka étcsokit is. Meg lehet inni :-) (Lehet, nincs sok értelme, de én azért már többször kipróbáltam - nekem ízlett.)
Éva: erre bizony válaszoltam, de úgy látszik megint mellényomtam és eltűnt...:( Talán elhiszed, hiszen a következő posztban reflektáltam kérdésedre!
Szóval, a forrócsoki olyan, hogy ha nem készítik el, bizony készítsd el magadnak, mert megérdemled!!!:)
aranyos fodorka: biztos jó úgy is! Sajnos mi a töményebbet preferáljuk! Pfuj, egészségtelen, tudom, de olyan jóóóó!:)))
Megjegyzés küldése