2020/12/01

Manna 1. és egyebek

 Kezdjük Pilinszkyvel! Erről az időszakról ő ír legszebben.

"Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk.

És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.

Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel.

​​Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől, szomjától.

Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.

Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."

Ezek után pedig kapcsolódjon egy bizonyos Matild néni a történetével, hogy méltóképpen bevezesse a  hozott receptjeimet!:)

"Elkezdődött az advent, a készülés Jézus eljövetelére.

Ennek kapcsán az egyik szentmise prédikációjában egy idős, görög-katolikus vallású hölgyről volt szó, akit Matild néninek hívtak. Érezte, hogy már nincs sok hátra az evilági életéből, és kérte a parókusát, hogy amikor majd meghal, és felravatalozzák, akkor egy villát tegyen oda mellé a koporsóba. Csodálkozott a lelkész, ilyen kéréssel még nem találkozott, megkérdezte hát, hogy mégis miért tegye oda azt a villát, mire az idős hölgy így felelt: biztos mások is meg fogják kérdezni, hogy minek van ott az a villa. Akkor majd mondja el, amit most válaszolok erre a kérdésre!

Amikor fiatalabb voltam, nagyon szerettem vendégségbe járni, és nagyon szerettem, ha a második fogás után azt mondták nekem, hogy  Matild, tartsd meg a villádat! Akkor tudtam, hogy a java még csak ezután jön."

Vegyünk példát Matild néniről! Várjuk mi is úgy Jézus Krisztus eljövetelét, hogy tudjuk, a java még csak azután jön!:)


Válogattam recepteket sajátokból, másokéból, mentettekből, kapottakból az én ízlésem szerint. Remélem találni fogtok a 24 nap alatt olyat, ami elnyeri tetszéseteket!

Mivel ez egy böjtös időszak - azoknak, akik tartják -, igyekszem majd olyan ételeket is hozni, nem csak süteményeket.

Ma mindenképp a karácsonyi likőrökkel kell kezdeni, mert azoknak 2-3 hetet is kell várakozniuk a kamra polcán, hogy kellőképpen megérjenek. A feltett receptek nagy részét - ha nem az összeset - a martonosi Dávid Mónikától kaptam, arra a bizonyos gasztro - versenyre. Mind nagyon finom, nem lesz könnyű dolgotok!:)

Válasszatok!

Mogyoró likőr
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
5 dl tej
5-6 dkg lisztté őrölt pörkölt mogyoró
15 dkg mogyorókrém
3 dl alkohol
A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a tejben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a mogyorót és a mogyorókrémet. Ha kihűlt, felöntjük az alkohollal. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, gyakran felrázzuk!

Kávé likőr
2,5 dl erős feketekávé
10 dkg cukor
2,5 dl brandy
1 rúd vanília

A kávét ülepedés után leszűrjük, és elkeverjük benne a cukrot. Megvárjuk, hogy kihűljön. Ekkor beletesszük a felhasított vanília rudat és a brandyt. Zárható üvegben két hétig érleljük, néha összerázzuk. Két hét után átszűrjük, és palackba töltjük.

Ánizs likőr 
1 dkg ánizs
50 dkg cukor
5 dl alkohol
Az ánizst egy-két napig az alkoholban állni hagyjuk, majd a cukrot fél liter vízben felfőzzük, az alkoholhoz adjuk, és két napi állás után leszűrjük! Még két hétig érlelni kell, de minél tovább áll, annál finomabb!

Csokoládé likőr
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
8 dl tej
5 rúd csoki
szegfűszeg
2 dl alkohol
25 dkg porcukrot kikeverünk 4 tojássárgájával, majd belefőzzük 8 dl tejbe, és hozzáadunk 5 rúd reszelt csokoládét és két szem szegfűszeget. Kihűtjük, majd felöntjük 2dl alkohollal. Legalább két hétig érlelni kell!

Kókusz likőr  

4 dl finomszesz          
50-60 dkg cukor
1,5 l tej 10 dkg kókuszreszelék
2 cs vaníliás cukor
A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.

Bor likőr
0,5 l testes vörösbor
40 dkg cukor                
2,5 dl rum
1 rúd vanília
Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni!

After Eight likőr
0,5 l kiváló minőségű vodka
4 dkg holland csokoládépor
1 db vaníliarúd
1 maréknyi friss mentalevél
3 dl tej
3 dl víz
40 dkg cukor
(tölcsér, filterpapír, csavaros tetejű 3 l-es befőttes üveg)
Az érlelés ideje 3 hét, ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázni!!! Vigyázz, mert az érlelés 3 hét, de még utána 2 hétig újra érlelni-pihentetni kell!
Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és az összezúzott mentalevelet, öntsük rá a fél liter vodkát. Egy hét elteltével szűrjük le, öntsünk hozzá 3 dl vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupot (lehűlés után), valamint 3 dl tejet.
Két hétig érleljük, naponta többször rázogatva.
Két hét után újra leszűrjük és újabb két hétig érleljük. Végül ismét leszűrjük.
A csokipor elhagyásával egyszerű mentalikőrt kapunk. 

Vanília likőr
3 kanál friss mentalevél
1 rúd vanília
2 dl 96 %-os alkohol
25 dkg kristálycukor
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és a megmosott mentalevéllel egy nagy befőttes üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, lezárjuk és 5 napig érleljük. Ezután a cukorból és 2,5 dl vízből szirupot főzünk, legalább 20 percig forraljuk, majd a fűszerezett alkoholhoz adjuk. Légmentesen lezárjuk és egy hét után átszűrjük, palackozzuk.
Tipp: nagyon finom, nagyon édes likőr lesz, de érdemes belőle dupla adagot készíteni, mert ebből csak kevés lesz! 

Baileys
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1 capuccino classic
2 doboz tejszín
3 dl rum
Ezt az egészet össze kell jól keverni, üvegbe tölteni, és egy egész napot hűtőben tartani fogyasztás előtt! Ne rémisszen el senkit a tojás benne, mivel az íze pont olyan lesz, mint az eredeti likőré! Fincsi.

Tojás likőr
5 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
5 dl tej
2,5 dl alkohol
A tejet felforraljuk és lehűtjük. A tojássárgákat krémesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejet és az alkoholt felváltva a cukros tojásba kanalazzuk és alaposan elkeverjük. Üvegbe töltjük és 10-15 napig hűvös helyen érleljük, néha felrázzuk. Két héten belül el kell fogyasztani!!!

 

Almás pite likőr

  • Hozzávalók 6 dl likőrhöz:
  • 1 dl vodka
  • 5 dl almalé (100%-os, szűretlen akár)
  • 15-20 dkg cukor
  • 4 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál házi készítésű vanília-kivonat (boltban kapható vanília esszencia)
  • 1 közepes rúd fahéj
  • 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • csillagánizs
1. A vodkába beletesszük a fahéj rudat, a szegfűszeget és a csillagánizst. Napfénytől elzárva egy hétig      érleljük a keveréket.
2. Az almalevet és a cukrot összefőzzük, beletesszük az őrölt fahéjat.
3. Amikor kihűlt, összekeverjük a vodkával és beleöntjük a házi készítésű vanília kivonatot.

                                                            --- --- --- --- --- ---

A rend kedvéért álljon itt egy süti recept is, hátha valakit nem érdekelnek a likőrök!:)
Vasárnap elkészítettem, nagyon kapós volt, ajánlom szeretettel!:)


BANÁNOS MÁKOS SÜTI
Hozzávalók:
  • 22 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 db banán
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál mák
  • 2 evőkanál csoki chips
  • 2 evőkanál mandulaforgács
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A tojásokat üsd egy tálba, keverd ki jól a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Add hozzá a villával átnyomkodott banánokat. A lisztet szitáld egy tálba, tedd hozzá a mákot, a sütőport és a sót, majd részletekben forgasd a tojásos masszához.

Egy kenyérformát kenj ki vajjal, hintsd meg liszttel, és egyengesd bele a tésztát. Szórd meg csokival és mandulaforgáccsal, majd előmelegített sütőben, 175 fokon süsd meg körülbelül 50 perc alatt. Ha tűpróba során a tésztába szúrt tű vagy fogvájó nem lesz ragacsos, kiveheted a sütőből.   

Kellemes időtöltést a receptek bármelyikével, próbálkozzatok, élvezzétek!:)

Utólag tettem ide ezt a kedvesség naptárat, az első napi tennivaló szerint: 

osszátok és szórjátok a kedvességet! 💝

Vigyázzatok magatokra, egymásra, tartsátok a szabályokat!!!

6 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ejha ! nem semmi bejegyzés :-)
A Matild néni villája történet nagyon tetszett - még nem ismertem, jót mosolyogtam rajta.
A csokilikőr kipróbálásán gondolkodom, lehet, meglepem magamat karácsonyra vele.

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: kicsit hosszúra sikeredett a bejegyzés, a többi rövidebb lesz!:) A likőrök isteniek, bármelyik megér egy misét!;)

Éva írta...

Matild néni nekem is tetszett és ez a sok finomság nehéz választani!

Tiffanylda írta...

Éva: jópofa Matild néni története!;) Készítsd el magad a forrócsokit, ha más nincs, MERT MEGÉRDEMLED!!!:)

Névtelen írta...

En is csináltam már banán sütit, de mák helyett szerecsendióval izesitettem, ez ad neki egy kis exotikus jelleget.

Tiffanylda írta...

Névtelen: köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni, mert szeretjük a szerecsendiót is! Szerintem a mák is maradhat, elférnek!:) Elég semleges a mák.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons