2020/12/02

Manna 2.

Tegnap délután lementünk a tóhoz. Itt-ott befagyott. Nagyon hideg volt, igazi téli idő, akárcsak ma!





Alig vártuk, hogy hazaérjünk a jó meleg lakásba és megigyunk egy meleg teát! Forralt bor se lett volna rossz, de nem volt kéznél!:)

Viszont erre az esetre találtam egy szuper receptet, amit előre el lehet készíteni, csak a bort kell hozzátölteni és már kortyolhatjuk is! 

FORRALT BOR "alaplé"...

Hozzávalók:

– 1 liter víz
– 2 narancs leve és héja (kezeletlen legyen!)
– 1 citrom héja (szintén)
– 3 rúd fahéj
– 10-15 szem szegfűszeg
– 5-10 szem szegfűbors
– 1 rúd vanília (elmaradhat, nagyon drága, kis aroma is megteszi)
– 40 dkg cukor, méz, xilit (opcionális)

Hígítása:

8 dl borhoz kb. 2 bögre szirup (ahogy tetszik!)

Elkészítése:

1. A vizet kb.5 percig forraljuk a cukorral, míg feloldódik, majd hozzáadjuk a fűszereket, és további tíz percig lassan forraljuk.

2. Hozzáadjuk a narancs levét, a citrus héjakat, majd egy-két percig forraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és lefedjük.

3. Miután kihűlt, leszűrjük, üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk felhasználásig! Azaz, nem sokáig!:)

Felhasználáskor mindenki ízlés szerinti mértékben öntse hozzá a bort és frissen forralja!


FORRÓ CSOKI is jól jöhet egy ilyen kirándulás után!:)

5 dl tej (2,8%-os), 80 gramm étcsoki (70%-os), 20 gramm tejcsoki, 1 dl tejszín, 1 csipet só és ízlés szerinti ízesítő ( csipetnyi mézeskalács fűszer, vagy fahéj, vanília, gyömbérpor, tonkabab, stb.)

A tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokit. Addig kevergetjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt. Tovább melegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni a keverék. Adjuk hozzá a választott ízesítőt és a csipet sót, majd keverjük át, és töltsük csészékbe. Akkor lesz a legsűrűbb, mégis selymes állaga, ha folyamatosan kevergetjük, amíg tálalásra kerül. Esetleg adhatunk hozzá felvert tejszínhabot, de az már tényleg mindennek a teteje.:)

Hogy valami komolyabb dolog is legyen a gyomrunkba, ami igazán átmelegít minket és nem "bűnözés", az egy igazi finom...

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

50 dkg sült, tisztított sütőtök 

1 nagyobb méretű sárga burgonya

1 nagyobb méretű sárga alma

2 kisebb gerezd fokhagyma (apróra vágva)

3 szál újhagyma (extra vékony szeletkékre vágva)

4 dkg vaj

2-2,5 dl tejszín (szükség szerint) - legjobb felverhetőt használni, mert nagyon könnyű, habos lesz tőle a krémleves

kb. fél liter víz (érzés szerint)

3 ek. méz

3 ek. barna cukor (fantasztikus ízt ad!)

10 csepp citromlé

1 hüvelykujjnyi friss, reszelt gyömbér

reszelt szerecsendió,

só, bors, 1 mk. curry por (elmaradhat, de nagyon finom!)

 A tököt szeletekre vágjuk és megsütjük, majd egy tálba tesszük a belsejét. 

Addig a vajat egy magasabb serpenyőben megolvasztjuk,  hozzáadjuk a mézet, majd a cukrot, végül a reszelt friss gyömbért, és jól megkaramellizáljuk. Beletesszük a hagymát, picivel később a fokhagymát, burgonyát, majd később az almát és 1-2 dl vízben megdinszteljük. 

Hozzátesszük a sült tököt, megfelelő mennyiségű vizet (a levesnek sűrűnek kell lennie!), jól elvegyítjük, majd hozzá a tejszínt és csak most sózunk! (Ízlés szerint, ameddig nem nyomja el az édeskést ízt, csak erősíti!) Ezután mehet bele a pici bors, a 10 csepp (nem több!) citromlé, és a csipetnyi szerecsendió reszelék. Amikor egyet-kettőt rottyant, botmixerrel pürésítjük, szinte habbá verjük.

Természetesen lehet még tenni bele mézet, cukrot, sót többet is, esetleg a sűrítéshez plusz egy párolt burgonyát. Ízlés dolga! Továbbá alternatív, de aki szereti a keleties ízeket, egy mokkáskanál curryvel még megbolondíthatja a krémlevest.

Hidegen sajtolt tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálaljuk.

Hétvégén készítettem el és a kedvencem lett! Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges finomságokat!:)

Advent második napján a "Kedvesség naptár" szerinti evangélium a következő:

légy kapcsolatban valakivel, akivel nem találkozhatsz, hogy megkérdezd, hogy van! 

Jó egészséget, derűs téli napot kívánok minden bekukkantónak!:)

3 megjegyzés:

Éva írta...

Jó is lenne most egy kis forró csoki, ha valaki elkészítené nekem! Nagyon tetszik a "Kedvesség naptár" mai ajánlása is! Ti is vigyázzatok magatokra! Már szerettem volna kérdezni tudsz valamit "trollanyuról"?

aranyos fodorka írta...

A forralt boros recept nagyszerű, azt biztos kipróbálom. A forró csokival kapcsolatban az én ötletem az volt (nem is egyszer), hogy "megerősített kakaót" készítek. Vagyis a kész kakaóban elkeverek még egy kocka étcsokit is. Meg lehet inni :-) (Lehet, nincs sok értelme, de én azért már többször kipróbáltam - nekem ízlett.)

Tiffanylda írta...

Éva: erre bizony válaszoltam, de úgy látszik megint mellényomtam és eltűnt...:( Talán elhiszed, hiszen a következő posztban reflektáltam kérdésedre!
Szóval, a forrócsoki olyan, hogy ha nem készítik el, bizony készítsd el magadnak, mert megérdemled!!!:)

aranyos fodorka: biztos jó úgy is! Sajnos mi a töményebbet preferáljuk! Pfuj, egészségtelen, tudom, de olyan jóóóó!:)))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons