2020/12/16

Manna 16.

Tegnap "futáros" nap volt. 

Hogy ne menjünk emberek közé, ez a legjobb módja a vásárlásnak. Megrendeled, átutalod és házhoz szállítják. Ennél kényelmesebb nincs a világon, esetleg olcsóbb...

Amíg vártam, sikerült megfőzni az ebédet, mosogatni, felmosni, ruhát hajtogatni, teregetni, vasalni, feltenni az előző posztot, szóval nem kellett ölbe tett kézzel unatkoznom. 

Mire ebédeltünk és mindennel végeztem, elmúlt három óra. Egy kicsit ködös is lett a táj. Majdnem lebeszéltem magam a kutyasétáltatásról - és a magam sétáltatásáról! -, de aztán jobb belátásra tértem. Ami jár, az jár!

Fickó aludt a kályha mellett és mikor szóltam, hogy gyere, megyünk a tóhoz, úgy felugrott, hogy állítom, azt sem tudta, hol van!:) Ilyenkor nagyon boldog. 💝

Senki nem volt a tónál, csak mi. 


Hideg szél fújt, de már megtanultam a tavi időjárást - egész más, mint 200 m-rel odébb, a faluban -, úgyhogy készültem! Sapka, sál, dzseki, kesztyű. Így ráérősen sétáltunk fél 5-ig. Akkor már olyan sötét volt, hogy fotózni se nagyon tudtam, de a karácsonyi design-t azért próbáltam megörökíteni. Csak így sikerült.


No, ennyit a napunkról és most jöjjenek a receptek!

Íme, néhány ünnepi étel, ami nem kifejezetten pénztárcabarát, de ilyen alkalmakkor megengedhető. 

Persze, ahol lehet, spóroljunk! Pl.: a körteleves körtéit helyettesíthetjük az általunk eltett befőttel is, vagy talán a bolti befőtt is olcsóbb, mint a télen friss gyümölcs. Akit majd érdekel a recept, nyilván utánajár.

KÖRTE KRÉMLEVES

Hozzávalók:

– 7 nagyobb körte
– kétharmad bögre főzőtejszín (2 dl)
– 1 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős)
– 1 citrom leve kifacsarva
– 3-4 evőkanál méz
– 1 rúd fahéj, vagy egy teáskanálnyi őrölve
– 1 fél mokkáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)
– 2-3 szegfűszeg (elhagyható)

Elkészítése:

1. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, összekockázzuk, majd egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje.

2. Feltesszük főni, hozzáadjuk a mézet, a fűszereket, a citromlevet és puhára főzzük.

3. Ha puha a körte, akkor vagy botmixerrel pürésítjük, vagy egy blender kancsójában.

4. A pudingot a tejszínnel csomómentesre elkeverjük egy tálkában, majd lassan csorgatva és folyamatosan kavargatva rászedünk egy-két merőkanálnyi meleg körtelevet. Ezt hőkiegyenlítésnek nevezzük, és azért van rá szükség, hogy nehogy összeugorjon és kicsapódjon a tejszín a hirtelen forróságtól, mikor a leveshez öntjük.

5. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, a körtés krémhez hozzákeverjük lassan adagolva a pudingos tejszínt, majd összeforraljuk. Kóstoljuk, és saját szánk íze szerint adunk hozzá még abból, amit hiányolunk. Itt főleg mézre lehet szükség, ha esetleg nem olyan édes a körténk…

6. Forrón tálaljuk, egy csipet fahéjjal meghintve!

SÜLT HAL

Hozzávalók (4 főre):

  • 1-1,5 kg-os hal ( fogas, pisztráng,  harcsa, tengeri halak)
  • 4 szem sütnivaló burgonya
  • friss petrezselyem
  • citrom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

Vegyessaláta:

  • spenót
  • rukkola
  • sárgarépa
  • zeller
  • fehér retek
  • radicchió saláta vagy vöröskáposzta
  • újhagyma
  • tökmagolaj
  • citrom

Elkészítés

 A nagyon szálkás halak nem alkalmasak sütésre, mint pl. a ponty, mert nem tudjuk sem filézni, sem beirdalni a halat. Ezért az édesvíziek közül a legjobb választás a fogas, a pisztráng és a harcsa, mert fogyasztásnál csak a gerinc szálkája marad, amit ki lehet kerülni. 

Egy tűzálló, öntöttvas, kerámia, zománcozott vagy jénai edényt vékonyan megkenünk olajjal, arra ráfektetjük a konyhakész, kívül-belül jól megsózott hala(ka)t, a hasába beleteszünk egy adag petrezselyemzöldet, 2-3 gerezd felkarikázott fokhagymát és egy karika citromot.

Ezután körberakjuk a cikkekre vágott burgonyával, elhelyezünk néhány gerezd fokhagymát, majd enyhén meglocsoljuk olívaolajjal és 170 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Amikor a burgonya kezd pirulni, és a hal bőre is barnul picit, akkor kész is van. Vigyázzunk, mert a hal legnagyobb ellensége a túlsütés!

A salátához érdemes minél többféle és több színű zöldséget felaprítunk, majd csak keverjük össze citrommal vagy balzsamecettel, igény szerint sóval, esetleg egy kis tökmagolajjal vagy olívaolajjal! A krumplit meghagyhatjuk a család többi tagjának. ;)

DADAI KIFLI

Sógornőm barátnője sütötte ezt a nagyon finom és nagyon egyszerű sós kiflit, mikor egyszer Tiszadadán voltunk. Igazából nem volt neve, így ráragadt a dadai jelző. Gyakran sütöm, mert gyors, elronthatatlan és mindig finom. Szeretjük.

Fél liter langyos tejben, pici cukorral felfuttatunk 5 dkg élesztőt. (Én nem szoktam, csak langyos tej és 2cs. szárított élesztő)

Egy nagy tálba beleöntünk 1 kg lisztet, hozzá 1 púpos ek. sót (kóstolni kell!)és rálöttyintünk 2 dl olajat, az élesztős tejet, majd jól összedolgozzuk. Nagyon finom állagú tésztát fogunk kapni.

4 gombócra osztjuk és kissé megkelesztjük. 

Egyenként kör alakúra sodorjuk és 16 cikkre vágjuk mindegyiket, vagyis 64 db lesz! A cikkek széles végére tehetünk sajtdarabot, vagy tetszés szerint bármit és a keskenyedés irányába feltekerjük. Mehet a fóliázott tepsibe, egész tojással megkenjük, maggal szórhatjuk és forró sütőben – gázon eggyel kisebb a max.-nál – világos barnára sütjük. Bélelt kosárban, bebugyolálva gyűjtögetjük.

VARIÁCIÓ: megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a – mindenből 15 dkg - sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük. Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle (jobbról, majd balról vágjuk ferdén). A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük. De ez már durva kalóriamennyiség kategóriába esik!:)

Lássuk a mai tennivalót!

Keress valami jót mindenkiben, akivel ma beszélsz!

Ne feledd, aki keres, az talál!;) 


Jó egészséget, szép napot mindenkinek!:)

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Dadai kifli recept mentve - nekem töltelék nélkül jobban tetszik....

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: ok, pedig sajttal, különösen füstölt sajttal príma!;)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons