Tegnap "futáros" nap volt.
Hogy ne menjünk emberek közé, ez a legjobb módja a vásárlásnak. Megrendeled, átutalod és házhoz szállítják. Ennél kényelmesebb nincs a világon, esetleg olcsóbb...
Amíg vártam, sikerült megfőzni az ebédet, mosogatni, felmosni, ruhát hajtogatni, teregetni, vasalni, feltenni az előző posztot, szóval nem kellett ölbe tett kézzel unatkoznom.
Mire ebédeltünk és mindennel végeztem, elmúlt három óra. Egy kicsit ködös is lett a táj. Majdnem lebeszéltem magam a kutyasétáltatásról - és a magam sétáltatásáról! -, de aztán jobb belátásra tértem. Ami jár, az jár!
Fickó aludt a kályha mellett és mikor szóltam, hogy gyere, megyünk a tóhoz, úgy felugrott, hogy állítom, azt sem tudta, hol van!:) Ilyenkor nagyon boldog. 💝
Senki nem volt a tónál, csak mi.
Hideg szél fújt, de már megtanultam a tavi időjárást - egész más, mint 200 m-rel odébb, a faluban -, úgyhogy készültem! Sapka, sál, dzseki, kesztyű. Így ráérősen sétáltunk fél 5-ig. Akkor már olyan sötét volt, hogy fotózni se nagyon tudtam, de a karácsonyi design-t azért próbáltam megörökíteni. Csak így sikerült.
No, ennyit a napunkról és most jöjjenek a receptek!
Íme, néhány ünnepi étel, ami nem kifejezetten pénztárcabarát, de ilyen alkalmakkor megengedhető.
Persze, ahol lehet, spóroljunk! Pl.: a körteleves körtéit helyettesíthetjük az általunk eltett befőttel is, vagy talán a bolti befőtt is olcsóbb, mint a télen friss gyümölcs. Akit majd érdekel a recept, nyilván utánajár.
KÖRTE KRÉMLEVES
Hozzávalók:
– 7 nagyobb körte
– kétharmad bögre főzőtejszín (2 dl)
– 1 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős)
– 1 citrom leve kifacsarva
– 3-4 evőkanál méz
– 1 rúd fahéj, vagy egy teáskanálnyi őrölve
– 1 fél mokkáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)
– 2-3 szegfűszeg (elhagyható)
Elkészítése:
1. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát,
összekockázzuk, majd egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen
csak ellepje.
2. Feltesszük főni, hozzáadjuk a mézet, a fűszereket, a citromlevet
és puhára főzzük.
3. Ha puha a körte, akkor vagy botmixerrel pürésítjük, vagy
egy blender kancsójában.
4. A pudingot a tejszínnel csomómentesre elkeverjük egy
tálkában, majd lassan csorgatva és folyamatosan kavargatva rászedünk egy-két
merőkanálnyi meleg körtelevet. Ezt hőkiegyenlítésnek nevezzük, és azért van rá
szükség, hogy nehogy összeugorjon és kicsapódjon a tejszín a hirtelen
forróságtól, mikor a leveshez öntjük.
5. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, a körtés krémhez
hozzákeverjük lassan adagolva a pudingos tejszínt, majd összeforraljuk.
Kóstoljuk, és saját szánk íze szerint adunk hozzá még abból, amit hiányolunk.
Itt főleg mézre lehet szükség, ha esetleg nem olyan édes a körténk…
6. Forrón tálaljuk, egy csipet fahéjjal meghintve!
SÜLT HAL
Hozzávalók (4 főre):
- 1-1,5
kg-os hal ( fogas, pisztráng, harcsa, tengeri halak)
- 4
szem sütnivaló burgonya
- friss
petrezselyem
- citrom
- 5-6
gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só,
bors
Vegyessaláta:
- spenót
- rukkola
- sárgarépa
- zeller
- fehér
retek
- radicchió
saláta vagy vöröskáposzta
- újhagyma
- tökmagolaj
- citrom
- só
Elkészítés:
A nagyon szálkás halak nem alkalmasak sütésre, mint pl. a ponty, mert nem tudjuk sem filézni, sem beirdalni a halat. Ezért az édesvíziek közül a legjobb választás a fogas, a pisztráng és a harcsa, mert fogyasztásnál csak a gerinc szálkája marad, amit ki lehet kerülni.
Egy tűzálló, öntöttvas, kerámia, zománcozott vagy jénai edényt
vékonyan megkenünk olajjal, arra ráfektetjük a konyhakész, kívül-belül jól megsózott
hala(ka)t, a hasába beleteszünk egy adag petrezselyemzöldet, 2-3 gerezd
felkarikázott fokhagymát és egy karika citromot.
Ezután körberakjuk a cikkekre vágott burgonyával,
elhelyezünk néhány gerezd fokhagymát, majd enyhén meglocsoljuk olívaolajjal és
170 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Amikor a burgonya kezd pirulni,
és a hal bőre is barnul picit, akkor kész is van. Vigyázzunk, mert a hal
legnagyobb ellensége a túlsütés!
A salátához érdemes minél többféle és több
színű zöldséget felaprítunk, majd csak keverjük össze citrommal
vagy balzsamecettel, igény szerint sóval, esetleg egy kis tökmagolajjal vagy olívaolajjal! A krumplit meghagyhatjuk a család többi tagjának. ;)
DADAI KIFLI
Fél liter langyos tejben, pici cukorral felfuttatunk 5 dkg
élesztőt. (Én nem szoktam, csak langyos tej és 2cs. szárított élesztő)
Egy nagy tálba beleöntünk
4 gombócra osztjuk és kissé megkelesztjük.
Egyenként kör
alakúra sodorjuk és 16 cikkre vágjuk mindegyiket, vagyis 64 db lesz! A cikkek
széles végére tehetünk sajtdarabot, vagy tetszés szerint bármit és a keskenyedés irányába
feltekerjük. Mehet a fóliázott tepsibe, egész tojással megkenjük, maggal
szórhatjuk és forró sütőben – gázon eggyel kisebb a max.-nál – világos barnára
sütjük. Bélelt kosárban, bebugyolálva gyűjtögetjük.
VARIÁCIÓ: megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a – mindenből 15 dkg - sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük. Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle (jobbról, majd balról vágjuk ferdén). A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük. De ez már durva kalóriamennyiség kategóriába esik!:)
Lássuk a mai tennivalót!
Keress valami jót mindenkiben, akivel ma beszélsz!
Ne feledd, aki keres, az talál!;)
Jó egészséget, szép napot mindenkinek!:)
2 megjegyzés:
Dadai kifli recept mentve - nekem töltelék nélkül jobban tetszik....
aranyos fodorka: ok, pedig sajttal, különösen füstölt sajttal príma!;)
Megjegyzés küldése