2020/12/17

Manna 17.

Ma főztem meg ebédre ezt a finomságot! Próbáljátok ki!

SERPENYŐS CSIRKEMELL

  • 50 dk csirkemell filé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes db cukkini
  • 50 dkg paradicsom (vagy 2 aprított konzerv)
  • 1 szelet zeller
  • 2 kis db sárgarépa
  • 2 közepes db zöldpaprika
  • 400 g vörösbab konzerv
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 5 ek olaj
  • 1 ek petrezselyem (apróra vágva a tálaláshoz)

 

  1. A zöldségeket megpucoljuk és kisebb kockákra, a hagymát apróra vágjuk, a konzervbabot lecsepegtetjük.
  2. Az olajon megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet kb. 5 perc alatt, majd szűrőlapáttal kiszedjük.
  3. A maradék olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, (paradicsom konzervet is) együtt pároljuk őket kb. 10 percig.
  4. Hozzáadjuk a félretett pirított csirkét és a babot is. Enyhén sózzuk-borsozzuk, beleszórjuk a köményt.
  5. Együtt - gyakori keverés mellett- még 5-10 percig sütjük-pároljuk.
  6. Kevés petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Igény szerint rizst adhatunk mellé. 


Levest ma nem főztem, van maradékunk tegnapról, de ajánlom kipróbálásra, amit Zsófi küldött még a gasztrós játékomba, egy ünnepi

PÁSZKAGOMBÓC LEVES

Ennél a levesnél igazából a gombóc a lényeg. A leves tyúkhúsleves, ennek nem írnám le a receptjét, mert egy húslevest bárki el tud készíteni

A pászkagombóchoz:

Hozzávalók: 4 tojás szétválasztva, 4 ek libazsír, kb 1 csésze pászkadara, só, bors, gyömbér. 

A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét a sóval habbá verem. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, belekeverem a darát és a gyömbért, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem (galuska állagúnak kell lennie). Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, majd sós vízben kb. 20 perc alatt kifőzöm. Egyet vegyünk ki és vágjuk félbe, hogy valóban megfőtt-e.

Amit ma fogok elkészíteni az ünnepekre, az a

DARÁLÓS KEKSZ

Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz:

2 db tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg zsír
35 dkg búzaliszt
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
csapott evőkanál liszt és cukrozatlan kakaópor

  1. A tojásokat, a zsírt és a cukrokat egy tálba mérjük, és összekeverjük. A lisztet, a citrom reszelt héjával és a sütőporral összeforgatjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, és kézzel összegyúrjuk.
  2. Ha már majdnem összeállt a tészta, kettéosztjuk, és az egyikhez hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi lisztet, a másikhoz pedig hozzáadjuk az 1 csapott evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. A két gombócot folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.
  3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.
  4. A hűtőből elővett tésztát húsdarálóra szerelhető kinyomó segítségével ledaráljuk úgy, hogy kb. 8-10 cm-es darabokat kapjunk.
  5. 10-12 perc alatt készre sütjük.

Gondolom, ezt mindannyian ismeritek, nem lesz meglepetés. Na, majd holnapra összeszedem magam! 

A mai ige:

Tanúsíts hálát! Készíts listát mindarról, amiért hálás lehetsz másnak!

Az én listám biztos hosszú lesz!;)


Kellemes ünnepi tervezgetést, szép napot, minden bekukkantónak!:)

3 megjegyzés:

Éva írta...

Amiket felsoroltál mind különleges finomság. Darálós keksz receptem van de talán ez kicsit más, a serpenyős csirkemell nagyon tetszik.

aranyos fodorka írta...

A pászka gombócra nekem más receptem van, de !!! A világ összes gombócát, sőt akár húsát is odaadnám egy jó húslevesért, melyben pászkagombóc van. Nálam ez a legünnepibb levesbetét (elég drága, sajnos)....húsvét, karácsony, ilyen-olyan alkalom: mindenki imádja. Már gondoltam arra, mi lenne, ha egyszer csak pászkagombócos húsleves lenne ebére, és annyit ehetnék, amennyi belém fér. (ilyen eset sajnos még nem volt...)

Tiffanylda írta...

Éva: köszönöm, és írd meg, miben különbözik a tiedtől a darálós! vagy küldj egy linket légy szíves, ha fent van az oldaladon! Köszi!:)

aranyos fodorka: érdekelne a te pászkagombócod!!! Esetleg megoszthatnád velünk a blogodban, mint az ostyás receptet!;) Kaptam hozzávalót!!!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons