- 50
dk csirkemell filé
- 1
közepes fej vöröshagyma
- 1
közepes db cukkini
- 50
dkg paradicsom (vagy 2 aprított konzerv)
- 1 szelet zeller
- 2
kis db sárgarépa
- 2
közepes db zöldpaprika
- 400
g vörösbab konzerv
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
(őrölt)
- 1
kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 5
ek olaj
- 1
ek petrezselyem (apróra
vágva a tálaláshoz)
- A
zöldségeket megpucoljuk és kisebb kockákra, a hagymát apróra vágjuk, a
konzervbabot lecsepegtetjük.
- Az
olajon megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet kb. 5 perc alatt, majd
szűrőlapáttal kiszedjük.
- A
maradék olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, (paradicsom konzervet is) együtt
pároljuk őket kb. 10 percig.
- Hozzáadjuk
a félretett pirított csirkét és a babot is. Enyhén sózzuk-borsozzuk,
beleszórjuk a köményt.
- Együtt
- gyakori keverés mellett- még 5-10 percig sütjük-pároljuk.
- Kevés petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Igény szerint rizst adhatunk mellé.
Levest ma nem főztem, van maradékunk tegnapról, de ajánlom kipróbálásra, amit Zsófi küldött még a gasztrós játékomba, egy ünnepi
PÁSZKAGOMBÓC LEVES
Ennél a levesnél igazából a gombóc a lényeg. A leves tyúkhúsleves, ennek nem írnám le a receptjét, mert egy húslevest bárki el tud készíteni
A pászkagombóchoz:
Hozzávalók: 4 tojás szétválasztva, 4 ek libazsír, kb 1 csésze pászkadara, só, bors, gyömbér.
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét a sóval habbá verem. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, belekeverem a darát és a gyömbért, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem (galuska állagúnak kell lennie). Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, majd sós vízben kb. 20 perc alatt kifőzöm. Egyet vegyünk ki és vágjuk félbe, hogy valóban megfőtt-e.
Amit ma fogok elkészíteni az ünnepekre, az a
DARÁLÓS KEKSZ
Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz:
2 db tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg zsír
35 dkg búzaliszt
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
csapott evőkanál liszt és cukrozatlan kakaópor
- A
tojásokat, a zsírt és a cukrokat egy tálba mérjük, és összekeverjük. A
lisztet, a citrom reszelt héjával és a sütőporral összeforgatjuk, majd a
tojásos keverékhez adjuk, és kézzel összegyúrjuk.
- Ha
már majdnem összeállt a tészta, kettéosztjuk, és az egyikhez hozzáadjuk az
1 csapott evőkanálnyi lisztet, a másikhoz pedig hozzáadjuk az 1 csapott
evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. A két gombócot folpackba csomagolva
hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.
- Előmelegítjük
a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.
- A
hűtőből elővett tésztát húsdarálóra szerelhető kinyomó segítségével
ledaráljuk úgy, hogy kb. 8-10 cm-es darabokat kapjunk.
- 10-12 perc alatt készre sütjük.
A mai ige:
3 megjegyzés:
Amiket felsoroltál mind különleges finomság. Darálós keksz receptem van de talán ez kicsit más, a serpenyős csirkemell nagyon tetszik.
A pászka gombócra nekem más receptem van, de !!! A világ összes gombócát, sőt akár húsát is odaadnám egy jó húslevesért, melyben pászkagombóc van. Nálam ez a legünnepibb levesbetét (elég drága, sajnos)....húsvét, karácsony, ilyen-olyan alkalom: mindenki imádja. Már gondoltam arra, mi lenne, ha egyszer csak pászkagombócos húsleves lenne ebére, és annyit ehetnék, amennyi belém fér. (ilyen eset sajnos még nem volt...)
Éva: köszönöm, és írd meg, miben különbözik a tiedtől a darálós! vagy küldj egy linket légy szíves, ha fent van az oldaladon! Köszi!:)
aranyos fodorka: érdekelne a te pászkagombócod!!! Esetleg megoszthatnád velünk a blogodban, mint az ostyás receptet!;) Kaptam hozzávalót!!!
Megjegyzés küldése