2010/10/13

Zsolt / lippije mézescsíkja

 Íme, az első férfi által küldött recept, ami igazán régi és biztos nagyon finom, ha ennyi ideig fennmaradt!:)) Köszönjük  Zsolt, azt hiszem sokan kipróbáljuk, mivel ráadásként gyorsan elkészíthető!:)
Lássuk,  Zsolt/lippije leírását!

"Én még emlékszem a dédmamára. Homályosak ugyan a képek, de azért még megvan. Rohangáltunk a kertjében, összeszedtünk minden gyümölcsöt, de Ő sosem szidott le érte. Sőt. Mindig volt készen a kiskonyhában mézes csík, ami egy egyszerű, de nagyon finom süti, amit az összes dédunokája imádott.
Miután elment közülünk, a nagyim csinálta, de már csak ünnepekkor, főleg karácsonyra. Mostanában már Ő sem készít, de hát érthető, ritkán is vagyok otthon, meg Ő sem bírja már annyira.
Az én feleségem viszont nemrégiben elkérte a mézescsík renceptjét, mert hogy annyit beszéltünk róla, és tegnap, amikor hazaértem, egy szép adag ott várt a konyhában. Jöhet bármi a karácsonyfa alá, nekem akkor is ez a legszebb ajándék, amit kaphattam."
A recept:
Mézescsík: 
27dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és egynek a sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál melegített méz, ízlés szerint fahéj és szegfűszeg, egy fél citrom kicsavart leve, 5 dkg vaj, 5 dkg dió. 
Mindezt összekeverni, összegyúrni, kinyújtani, majd kb. 1 centi vastag csíkokra felvágni. A tetejére máz (ez nem muszáj, nekem csak a fél adagra jutott, de enélkül is nagyon finom): 14 dkg porcukort egy tojásfehérjével elkerverünk és a tetejére kenjük.

10 megjegyzés:

Tímel írta...

Ezt már vittem is :)
Csak így nyersen? imádom :) Sütés közben nálam sok elfogy a tésztákból,mert mindet nyersen szeretem legjobban :)

Ildi írta...

Tényleg Zsolt, nyersen??? Ez fel sem tűnt!:) Jó, hogy rákérdeztél Tímel!

@X írta...

Késlekedésem oka : (reggel) kicsit "keresgéltem" a neten a tojáshab tudnivalóit ! :-) Olvasom : a hab (állítólag) soha nem lesz sima, mert a hőtől (?) "recéssé" /egyenetlenné válik. (írja valaki) - ill. tanultam új szavakat : habkártya, trokser (?) tésztaspakli ...és ilyesmik. Nem is gondoltam, hogy vagy ecet,vagy citrom, vagy só is kell a habba ! (?)-
*** Más nem először hallom ( 12 órakor is volt a tv-ben) kevés MÉZ lett az idén! - és már drágább is !- hát, idejében vegyétek meg ! (tavasszal még drágább lesz!- mondta egy "szakember+)
Kérés : sós recepteket várnék ! (még olvasni is jobban szeretem) :-) :-)

marlen írta...

természetesen sütve:D örülök és köszönöm, hogy megjelent a recept, így a dédi emléke is fennmarad:)

Ildi írta...

@X: :) Csak műveld magad hab-ügyben!:)
Valóban, kevesebb a méz. Nálunk a faluban nem drágább, viszont későn ébredtem és mire venni akartam, leadták az egészet!:(((

marlen írta...

ja, és a habot sütés után kell rákenni és rászárad majd:) és a hőfok necces, mert nekem sima gázsütőm van, ergó én kb. 25-30 percig szoktam sütni...

Ildi írta...

Köszönjük, így már teljesen egyértelmű!:)
Tímel, szomorkodhatsz!... Azt hiszem, nálunk sem fog a hab rászáradni!:DDD Nem lesz ideje.

Tímel írta...

Ó, én majd jól megeszem nyersen, a többieknek pedig megsütöm :)
A dédik milyen jó kis receptek tudói :)

@X írta...

Tegnap kifelejtettem... (bár ti biztosan tudjátok) - a hab esetében (sütéskor) van az a "tűpóba" (vagy mi...) szurkálni ? -
Na, igen... a mi "tűzhelyünk" olyan, hogy felül gáz,- ( 4 lapos) alul ( a sütő) elektromos - ( alulról- felülről is melegít) - vagy tudom is én...
Mellesleg pl. tudok (?) "kiflikoch"-ot csinálni... (német szó, felfújt édes tészta féle ?-) - csak kiflikarikákból... aztán annak a tetejére is kell8ene) tojáshab... vagy csak a fehérje. (stb.)

Ildi írta...

Igen, tűpróba az nem csak a hab esetében van, hanem a sütemény tésztájának elkészültét is úgy kell kipróbálni!
Na, ez a kifkikoch is izgalmas lehet! Nem írod le nekünk?:) Én pl. nem ismerem, csak a máglyarakást, ami talán hasonló...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons