2021/01/19

Indonéz torta

Boglárkánk nagykorú lett és ennek megünneplését egy különleges tortával szerettem volna szebbé tenni.

Kitartóan kerestem az új receptet. Egy indonéz lapon találtam meg azt, ami igazán extra és nagyon megtetszett! Bizonyos BOLU GULUNG, azaz sütemény tekercs.

Akkor még nem tudtam, hogy az általam piskótatekercsnek hitt sütemény, "batikolt" formájának legeslegnehezebb variációját választottam.

Út közben derült ki - nehézkes fordítás után -, hogy a tésztája igen messze esik a szokásos tekercstől!

A batikolás - textilre alkalmazva -, az egyik legősibb művészeti forma, amihez nem kell más, mint textil, viasz, festék. 

Ebben az esetben sokféle színű festett tészta egy-egy zacskóban, amivel fantasztikus mintákat lehet "rajzolgatni"!  

Hát, elkapott a gépszíj, a minták láttán előbújt belőlem a tiffanyzás élménye!:) Óriási gyakorlottság, tapasztalat kell(ene), hogy az ember ilyet tudjon csinálni! Például ilyet és hasonlókat...


Ezt az alsó mintát választottam, mert beláttam, hogy talán ez a "legegyszerűbb" az ajánlatból és tapasztalat nélkül ez egy többnapos tortúra lenne!:) Így sem volt kevés...

Először is megrajzoltam egy tepsi méretű sütőpapírra a mintát, amit egy tálca hátoldalára erősítettem.

A tészta mintás verziójához más összetevők kellenek, mint a tekercshez, gondolom azért, hogy rajzolhatóbb legyen, ne folyjon el. A belevaló emulgeálóval nem tudtam mit kezdeni..., egy kis almapektinnel pótoltam.

Kikevertem a tésztát: 4 tojás, 13 dkg cukor, 1 tk. emulgeáló habosra verve, majd 13 dkg liszt, 2 ek vaj tovább keverve. Ezt két részre osztottam, egyikbe sárga festék pici pirossal, másikba piros, zöld, sárga pöttyönként, hogy barnásat kapjak.


Először végigmentem a vonalakon a sárgával és kitöltöttem a kis virágokat is ...


                                                      ... majd a szirmokat.

Utólag tudom már, hogy a kontúrt egy nagyon sötéttel kellett volna meghúznom és azt kitölteni sárgával... de majd legközelebb! ;)

Eztán gyorsan behelyeztem a papírt a tepsibe, mert felfogtam, hogy annyira nem stabil ez a tészta, hogy ha tele lesz meg tudjam emelni a minta elcsúszása nélkül. 

Utána következett a szirmok közötti rések kitöltése barnával.


És innen látszik - nekem -, hogy a barna átvette a főszerepet! Már nem a szirmot látom, hanem a rombusz alakot (kárót!) elsőnek! Mindegy, örültem, hogy eddig megvagyok!:)

Az indonéz konyhában ezt nem sütik, hanem forró gőzbe teszik lefedve, pár percre. Én nem variáltam, mivel nem tudtam volna megoldani..., közepes hőfokon sütöttem 10 percig, addigra épp stabil lett.

Amíg ez sült, elkészítettem a másik tésztát, amit rá kell erre a félkészre önteni és fél óráig együtt gőzölni / sütni.
Hozzávalók: 5 tojás, 5 sárgája, 20 dkg cukor, 1 ek. emulgeáló, kk. só, ezt kikeverni habosra, hozzá 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 5 dkg olv. vaj, 5 dkg étolaj, 1 ek sűrített tej óvatosan hozzákeverve.
Ráöntöttem és megsütöttem.

Hatalmas lett!:)
 
Kifordítottam, lehúztam a sütőpapírt...

... és feltekertem. Nehezen ment, mert jó vastag lett a tészta. 

És tádámm..., ilyen lett!:)


Az íze teljesen más, mint egy normál piskóta tekercsnek, inkább sós, mint édes és egyáltalán nem könnyű, kifejezetten "nehéz" tészta, nem tudom mihez hasonlítani! (Az összetevők is komplikáltabbak.)

Ezeket töltik sajtkrémmel + sajttal, vagy lekvárral megkenik, de én sajnos nutellával tömtem tele, mivel nálunk a nagy ünnepek privilégiuma az efféle krém , ha lehet, máskor elkerüljük... (?)

Nutellával együtt sem érte el azt a hatást, mint egy sima tekercs, legalább is nálam! Ahogy levágtam a két végét, olyan volt sűrűségre, mint egy rozskenyér... Pedig nem lett szalonnás, inkább sűrű, jó állagú a tésztája! De nem egy piskóta, na!:) Hát, ez ilyen!


Az ünnepelt nagyon örült neki - végtére is ránézésre tényleg egy pofás darab -, de nem kóstoltuk meg, mivel ezen kívül még két torta volt, meg egy csomó egyéb desszert és sósság.  
Valahogy olyan érzésem van, nem fog a nyakukon maradni!;) Eljön az az idő, amikor előveszik a hűtőből, addig csak "érjen"!
Boglárka meg ÉLJEN soká, egészségben! Isten éltesse!:))



Holnapután Benedek lesz 16 éves!:))) Lehet, hogy újra próbálkozom? Ha úgy lesz, a tanulságokat levonva, kicsit javítok a dolgon! ;) 

Szép hetet, minden bekukkantónak!:)

8 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Nagyra értékelem a türelmedet, a kíváncsiságodat, az újító kedvedet - de bevallom egy normális csokikrémes piskótatekercs se lehet sokkal rosszabb - és mennyivel kevesebb vele a munka ! Na jó - hát legalább olvashattuk, hogy ilyesmi is létezik. Legalábbis Indonéziában, mert gyanítom, itthon nem nagyon sütögetnek a háziasszonyok ilyesmit.

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: persze, most már tudom én is, bár nem erre számítottam!:) De itt elsősorban az újdonság és a kihívás a lényeg!!!:D

Tselszi írta...

Szepet sutottel,erdekeset, igazi tiffanys remekmu lett! :) 18. szulinapra ilyen "dukal". Isten eltesse az unnepeltet!

Tiffanylda írta...

Tselszi: köszönjük!:) Jó lett volna előbb kikísérletezni, hogy tökéletese legyen, de erre már nem volt idő! Most jön a gyakorlás!;)

Éva írta...

Isten éltesse nagyon sokáig Boglárkát szép és különleges tortát készítettél ügyes vagy! Nálunk ha minden igaz most hétvégén jönnek a gyerekek két szülinap is most kerül pótlólag ünneplésre de én valahogy most nem vagyok olyan hangulatomba hogy felvállalnék egy olyan torta elkészítését amit eddig még nem csináltam. Benedek unokádnak is boldog szülinapot kívánok!

Tiffanylda írta...

Éva: köszönjük a jókívánságokat. Boldog együttlétet a hétvégére, élvezd a gyerekeket, unokákat!

Tipitá írta...

Hű! Az ilyenen én mindig tátom a számat. Szeretek sütni és főzni, most meg rengeteg időm is van. Olyanokat is megcsinálok, amit eddig még sosem. (Most éppen kocsonyát főzök.) De egy ilyen sütibe nem kezdenék bele. Gyönyörű lett, már azért megérte! :)
Isten éltesse az ünnepelteket! :)

Tiffanylda írta...

Tipitá: köszi a szép szavakat!:) Tudod - vagy még nem:) - az ember egy idő után a gyerekin túl, az unokákért képes mindenre!:)) Igazából ez nekem kihívás és jó játék, amiből mindjárt profitálhatok is!;)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons