2020/12/08

Manna 8.

A borcs egy fantasztikus étel! Mindig ki akartam próbálni és most találtam egy nagyon egyszerű receptet a megvalósítására! Céklás leves csirkemellel.

Nem igényel túl nagy odafigyelést, gyakorlatilag feltesszük főni az aprított mellet, leszedjük a habját, majd az apróra darabolt céklát hozzátesszük, só, bors, stb. és gyöngyözve puhára főzzük. Rögtön részletezem!

Emlékszem, milyen fenséges borscs leveseket ettünk anno Lengyelországban, vagy a régi Csehszlovákiában, mikor még északi pajtásainkhoz jártunk síelni! Persze, marhából és izgalmasabb fűszerezéssel, de ez is finom!
Érdemes nagyobb fazekat elővenni, mert mint tudjuk, minden korhely étel úgy jó - sőt,  egyre jobb -, ha áll egy-két napot! 

BORSCS

1 egész, csontos csirkemell / marha alaplé

3 kanál olívaolaj
2 közepes sárgarépa
2 közepes cékla
25 dkg savanyú káposzta
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes burgonya
2 babérlevél
5-8 szem bors
1-2 tk oregano
fél pohár paradicsomlé
1 tk cukor
só ízlés szerint
tejföl, kapor a tetejére

A mellet csonttal együtt sós vízben feltesszük főni, majd félkészen leszedjük a csontról és apró kockákra vágjuk. (Akinek van 1 liter marha alapleve, azt a legideálisabb még hozzátenni és abban főzni a csirkét. Lehet leveskocka is, ha nincs kizáró ok!)

A répát, céklát meghámozzuk, majd julienn-re vágjuk.
A káposztát kissé kimossuk, ha túl savanyú lenne és felaprítjuk.

Az olívaolajat egy nagy lábosban felmelegítjük és hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, hagymát, répát, céklát és kevergetés közben pirítani kezdjük 5-10 percig, míg kissé pirulnak, összeesnek.

Felöntjük a lével ( kb. másfél liter), hozzá a paradicsomot, ha  túl sűrű, még egy kis vizet, hogy jócskán ellepje. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babért, oreganot, felforraljuk, majd a lángot egészen alacsonyra véve, kb. egy órán keresztül finoman rotyogtatjuk.

Hozzáadjuk a kockára vágott húst, burgonyát, káposztát, cukrot és még kb. fél órát főzzük.
Kóstolgatni kell, mert ha savanyúbbra vágyunk, esetleg egy kis káposztalé kellhet hozzá, ízlés szerint, akár só is.

Tálaláskor egy kanál tejfölt teszünk a tetejére, amit megszórunk kaporral.


Ez után a tartalmas leves után méltón következhet egy finom pogácsa.

Sok évvel ezelőtt Tímeltől kaptam egy játék alkalmával. Próbáljátok ki, nagyon egyszerű, nem fogtok csalódni benne!:)

Hozzávalók:

70 dkg liszt
30 dkg margarin
1 tojás+ 1 sárgája
2 dkg élesztő tejben felfuttatva
Tejföl annyi, amennyit felvesz

A margarint  felolvasztani, mindent be a  tálba, összekeverni, hagyni kelni. Ha megkelt, akkor nyújtani, szaggatni, sütni. Azt mondták, ne legyen simára gyúrva, mert akkor finomabb. :)

Nincs túlcifrázva, de úgy gondolom, mindenki érti, aki már volt valaha a konyhában!:) Ha nem, szívesen segítek!;)

Lehet, hogy a korhely leves után inkább édességre vágytok?:) Akkor is Tímel lesz a nyerő, mert a tortája is mennyei! Ez egy cseppet macerásabb, de megér egy misét!;) Karácsonyra.

PUNCS TORTA

Piskóta:

6 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral kemény habbá verünk. Hozzáadjuk a 6 sárgáját, 3 zacskó puncs pudingport, és 2 evőkanál lisztet. Jól össze dolgozzuk, mehet sülni. Tűpróbával ellenőrzöm. 

A piskótát majd ketté vágjuk ha kihűlt, és következő krém megy bele:

1 tojást + 3 tojás sárgáját, 3 dl tejjel és 3 evőkanál liszttel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, akkor 20 dkg porcukor + 20 dkg margarin keverékéhez adjuk.

A tetejére gőz fölött habbá vert fehérje megy: 3 fehérje 20 dkg porcukorral.

Én még az életben nem tudtam fehérje habot simára egyengetni, hideg-meleg vizes kés, hablapát, mindennel próbálkoztam, amit ajánlottak.
Így hát a hepékből és hupákból koncepció lett, és direkt húzgálom a habot a végén :)
Kb. 2 órás móka az összeállítása, és negyed annyi az elfogyasztása :)
Ha szimpatikus és megsütöd, jó szórakozást, és jó étvágyat! :)

Végül úgy döntöttem, ha már advent és a blogomban szerepel a Tiffany név, hát minden napra jusson egy tiffany angyalka a régi, szép időkből! Sajnos nem dolgozom, de egyre nagyobb késztetést, kísértést érzek a dolog iránt...


A mai evangélium:

Segíts valakinek a barátaid, családtagjaid közül!

Szép napokat, jó egészséget minden bekukkantónak!:)

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Nem tudom, miért van olyan érzésem, hogy kezd divatba jönni a cékla...
Én a napokban itt nézelődtem
https://gourmetanddelicious.hu/pikans-rantott-cekla/
https://cookpad.com/hu/kereses/c%C3%A9klakr%C3%A9m
https://streetkitchen.hu/tag/cekla/
https://www.mindmegette.hu/kereses/c%C3%A9kla/?filter=&andFilter=&koltseg=0&elkeszitesi_ido=0,180&nehezseg=0&order=&type=all
de egyelőre csak a céklafasírtot próbáltam ki. Viszont egyik-másik egész csábítóan néz ki... Lehet kipróbálom.

Tselszi írta...

Orulok a tiffanyknak! Jo lesz ujra latni oket! Nagyon szerettem a munkaidat! Imadom a Forever lampat! :) Hatha tenyleg ujra hozzalatsz nehany darabnak! :)

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: mindenképp próbáld ki, nem fogsz csalódni!

Tselszi: köszönöm! Örülök, hogy "bevált" a lámpa! ;)Majd meglátjuk, lesz-e folytatás! Elsősorban az eü.-i dolgaimtól függ. Ebben a járványos helyzetben nem feszegetném a húrt.

Éva írta...

Nagyon guszta és finom lehet ez a pogácsa! Az alkotásaid mindig tetszettek csodáltam !

Tiffanylda írta...

Éva: kipróbáltam, tényleg nagyon finom a pogi! Az angyalkáim meg... köszi, hiányoznak!:D

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons