Ne felejtsük a leglényegesebbet karácsonyra, a szaloncukrot!:)
A hozzávalók sajnos nem olcsók, de ha bolti szaloncukrot veszel, az is drága, ráadásul tele van allergizáló anyagokkal. Azoknál az alábbiak sokkal jobbak és összetevőiket ismerjük, magunk tesszük bele. Azt direkt nem akarom írni, hogy egészségesek, mert eleve a cukor nem az, de egy évben egyszer van karácsony!;) Ha sok időm lesz, kikísérletezek egy répás, vagy céklás, zöldséges szaloncukrot!:) Félő, hogy nem lesz kapós.
Narancsos-marcipános szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jó minőségű étcsoki
- keserű mandula-aroma
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jó minőségű étcsoki
- keserű mandula-aroma
Összekeverjük a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy kevés narancslekvárt, hogy gyúrható legyen a massza. Ízesítsük az apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal, pár csepp mandula aromával. Az elkészült masszát fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután szaloncukrokat formázunk belőle.
A csokit vízfürdő felett felolvasztjuk, és a szaloncukikat egy villa segítségével megforgatjuk benne. Hideg helyen, rácson hagyjuk megdermedni, majd csomagoljuk.
Gyömbéres marcipános szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj (vagy reszelt)
- 2-3 cm-es friss gyömbér
- pár szem keserű mandula őrölve, ha nincs, akkor keserű mandula-aroma
- kakaópor
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj (vagy reszelt)
- 2-3 cm-es friss gyömbér
- pár szem keserű mandula őrölve, ha nincs, akkor keserű mandula-aroma
- kakaópor
Összekeverjük a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy nagyon kevés vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk. Lereszeljük a gyömbért, összegyúrjuk a marcipán masszával, meglocsoljuk az aromával. Csomagoljuk fóliába a marcipánt, és tegyük a hűtőbe kb. egy órára. Ezután tudunk belőle szaloncukrokat formázni.
Hempergessük meg kakaóporban, és csomagoljuk be zsírpapírba.
Diós-rumos-mazsolás szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /minőségi
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /minőségi
Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. Egészen apránként adagoljuk, miközben folyamatosan gyúrjuk.
Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, és gyúrjuk össze a diómasszával. Fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe, majd ezután formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett felolvasztott csokiba - villa segítségével -, egyenként forgassuk meg a szaloncukrokat, hideg helyen hagyjuk dermedni.
Sajtos tallér Zsuzsitól
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg sima liszt
- 22 dkg hideg vaj v. Rama
- 1 kávéskanál só
- egy kevéske tejföl
- 1 db tojás
Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk, én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől nem olvadjon meg a vaj. Beleütjük a tojást,a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
Sajtkrém:
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárga
- 1 ek reszelt sajt
- 1 kk. pirospaprika
- ízlés szerint bors, só
- 10 dk vaj
Tészta készítése:
a hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét,pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran ,mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
Sajtkrém készítése:
A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük megsózzuk, belekeverjük a paprikát.Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, továbbkeverjük míg a sajt bele nem olvadt a krémbe, majd hidegre tesszük kihűtjük.
10 dkg szobahőmérsékletű vajat habsora keverünk és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk.
Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk időnk és sajtunk is az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik.
Érdemes reggel összeállítani és estére összeérik a sajtkrém és a süti.
...és a "vakarója" (nagymamám szerint :)....
A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk,kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos vizes katyvasszal, megszórjuk borssal,pirospaprikával és sajttal,majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük . Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak.
Vedd észre, ha kemény vagy másokkal és légy inkább kedves!
További, szép adventet minden bekukkantónak!:)
4 megjegyzés:
Lemaradt az "örömhír" a mai napra... ?
Csak a bűnös csemegéket látom... :-)
aranyos fodorka: kösz, hogy szóltál!;) Pótoltam!
Finom különleges csemegéket kínálsz kipróbálásra! Angyalkáid aranyosak!
Éva: köszönöm szépen.:)
Megjegyzés küldése