Advent 4. vasárnapja. 💝
Itt az ideje, hogy sütés - sorrendbe tegyük a karácsonyi desszerteket!
Minden karácsonykor készítek - a hagyományos mézes tésztából - tálakat. Ezeket kidíszítem tojáshabbal, csokival, cukorkákkal, bármivel. Karácsony napján mindegyiket megtöltöm különféle apró sütivel. Nagyon dekoratív és alkalmi kínálótál.:) Ajándéknak is kiváló! Én ezzel kezdek.
Lássuk, a belevaló apró sütiket! Először, ami sokáig eláll. Ilyen a számtalanféle...
KARÁCSONYI KIFLI (lehet diós, mákos, gesztenyés, stb.)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, pici só, 2-3 kanál porcukor, 1,5 dl tejföl
Tölteléknek: 1 cs. gesztenyemassza, vagy 25 dkg darált mák / dió, néhány kanál cukor, 1 citrom héja,
pici tej a felfőzéshez.
Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe
belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a
zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is
pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára,
de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.
Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy
kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot
összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót,
ezeket egyenként elnyújtjuk majd, mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe.
Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre, de az első
után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet
nyújtunk.
Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a masszával. Ha
mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom
reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük,
aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük.
Ha gesztenyésen készítjük, akkor a gesztenyemasszát
összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt
összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy
történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy
a massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük
tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe
rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha
félünk tőle, hogy leragad, bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem
ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon
15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni,
ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk.
Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük sűrű lekvárral
is.
Vagy itt vannak például az örökzöld...
LINZEREK
Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt + a szóráshoz, 2 tojás, 2 tojássárgája, 40 dkg cukor, 80 dkg vaj /Rama/ zsír, vagy vegyesen, 1 cs. sütőpor, 2 vaníliás cukor, 2 citrom héja és leve, 1 nagy csipet só
díszíteni, tölteni: dióbél, porcukor, Nutella, szórócukor, lekvár, csokoládé (+olaj), 1 tojás
Elkészítés:
Elég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz!
A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, majd addig keverjük géppel,
amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a
citromok héját és levét és a sót, és ismét simára keverjük. Ráöntjük a lisztet
és a sütőport, ezt is géppel elkeverjük. Amikor kezdene összeállni,
lekapcsoljuk a gépet és kézzel egyneművé gyúrjuk. Elég ragacsos marad, de így
jó. (Itt jegyezném meg, hogy hűtőben a tészta több napig eláll, sőt,
fagyasztani is lehet, ha nincs kedvünk az egészet kisütni.)
Kiveszünk belőle egy darabot, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, amíg
kezelhető állagú lesz, majd 2-3 mm-esre nyújtjuk. 170 fokos sütőben kb. 10
perc alatt sütjük.
A diós-lekvároshoz: kb. 4 cm-es virág alakú formával kiszúrjuk, az egyik
felét megkenjük tojással, majd megszórjuk cukros, darált dióval, sütőpapíros
tepsiben megsütjük. Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, hűlés közben még
szárad, keményedik. Ezután baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk őket.
A Nutellás szívekhez: a tésztából 5 cm-es szíves kiszúróval darabokat szaggatunk. A felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb formával. Minden darabot (a szívecskéket is) megsütjük, kihűtjük. A teli szíveket megkenjük Nutellával, hozzátapasztjuk az üreseket. A középső részt megszórjuk színes cukorral.
A linzerhez: egy nagy virág alakú kiszúróval szaggatjuk ki a mintákat, a
felének a közepét is kiszúrjuk, megsütjük, kihűtjük. A sütik közepére teszünk
egy pötty lekvárt, ráillesztjük a másikat. Ízlés szerint porcukorral is
megszórhatjuk.
A csokis csillagokhoz: a tésztából csillagokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük.
Vízgőz felett csokit olvasztunk egy üstben, a csillagok egyik felét megmártjuk
benne, rögtön szórunk rá kevés dekorcukrot. Alufóliára téve megvárjuk, míg
megszilárdul.
Az ischlerhez: a tésztából korongokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük.
Piros színű lekvárral egymáshoz ragasztunk kettőt-kettőt. A csokit gőz fölött
ismét megolvasztjuk, hozzákeverünk kevés olajat. Megmártjuk benne a lekváros
sütiket, alufóliára téve megvárjuk, míg megkeményedik a máz.
(Nálam a tálon csak megcsorgatva van a csokival, mert a lekvár nem volt olyan
sűrű, hogy összetapadjon és meg tudjam mártani).
A maradékhoz: a
kimaradt darabokat és a szívek közepét simán megcsorgatjuk a maradék olajos
csokival.
"Akvárium" linzerhez (én tiffanynak hívom):
a tésztából lyukas közepűt szúrunk – jó nagy lyuk legyen – és abba beleteszünk
egy színes gumicukrot, vagy kemény, savanyú cukorkát, ami beleolvad sütéskor. Egy másik ugyanilyet – ha kisült
- ráragasztunk, de a kettő közé beleszórunk valami színes tortadíszítő
apróságot, pl. csillagokat, szívecskét, stb. így olyan lesz, mint egy kis
akvárium. Ha sikerül…J
KARÁCSONYI TEASÜTEMÉNY
Hozzávalók:
- 7 dkg mandula
- 4 dkg szezámmag
- 4 dkg kókuszreszelék
- 1/3 mk. szódabikarbóna
- 2 tojás
- 5 dkg puha Rama
- 2 ek. cukor
- 1 ek. méz
- 2 mk. fahéj
- 1 mk. gyömbérpor
- 2 tk. kakaó a tészta felébe
A mandulát, szezámmagot és kókuszreszeléket aprítóban finomra darálom, hozzákeverem a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat a Rámával, a cukorral és a mézzel kikeverem, majd összevegyítem a szárazanyaggal. A tészta felébe belekevertem a kakaót. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy-egy teáskanálnyi halmot tettem. Érdemes köztük teret hagyni, mert sütés közben szétlapulnak. 180 fokon sütöttem, de nem tudom meddig. :( Figyelni kell, nehogy megégjen!
Jöhetne ide még rengeteg édesség! A hókifli főleg, de már így is hosszú lett a poszt!
Holnap megmutatom, hogy készítem a mézes tálakat, ha érdekel titeket és esetleg még nem láttátok volna..., amit kétlek!:)
Mai feladat:
Vedd fel a kapcsolatot valakivel, aki magányos és elszigetelt!
Türelem, szeretet, békesség!:)
Vigyázzatok magatokra!!!
2 megjegyzés:
Én évek óta csak kétféle sütit csinálok már, de ebből az egyik pont az általad írt linzer, amiből dupla adagot készítve még nekem is jut. (A grillázsos ostyának meg a széle.) :-)
aranyos fodorka: örülni kell, ha elfogy, illetve egy kicsivel többet készíts, hogy neked is jusson! Milyen dolog ez, hogy csak a széle!?;)
Megjegyzés küldése