2020/12/20

Manna 20.

Advent 4. vasárnapja. 💝

Itt az ideje, hogy sütés - sorrendbe tegyük a karácsonyi desszerteket!

Minden karácsonykor készítek - a hagyományos mézes tésztából - tálakat. Ezeket kidíszítem tojáshabbal, csokival, cukorkákkal, bármivel. Karácsony napján mindegyiket megtöltöm különféle apró sütivel. Nagyon dekoratív és alkalmi kínálótál.:) Ajándéknak is kiváló! Én ezzel kezdek.

Lássuk, a belevaló apró sütiket! Először, ami sokáig eláll. Ilyen a számtalanféle...

KARÁCSONYI KIFLI (lehet diós, mákos, gesztenyés, stb.)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, pici só, 2-3 kanál porcukor, 1,5 dl tejföl

Tölteléknek: 1 cs. gesztenyemassza, vagy 25 dkg darált mák / dió, néhány kanál cukor, 1 citrom héja, pici tej a felfőzéshez.

Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára, de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.

Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót, ezeket egyenként elnyújtjuk majd, mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe.  Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre, de az első után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet nyújtunk.

Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a  masszával. Ha mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük, aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük.

Ha gesztenyésen készítjük, akkor a  gesztenyemasszát összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy a  massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert  nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha félünk tőle, hogy leragad, bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni, ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk. Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük  sűrű lekvárral is. 

Vagy itt vannak például az örökzöld...

LINZEREK

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt + a szóráshoz, 2 tojás, 2 tojássárgája, 40 dkg cukor, 80 dkg vaj /Rama/ zsír, vagy vegyesen, 1 cs. sütőpor, 2 vaníliás cukor, 2 citrom héja és leve, 1 nagy csipet só

díszíteni, tölteni: dióbél, porcukor, Nutella, szórócukor, lekvár, csokoládé (+olaj), 1 tojás

Elkészítés:
Elég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz!
A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, majd addig keverjük géppel, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromok héját és levét és a sót, és ismét simára keverjük. Ráöntjük a lisztet és a sütőport, ezt is géppel elkeverjük. Amikor kezdene összeállni, lekapcsoljuk a gépet és kézzel egyneművé gyúrjuk. Elég ragacsos marad, de így jó. (Itt jegyezném meg, hogy hűtőben a tészta több napig eláll, sőt, fagyasztani is lehet, ha nincs kedvünk az egészet kisütni.)


Kiveszünk belőle egy darabot, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, amíg kezelhető állagú lesz, majd 2-3 mm-esre nyújtjuk. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sütjük.
A diós-lekvároshoz:  kb. 4 cm-es virág alakú formával kiszúrjuk, az egyik felét megkenjük tojással, majd megszórjuk cukros, darált dióval, sütőpapíros tepsiben megsütjük. Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, hűlés közben még szárad, keményedik. Ezután baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk őket. 

A Nutellás szívekhez: a tésztából 5 cm-es szíves kiszúróval darabokat szaggatunk. A felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb formával. Minden darabot (a szívecskéket is) megsütjük, kihűtjük. A teli szíveket megkenjük Nutellával, hozzátapasztjuk az üreseket. A középső részt megszórjuk színes cukorral.

A linzerhez: egy nagy virág alakú kiszúróval szaggatjuk ki a mintákat, a felének a közepét is kiszúrjuk, megsütjük, kihűtjük. A sütik közepére teszünk egy pötty lekvárt, ráillesztjük a másikat. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
A csokis csillagokhoz: a tésztából csillagokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Vízgőz felett csokit olvasztunk egy üstben, a csillagok egyik felét megmártjuk benne, rögtön szórunk rá kevés dekorcukrot. Alufóliára téve megvárjuk, míg megszilárdul.

Az ischlerhez: a tésztából korongokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Piros színű lekvárral egymáshoz ragasztunk kettőt-kettőt. A csokit gőz fölött ismét megolvasztjuk, hozzákeverünk kevés olajat. Megmártjuk benne a lekváros sütiket, alufóliára téve megvárjuk, míg megkeményedik a máz.
(Nálam a tálon csak megcsorgatva van a csokival, mert a lekvár nem volt olyan sűrű, hogy összetapadjon és meg tudjam mártani). 

A maradékhoz: a kimaradt darabokat és a szívek közepét simán megcsorgatjuk a maradék olajos csokival.

"Akvárium" linzerhez (én tiffanynak hívom): a tésztából lyukas közepűt szúrunk – jó nagy lyuk legyen – és abba beleteszünk egy színes gumicukrot, vagy kemény, savanyú cukorkát, ami beleolvad sütéskor. Egy másik ugyanilyet – ha kisült - ráragasztunk, de a kettő közé beleszórunk valami színes tortadíszítő apróságot, pl. csillagokat, szívecskét, stb. így olyan lesz, mint egy kis akvárium. Ha sikerül…J


Végül egy ráadás.:)

KARÁCSONYI TEASÜTEMÉNY

Hozzávalók:

  • 7 dkg mandula
  • 4 dkg szezámmag
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 1/3 mk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha Rama
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 2 mk. fahéj
  • 1 mk. gyömbérpor
  • 2 tk. kakaó a tészta felébe

A mandulát, szezámmagot és kókuszreszeléket aprítóban finomra darálom, hozzákeverem a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat a Rámával, a cukorral és a mézzel kikeverem, majd összevegyítem a szárazanyaggal. A tészta felébe belekevertem a kakaót. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy-egy teáskanálnyi halmot tettem. Érdemes köztük teret hagyni, mert sütés közben szétlapulnak. 180 fokon sütöttem, de nem tudom meddig. :( Figyelni kell, nehogy megégjen!

Jöhetne ide még rengeteg édesség! A hókifli főleg, de már így is hosszú lett a poszt!

Holnap megmutatom, hogy készítem a mézes tálakat, ha érdekel titeket és esetleg még nem láttátok volna..., amit kétlek!:)

Mai feladat:

Vedd fel a kapcsolatot valakivel, aki magányos és elszigetelt!

Türelem, szeretet, békesség!:)

Vigyázzatok magatokra!!!

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Én évek óta csak kétféle sütit csinálok már, de ebből az egyik pont az általad írt linzer, amiből dupla adagot készítve még nekem is jut. (A grillázsos ostyának meg a széle.) :-)

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: örülni kell, ha elfogy, illetve egy kicsivel többet készíts, hogy neked is jusson! Milyen dolog ez, hogy csak a széle!?;)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons