2020/11/27

Karácsony rózsája

Hallottatok már erről? Én még ilyen formában nem.

A minap az egyik bevásárlóközpontban jártam és egy konténeren gyönyörű, fehér virágú növényeket találtam. Ismerősnek tűnt, de aztán mégsem. Bizonytalan voltam, kivettem a cserépből a névjegyét: fekete hunyor - ez volt ráírva. Rögtön beugrott a felénk vadon nyíló, illatos hunyor! Hát, persze, csak az zöld és tavasszal nyílik!:) Mindenesetre rokonok.

De vajon miért fehérek a virágai egy fekete hunyornak? Itthon utána néztem és sok minden kiderült róla.

A gyökértörzse fekete, onnan ez a név. Karácsonykor virágzik, ezért karácsony rózsája. Ott a helye az ünnepi asztalon, az amarillisz, mikulásvirág és karácsonyi kaktuszok körében. 

Rossz hír, hogy minden része mérgező. 

Az ókorban a gonosz szellemek elűzésére használták fel, rituális körülmények között. 

A középkorban gyökeréből gyógyító port készítettek, amit fülzúgásra, görcsök és téboly (?) ellen alkalmaztak...

A karácsonyi ünnepkörhöz még egy monda által is kapcsolódik, miszerint egy fiatal lány földre hullott könnyei helyén nőtt, aki azért sírt, mert nem tudott a kis Jézusnak ajándékot vinni Betlehembe.

Nos, a bemutatása nem túl vidám, de ezzel együtt nekem nagyon tetszik. Egyelőre a kinti virágos ládában vannak, mert szeretik a hideget és ott várják a karácsonyt. Ünnepekre talán kicsit behozom őket - még nem biztos - remélem, ha úgy lesz, túlélik! S amint tavaszodik, már viszem is mindkettőt a pagonyba, állandó helyükre. 

Nekem ettől a virágtól olyan karácsonyi hangulatom lett, hogy azonnal  elkezdtem készülni az adventre!:) Elővettem a koszorút és egyéb lakásdíszeket, holnap talán minden a helyére is kerül.

Lassan elindulhatnak az Angyalkák is körbenézni, annak tudatában ki, hogy viselkedett... esetleg az internetes boltokban rálelhetnek valami kincsre, meglepetésre!...;) Hát, meglátjuk! Egy biztos, a Jézuska levelet még nem kapott... Azért Boldizsártól, mint legkisebbtől még van erre remény!;)

Jaj, a nagy hírt majdnem elfelejtettem! Tegnap felhívott a drága kis unoka telefonon, hogy "képzeld, mama, mi történt! Kiesett az első fogam!!!:) És nem adom oda a fogtündérnek, meg akarom tartani! Adott anya egy kis ékszerdobozt, abban lesz a helye!" Micsoda újság!!!:) A nap legszebb és legfontosabb híre!:) Hát, nemrég még azt vártuk, hogy kibújjon az a fogacska, oly nehezen jött elő, most meg már ki is pottyant... És így megy az idő!... Láthatatlanul, de minden nap van valami utaló jel..., amit nem akarunk ugyan észre venni, de kénytelenek vagyunk.

Na, de ne hagyjuk el magunkat, nincs ideje a búslakodásnak! Rengeteg a tennivaló, sok a megvalósítandó terv, azokra kell koncentrálni! 

Először is hétfőtől átmegyek Angyalba, illetve ó, dehogy, először Mikulásba! :))) Meglátjuk mire megyek!

Csendes, szép adventi készülődést mindannyitoknak! :) Nagyon vigyázzatok magatokra és egymásra!!!

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Gyönyörű ez a hunyor én még se nem láttam, se nem hallottam ilyenről.Ha látok valahol, lehet én is meglepem magamat egy ilyen tővel, bár valahogy az áruházakban vett cserepes virágokkal nincs túl jó tapasztalatom.
Az meg egyenesen hihetetlen, milyen gyorsasággal rohan az idő. Ami elsősorban a gyerekeken, másodsorban az öregeken mérhető le igazán. Minél öregebb leszel, annál gyorsabbnak tűnik. Mint a világűr, ahogy távolodik, egyre nagyobb a sebessége.

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: megnyugtat, hogy te sem hallottál még róla, de most legalább tudjuk!:)
Valóban, nem áruházban kéne venni az ilyesmit, szakembert se találsz, aki bármit tudna a növényről... Én egyszerűen beleszerettem és kész!:) Majd meglátjuk, hogy alakul a gyönyörűségek élete, bizakodom!
Jaj, nekem már nagyon gyorsan telik az idő így is, nem akarok minél öregebb lenni!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons