2019/06/18

Turbó tábor 1.

Tegnap kitört a vakáció!!!
Indul a mama-tábor, amíg a szülők dolgoznak. Már nagyon vártuk!

Reggel elmentem Hosszúheténybe a "messzi" unokákért (Bogi, Doma, Boldi). Mire visszaértünk, itt voltak a dombról leszaladt szomszéd unokák is (Benedek, Jakab). Máté igazoltan van távol egy angol nyelvű táborban.

Leültünk, elénekeltük az indulónkat - amit évekkel ezelőtt ők találtak ki -, majd megbeszéltünk a részleteket. Ismertettem a heti menüt. Kézfeltartással kellett jelezni, ha valaki nem szeret valamit. A zöldborsó főzeléknél volt némi hezitálás, de végül is maradhatott. :) Igyekeztem a kedvencekből válogatni, még ha nem is olyan egészséges, legyen boldogság!

Azután a megoldandó feladatokról  beszéltünk, amit napi 1-2 órában fogunk elvégezni. Ilyenek pl. a fenyő csemeték gazolása, diótisztítás, örömmel vállalták a fehér műanyag székek pirosra festését és ennél még aktuálisabb dolgok pl. a főzés, kuktálkodás, terítés, mosogatás projekt.
Minden nap 2-2 gyerkőc tüsténkedik a konyhában. Van, amit egyedül készítenek el, van amit segítséggel. Mosogatni, teríteni mindenki tud, még Boldi is, némi segítséggel. ;)

Mindenben egyetértve elindultunk a dombra az egy órás dolgozásra. Elkezdtük a fenyők kibogarászását a gazból. Papának annyi dolga van, hogy az idén még nem jutott erre ideje. Ráadásul a nagy esőtől fellazult a talaj, úgyhogy könnyebben ment a munka.






Egy órát bírtunk, de aztán olyan meleg lett, hogy csurgott rólunk a víz. Boldi egy kicsit unatkozott. Az ő feladata az volt, hogy számolja meg ki, mennyi fenyőt gazolt már ki és szerinte ki a legügyesebb. ez a feladat nem elégítette ki, csak első hallásra... Meg is jegyezte, hogy ő ennél sokkal izgalmasabbnak gondolta a turbó tábort!..:))) Az idén van velünk először szülők nélkül. Nagy kihívás mindkettőnknek. ;)

Mosakodás, tusolás után nekiláttunk az ebéd készítésének.
Bogi és Benedek voltak a konyhai ügyeletesek. A menü: gazpacho és surimis tészta
A gazpacho egy spanyol leves, ami csak nyers zöldségből áll és csupán le kell turmixolni.




A surimi, rák és hal törmelékéből van összepréselve rudakká, ami pár perc főzés / sütés után fogyasztható. Olívás-vajon hagymát párolunk, majd rá a darabolt rudak, só, bors, olasz fűszerezés, egy kis löttyintés bor, összeforr és egy kevés tejszínes habarás. Hozzá frissen főzött spagetti. Tálaláskor reszelt parmezán.


Nagyon finom és sikeres volt az ebéd.
Az ügyeletesek leszedték az asztalt, elmosogattak, rendet raktak.

1-3-ig csendespihenő volt. Boldival mi aludtunk, a többieknek szabad foglalkozás, ami sejtésem szerint a telefonjaik nyomkodásában merült ki, de ez most magánügy.

Pontban 3-kor ismét együtt volt a csapat. A délutánt finom desszerttel kezdtük - kakaós-túrós -, amit előző nap megsütöttem.


Irány a kert! A nagyok pingpongoztak, Boldival különféle ügyességi játékokat játszottunk.



Aztán a két nagy kedvet kapott hogy megvalósítsa tervemet. A leamortizált, csúnyára kopott, kerti, műanyag székeket akartam lefesteni. Pontosabban egy piros spray-vel leszórni, amit megirigyeltek... Az aljával kezdték és egész klasszul ment, csak hamar kifogyott a flakon. Így az újabb feladat, hogy vásároljunk minimum még kettőt. :)


Közben Boldival kenyérsütésbe kezdtünk. Finom körözöttet készítettem vacsorára és úgy gondoltam, hogy ez csakis friss tönkölykenyérrel lenne jó!



Közben Boginak évzáróra kellett mennie.
Míg kisült a kenyér, addig gyurmáztunk és közben Boldi gyönyörű ovis énekekkel szórakoztatott minket. :)


Ez itt egy híd, amin épp egy versenyautó megy át.

A kenyér szépre sült és nagyon finom volt a rákent körözöttel!



Gyorsan eltelt az első nap, mindenki jól érezte magát és kellőképpen el is fáradt.
A nagyok hazamentek a dombra aludni.
Boldival mi is lefürödtünk és édes kettesben összebújtunk a nagy franciaágyon. Meséltem neki egy  új könyvből, majd gyorsan el is aludtunk.:)

Hát, így történt az első nap. Remélem, lesz időm beszámolni a többiről is!

Addig is szép napokat minden bekukkantónak! :)

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon aranyos ez az egész ügyesen megszervezted ! Nagy élmény lehet a gyerkőcöknek és mekkora nagyok már mindenki hasznosan kiveszi részét még a munkából is! Nagyon tetszik a kenyered nem írnád le a receptjét egyszer?

Kincse írta...

Köszönjük, remek beszámolót írtál!
Nekem jó tanulási lehetőség ez a megtervezett tábor, mert még nincs unokám.
Közösségé kovácsolja őket az együtt végzet munka és játék, nagyon jó módszer.

MrsSame írta...

De jó. Szuper kis tábor. :) Leventém is vasárnap megy a mamáékhoz, egészen augusztus közepéig. Az utolsó két hétre reményeink szerint Vivi is csatlakozik hozzá. Ez lesz az első nélkülünk.
Kíváncsian várom a továbbiakat. Ezt a finom levest nekem is ki kellene próbálni...

Vera írta...

Jó kis összehangolt tábor...Sokat tanulnak igy a gyerköcök is... és jó hogy az unokatestvérek ismerik is egymást, és együtt nyaralnak is...A mai világba nagy szó...Remélem irsz még az együtt töltött időkről...Köszi a beszámolót..
Nekem csak egy unoka volt.. /van is/, de az egyhez is be kellett osztani az időt, ugyis mondhatnám szabályok voltak... hogy mindenre legyen idő, ne egy nagy káosz legyen az egésznap...Szép napokat Ildi!

Tiffanylda írta...

Éva: köszi az elismerést! Elég komoly szervezést igényel részemről a dolog, nem tudom hány napig tudok beszámolni!:)) Amint több időm lesz, küldöm a receptet, addig is egy "öreg tésztát" készíts Limarától!

Kincse: nálunk a nagyok együtt nőttek fel. Olyan jó unokatesók, minta édestestvérek lennének! Pici koruk óta vannak nálunk, szinte itt nőttek fel - a szomszédban építettek a szülők, így sokat vigyáztunk rájuk. Remélem, Neked is lesz unokád és kiélvezheted ezeket a boldog órákat, napokat! Köszönöm, hogy írtál.

MrsSame: nincs is jobb, mint a mama-táborok!:) Vivi is biztos jól fogja érezni magát és hamar megszokja, hogy "nélkülözni" kell titeket! A receptet elküldöm, nagyon szeretjük - Boldi kivételével -, feltétlen próbáld ki!

aranyos fodorka írta...

Ez ám a meglepetés... Azt hittem, ha kezdődik a nyári napközi - akkor nem lesz időd a bologgal foglalkozni...És tessék, ma véletlenül benéztem, mindjárt három napi elmaradásom volt. Bevallom csak tátom a számat, hogy egy fél osztálynyi gyereket milyen ügyesen "kezelsz" - na ja, hát akinek van gyakorlata, úgy persze könnyű....De mégis, hogy mind örömmel van nálatok - az azért azt jelzi, hogy jó ott, hogy örülnek, ha veled és együtt lehetnek.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons