2017/10/05

Ajándék, Barcelona 37.

Palau de la Musica Catalana

Elsősorban a jazz fesztivál miatt mentünk, de mire kiértünk, sok minden más is szerepelt a listánkon, amit szerettünk volna megnézni. Kijelöltük, kinek mi a legfontosabb és igyekeztünk sorra járni.
Nekem ez volt a szívem vágya: a Katalán Zene Palotája. Főleg a felülvilágító ablak miatt, ami Európa legszebbje és legnagyobbja és egyben az üvegművészet remeke.
Röviden, a legfontosabbak erről a fantasztikus épületről:
a szépséges palota helyén működött az Orfeo Catalá, ami egy férfi kórus otthona és egyben a katalán művészeti mozgalom vezető, kulturális műhelye volt. Erre épült ez a hangversenyterem


1905 és 1908 között. Terveit a katalán modernista Luis Domenech i Montaner készítette.
2200 férőhelyes és egyedülálló abban, hogy ezt az óriási termet - a hatalmas ablakaival, üveg falaival és felülvilágítóival - képes természetes fénnyel ellátni.
A hátsó bejárat felől érkeztünk. Vörös klinkertégla borítja az egész épületet és fantasztikus mozaikok a főbejárat felől, majd mutatom!





Ennyi gyönyörűséges ólomüveget látni egy helyen, számomra maga volt a mennyország!:)


A kisterem, ahol kisebb koncertek, ill. a próbák zajlanak.


A nagy koncertterem az emeleten...

Előtér



Az üvegajtón túl - a teraszon - gyönyörű mozaikkal kirakott oszlopok és egyéb csodák.


Beléptünk a terembe.

Tadammm!:)))

Éééés, amire vágytam, hogy láthassam..., alulról. Nagyítsatok rá, ha tudtok és nézzétek körbe a szélén a fejeket!

Rigant i Granell munkája.


A másik felülvilágító.


Síkból térbe.:)




Sok volt az "egyéb" fény, ami megzavarta a gépemet.



 Majd egy emelettel feljebb...



Itt teljesedik ki igazán...:)



Nekem eddig is megérte eljönni, de most aztán nagyon!:))) Sokáig bámultam volna, de az idegenvezető és a többiek elindultak visszafelé, úgyhogy búcsút kellett vennem.


Kívülről készült még néhány kép, de nehéz volt bevenni az épületet, mert szűk az utca, alig van rálátás.


Jegypénztár :)



Ez a modern rész a kisterem, ahonnan indultunk.

Azt hiszem - ezen a napon is - mindannyiunk szája tátva maradt! Azóta már megfogalmazódott egy újabb kívánság - miért is ne?:D Jó lenne legközelebb koncertre jönni, IDE!...Álmodozni lehet! Meg aztán, annyi csoda történt már velünk!...

Kellemes őszi napokat, minden bekukkantónak!:)
Folyt.köv. (csak győzzétek kivárni!;)

8 megjegyzés:

Éva írta...

Csodaszép látvány ezek a szép épületek és színes üvegablakok! Álmod váljon valóra azt kívánom!

Tiffanylda írta...

Éva: nem lehet betelni a látvánnyal! Köszi!:)

Ilona írta...

Felejthetetlen élményünk volt pár évvel ezelött: a nagyterembe értünk, középen leültünk tátott szájjal nézve a csodát és 3 másodperc múlva felhangzott Bach b moll toccata és fugá- ja, amit egy zenekar adott elő. Ha azt mondom, hogy csodálatos volt, meg sem közelítem azt, amit éreztünk, a hideg futkosott a hátunkon. Barcelona örök szerelem, remélem így is marad. Köszönöm a csodaszép élménybeszámolót.

Tiffanylda írta...

Ilona: örülök, hogy jöttél és de jó, hogy ott jártál!!! Azt az élményt szeretném titkon, amit Te is átéltél, az élőzenét! Az idegenvezető kis hölgy is elindított egy gépezetet, megszólalt az orgonán ugyanez a Bach mű, de azt nem ott játszották, csak egy felvétel volt. Azért sikerült a hangulatot fokozni - meggyőződhettünk a kiváló akusztikáról -, de nem ugyanaz... Igen, így van, ahogy írod, Barcelona örök szerelem.:) Kívánom, hogy Te is eljuss még sokszor oda!

aranyos fodorka írta...

Csodálatos ez a koncert-terem. Én ilyesmik láttán elgondolkodom, hogy aki tervezte és akik megépítették/alkották/létrehozták mennyi munkát, energiát fektettek belé. És milyen csodás a végeredmény !!!
És milyen jó, hogy van valaki, aki eljutott ide és megmutatta - hisz nélküled még a létezéséről se tudtam volna ! Köszönet érte.

Tiffanylda írta...

Aranyos: én is sokszor elgondolkodtam, hogy mekkora munka lehetett, mennyi idő és vajon meddig láthatjuk még?... Ebben az őrült világban egy pillanat alatt bármi megsemmisülhet!:( No, de legyünk optimisták! Szívesen adom közre azt, ami nekem is nagyon tetszett!;)

Tipitá írta...

Gyönyörű, csodálatos, szépséges! Köszi. hogy megmutattad. :)

Tiffanylda írta...

Tipitá: Te is jönnél velünk koncertre, ugye? ;) Majd szólok!!!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons