2015/12/01

Likőrök, szaloncukrok

Gyorsan bemásolom az ígért likőr recepteket, mert ha valaki meg szeretné csinálni, kifut az időből!
Nekem már csak az olvasástól is a fejembe szállt ez a sok ital!:)

Bor likőr
0,5 l testes vörösbor
40 dkg cukor
2,5 dl rum
1 rúd vanília

Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni.


Baileys
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1 capuccino classic
2 doboz tejszín
3 dl rum

Ezt az egészet össze kell jól keverni, üvegbe tölteni, és egy egész napot hűtőben tartani fogyasztás előtt! Ne rémisszen el senkit a tojás benne, mivel az íze pont olyan lesz, mint az eredeti likőré! Fincsi.


Vanília likőr
3 kanál friss mentalevél
1 rúd vanília
2 dl 96 %-os alkohol
25 dkg kristálycukor

A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és a megmosott mentalevéllel egy nagy befőttes üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, lezárjuk és 5 napig érleljük. Ezután a cukorból és 2,5 dl vízből szirupot főzünk, legalább 20 percig forraljuk, majd a fűszerezett alkoholhoz adjuk. Légmentesen lezárjuk és egy hét után átszűrjük, palackozzuk.

Tipp: nagyon finom, édes likőr lesz, de érdemes belőle dupla adagot készíteni, mert ebből csak kevés lesz!

After Eight likőr
0,5 l kiváló minőségű vodka
4 dkg holland csokoládépor
1 db vaníliarúd
1 maréknyi friss mentalevél
3 dl tej
3 dl víz
40 dkg cukor
(tölcsér, filterpapír, csavaros tetejű 3 l-es befőttes üveg)

Az érlelés ideje 3 hét, ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázni!!! Vigyázz, mert az érlelés 3 hét, de még utána 2 hétig újra érlelni-pihentetni kell!
Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és az összezúzott mentalevelet, öntsük rá a fél liter vodkát. Egy hét elteltével szűrjük le, öntsünk hozzá 3 dl vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupot (lehűlés után), valamint 3 dl tejet.
Két hétig érleljük, naponta többször rázogatva.
Két hét után újra leszűrjük és újabb két hétig érleljük. Ezután utoljára is leszűrjük!

Méz likőr
0,5 kg méz
0,5 l 96 %-os tiszta szesz

A mézet feloldom az alkoholba és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. Fontos a sorrend!!! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem!!!

Kókusz likőr
4 dl finomszesz
50-60 dkg cukor
1,5 l tej 10 dkg kókuszreszelék
2 cs vaníliás cukor

A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.


Narancsos-marcipános szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jó minőségű étcsoki
- keserűmandula-aroma

Összekeverjük  a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy kevés narancslekvárt, hogy gyúrható legyen a massza. Ízesítsük az apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal, pár csepp mandula aromával. Az elkészült masszát fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután szaloncukrokat formázunk belőle. 
A csokit vízfürdő felett felolvasztjuk, és a szaloncukikat egy villa segítségével megforgatjuk benne. Hideg helyen, rácson hagyjuk megdermedni, majd csomagoljuk.

Gyömbéres marcipános szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 2-3 cm-es friss gyömbérgyökér
- pár szem keserűmandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma
- kakaópor
Összekeverjük a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy nagyon kevés vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk. Lereszeljük a gyömbért, összegyúrjuk a marcipán masszával, meglocsoljuk az aromával. Csomagoljuk fóliába a marcipánt, és tegyük a hűtőbe kb. egy órára. Ezután tudunk belőle szaloncukrokat formázni.
Hempergessük meg kakaóporban, és csomagoljuk be zsírpapírba.

Diós-rumos-mazsolás szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /minőségi
Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. Egészen apránként adagoljuk, miközben folyamatosan gyúrjuk.
Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, és gyúrjuk össze a diómasszával. Fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe, majd ezután formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett felolvasztott csokiba - villa segítségével -, egyenként forgassuk meg a szaloncukrokat, hideg helyen hagyjuk dermedni.

Még jövök, hozok recepteket! Addig is nyugalmas ünnepekre hangolódást, kényelmes készülődést, szeretettel teli "angyalkázást".:)



2 megjegyzés:

Éva Erdős írta...

Ennyi finomság! Gyorsan el is mentem magamnak! :) Köszi a sok receptet! :)

Kathy írta...

Huha!! Azt hiszem fel kell gyurni az ing ujjat es hozza fogni a cucchoz. Olyan jol hangzanak! :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons