2015/07/19

Abaliget felé...

... vettük reggeli utunkat. Itt már sütött a Nap. A búzatáblák fényképezése megunhatatlan.














Hármaskereszthez értünk.
"Már régóta csak egy kereszt áll ezen a helyen mégis Hármaskeresztnek hívják. Valamikor valószínűleg kálvária volt    ezen a helyen. A hagyomány szerint a kereszteket az a Mattenheim József állíttatta, aki 1768-ban az abaligeti  barlangban járt.  Állítólag tizenöt gyermeke született a molnárnak, de születésük után egymás után meghaltak. Már a  nyolcadikat temette  el, amikor fogadalomból emeltette a kálváriát. A török időkben innen adtak tűzjeleket egymásnak a  falu lakói."












Fantasztikusak ezek az öreg fák!!!




Akárhányszor járok erre, mindig megcsodálom és lefényképezem.


Nagyon sok katángot láttunk.









Az Alföldön rengeteg pipacs van a búzaközt, mifelénk elvétve találni.





Abaligeti tájkép





Visszakanyarodtunk Orfűre, majd elindultunk haza.

Jócskán dézsmáltunk ebből a ringlóból a parton, nagyon finom volt.



Majd' három órát voltunk távol, mégis egész korán értünk haza. Reggelire.:) Finom kolbász, kovászos uborka...:) Átmenetileg sikerült vendégeinket is megfertőzni ezzel a menüvel.

Trollanyuék azóta már visszarepültek Norvégiába és ők is, mi is leszoktunk a kolbászról, csak szép emlékként él bennünk..., illetve, ha a mérlegre állunk, könnyen felismerjük!;)
Szép volt, jó volt, tán igaz sem volt! Itt a vége, fuss el véle!

Búcsúzóul egy utolsó recept vendégünktől:

BULGURSALÁTA

Annak, aki nem ismeri a bulgurt: tört búza, ami nagyon finom köretnek, egytál ételnek is. Pontosan úgy kell főzni, mint a rizst.

Megfőzzük a megfelelő adagot és hagyjuk kihűlni. Praktikus előző este megcsinálni.

Másnap készítünk egy hagyományos salátalevet, kis olajjal, nem túl sok vízzel, hogy ne áztassa el a bulgurt - nekem kicsit ecetesebben esik jól - és ráöntjük, összekeverjük.
Zöldségeket párolunk ízlés szerint. Először a keményeket tesszük az olajozott serpenyőbe, mint pl. sárgarépa, majd zöldhagyma, zúzott fokhagyma, gomba, borsó, paprika, végül a kockára vágott cukkini és hasonlók.  Bármi mehet bele, ami van otthon. Mikor elkészült, hozzáöntjük a bulgurhoz, finoman átkeverjük és hús mellé tálaljuk.
Próbáljátok ki, nagyon finom!

Békés estét és hőségmentes, szép hetet minden bekukkantónak!:)


5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Gyönyörűek az öreg fák! Én is szívesen elábrándozom látva némelyiket, hogy mi mindent láthattak már ők...A katángból azért láttatok sokat, mert jó időben jártatok arra. Az ő virága az egyik kora reggeli órát jelző, a virágórán. Többnyire 7 óra felé látható a legtöbb kinyílt virága. Előtte, utána, még, vagy már összecsukódnak.(Nem én találtam ki, valami virágórás szövegben olvastam - de nagyon igaz. Majd figyeld meg legközelebb...)
A 12-es sorszámú, árnyékos, búzatáblás kép nagyon tetszik !

aranyos fodorka írta...

Az kifelejtettem az előbb, köszönet a bulguros receptért ! Nekem van mindig itthon, köretként szoktam használni, de ezt a salátát is ki fogom próbálni !

Kavics írta...

Tudod mit jelent a piapacs gyakorisága a búzamezőkben?
A búza tisztasága, ha vegyszeres/kezelt, akkor a pipacs "eltűnik". :-(

Vera írta...

Gyönyörű fotók!

Tiffanylda írta...

Aranyosf.: nekem is eszem jutott, ha ezek a fák beszélni tudnának!...
Ismerem a katáng nyílását, de most valóban sokkal több van, a domboldalunkon is! Aranyember a hátsó udvart kaszálta a katángokat kikerülve, mert az ablakból rálátni és nagyon tetszik neki is!:)
Kösz, az a kép tényleg az egyik legjobb! Olyan sokat fotóztam, hogy nem tudom eldönteni melyiket tegyem fel! Mindegyikben van valami, ami tetszik.

Kavics: ezek szerint mifelénk vegyszeres/kezelt a búza.:( Kár! Ezt nem tudtam. Vajon az Alföldön miért nem kezelik? Nincs gyomnövény, ami bántaná? Ki tudja.

Vera: Köszi:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons