2015/07/20

Kemencés sütögetés kánikulában

Kedves ismerősöm - aki tudja, hogy imádok fotózni -, a minap felkért egy iskolai kiránduló csoport fényképezésére, Orfűn. Örömmel mentem, hisz alsós gyerekekről volt szó, akik a szívemhez közel állnak és oly rég láttam iskolás csoportot, mióta nem dolgozom!...

A napi program: kajakozás a tavon, illetve a régi malmok megtekintése és a kemencében sütés kipróbálása kelt tésztával. Szuper kínálat! Csak a másodikhoz egy kicsit sok ez a 38 fok...

A kajakozás nagyon jól sikerült. Mindenki felvette a mentőmellényt és "hirtelen" ki lett oktatva hogy fogja a lapátot, mire figyeljen. Az oktató velük ment a tóra és figyelemmel kísérte az összes gyereket. Alig akarták abbahagyni!:)


Delet harangoztak, mikor elindultak a malommúzeumhoz.

A kis híd alatt, csörgedező patak.


A bejáratnál nagy építkezés folyik. Egy gyönyörű vendégház készül fából. Csak ámultam, bámultam. Hirtelen nőtt ki a földből...


Sőt, beljebb még egy, de az már nem tetszik annyira... Azt hiszem a civilizáció már nagyon betette ide a lábát!:( Sajnos, az üzlet mindent visz!Ez már a malommúzeum és árnyas udvara,... ... ahol friss kenyérrel várták a csoportot.Mindenki ezzel a kenyérrel fogyasztotta el az ebédjét, aztán a park árnyasabb részein ejtőzött kicsit.Hamarosan hívta őket Orsi néni: ki szeretne kalácsot sütni? A lányok szinte mind jelentkeztek, a fiúk közül csak egy akadt, akit izgatott ez a dolog, a többiek nézőként ültek a padokon, vagy leskelődtek a vállak felett.


Gondosan előkészített asztalok, rajta tálak, liszttel.
A kis kukták elszaladtak kezet mosni, majd belemerítették kezeiket a lisztbe...


... és máris kapták a tej, tojás, élesztő"koktélt" Orsitól.

Elkezdődött a keverés, dagasztás. Közben só, cukor és egy kis olaj is került a tésztához, majd kevés víz és sok-sok biztatás, hogy mielőbb összeálljon a tészta.:)


Nagyon ügyesen mozogtak a szorgos mancsocskák.


Mintaszerűen összeállt mindenki tésztája, senkié nem lett ragacsos, ami dicséretes, hisz még gyakorlottaknál is előfordul!

Eztán jött a formázás. Megszórták a deszkát liszttel...


...majd kiterítették a tésztájukat.


Itt egy kis zavar keletkezett, mert mindenki azt hitte, hogy  ki kell nyújtani és különféle formákkal kiszaggatni.  Orsi ajánlott egy egyszerűbb módszert. Próbáljatok állatokat formázni a kezetekkel!
Így születtek meg a kukacok, abból egy kis tekeréssel a csigák, már virágok is és egyre jobban beindult a fantáziájuk.Mivel sok volt a tészta, alig győzték csinálni. Az első darabok már megkeltek  a nagy meleg miatt, mire az utolsók elkészültek.
Segítségükre sietett a kemence kezelő mester és egy plexi lappal ügyesen felszedte sütőlapra az összes alkotást,...... majd betette az előzőleg felfűtött kemencébe.

Így néz ki a kenyérsütő helyiség.
Amíg a tészták sültek, a gyerekek megjutalmazták magukat a büféből vett hideg üdítővel, jégkrémmel,...


... aztán megnézték a két, régi malmot. Meghallgatták történetüket és azt, hogy miként őrölték a gabonát, préselték az olajat a régi világban.Mire a végére értek és mindent tudtak, kisült a finom kalácskájuk.


Ez volt a nap újabb fénypontja! Mindenki megkapta a sajátját és elégedett, boldog mosollyal falatozni kezdték. 


Épp jóllakott mindenki, amikor megérkezett a busz és vitte őket a magyarhertelendi termálfürdőbe strandolni.

Úgy gondolom, ennél szebb és tartalmasabb napot senki nem kívánhat a gyermekének!

Legyenek nektek is hasonlóan tartalmas napjaitok, kedves bekukkantók!:)

Erre a zenére egész nap dagaszthattok, ha úgy tartja kedvetek, méghozzá tempósan!:D


1 megjegyzés:

Piros írta...

Irtó jó a riportod a gyerekekkel. Igy még a 38° ban is szivesen sütnek. Ha meg a macska is dobol nekik, haza se mennek !!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons