Hármaskereszthez értünk.
"Már régóta csak egy kereszt áll ezen a helyen mégis Hármaskeresztnek hívják. Valamikor valószínűleg kálvária volt ezen a helyen. A hagyomány szerint a kereszteket az a Mattenheim József állíttatta, aki 1768-ban az abaligeti barlangban járt. Állítólag tizenöt gyermeke született a molnárnak, de születésük után egymás után meghaltak. Már a nyolcadikat temette el, amikor fogadalomból emeltette a kálváriát. A török időkben innen adtak tűzjeleket egymásnak a falu lakói."
Fantasztikusak ezek az öreg fák!!!
Akárhányszor járok erre, mindig megcsodálom és lefényképezem.
Az Alföldön rengeteg pipacs van a búzaközt, mifelénk elvétve találni.
Abaligeti tájkép
Visszakanyarodtunk Orfűre, majd elindultunk haza.
Jócskán dézsmáltunk ebből a ringlóból a parton, nagyon finom volt.
Majd' három órát voltunk távol, mégis egész korán értünk haza. Reggelire.:) Finom kolbász, kovászos uborka...:) Átmenetileg sikerült vendégeinket is megfertőzni ezzel a menüvel.
Trollanyuék azóta már visszarepültek Norvégiába és ők is, mi is leszoktunk a kolbászról, csak szép emlékként él bennünk..., illetve, ha a mérlegre állunk, könnyen felismerjük!;)
Szép volt, jó volt, tán igaz sem volt! Itt a vége, fuss el véle!
Búcsúzóul egy utolsó recept vendégünktől:
BULGURSALÁTA
Annak, aki nem ismeri a bulgurt: tört búza, ami nagyon finom köretnek, egytál ételnek is. Pontosan úgy kell főzni, mint a rizst.
Megfőzzük a megfelelő adagot és hagyjuk kihűlni. Praktikus előző este megcsinálni.
Másnap készítünk egy hagyományos salátalevet, kis olajjal, nem túl sok vízzel, hogy ne áztassa el a bulgurt - nekem kicsit ecetesebben esik jól - és ráöntjük, összekeverjük.
Zöldségeket párolunk ízlés szerint. Először a keményeket tesszük az olajozott serpenyőbe, mint pl. sárgarépa, majd zöldhagyma, zúzott fokhagyma, gomba, borsó, paprika, végül a kockára vágott cukkini és hasonlók. Bármi mehet bele, ami van otthon. Mikor elkészült, hozzáöntjük a bulgurhoz, finoman átkeverjük és hús mellé tálaljuk.
Próbáljátok ki, nagyon finom!
Békés estét és hőségmentes, szép hetet minden bekukkantónak!:)
5 megjegyzés:
Gyönyörűek az öreg fák! Én is szívesen elábrándozom látva némelyiket, hogy mi mindent láthattak már ők...A katángból azért láttatok sokat, mert jó időben jártatok arra. Az ő virága az egyik kora reggeli órát jelző, a virágórán. Többnyire 7 óra felé látható a legtöbb kinyílt virága. Előtte, utána, még, vagy már összecsukódnak.(Nem én találtam ki, valami virágórás szövegben olvastam - de nagyon igaz. Majd figyeld meg legközelebb...)
A 12-es sorszámú, árnyékos, búzatáblás kép nagyon tetszik !
Az kifelejtettem az előbb, köszönet a bulguros receptért ! Nekem van mindig itthon, köretként szoktam használni, de ezt a salátát is ki fogom próbálni !
Tudod mit jelent a piapacs gyakorisága a búzamezőkben?
A búza tisztasága, ha vegyszeres/kezelt, akkor a pipacs "eltűnik". :-(
Gyönyörű fotók!
Aranyosf.: nekem is eszem jutott, ha ezek a fák beszélni tudnának!...
Ismerem a katáng nyílását, de most valóban sokkal több van, a domboldalunkon is! Aranyember a hátsó udvart kaszálta a katángokat kikerülve, mert az ablakból rálátni és nagyon tetszik neki is!:)
Kösz, az a kép tényleg az egyik legjobb! Olyan sokat fotóztam, hogy nem tudom eldönteni melyiket tegyem fel! Mindegyikben van valami, ami tetszik.
Kavics: ezek szerint mifelénk vegyszeres/kezelt a búza.:( Kár! Ezt nem tudtam. Vajon az Alföldön miért nem kezelik? Nincs gyomnövény, ami bántaná? Ki tudja.
Vera: Köszi:)
Megjegyzés küldése