2011/01/06

Lassú indítás... Esetleg játsszunk?:)

Ezt az évet nem szeretném olyan pörgősre venni, mint a tavalyit. Néhány nap pihenővel kezdtem, hogy átgondoljam ami volt és megtervezzem, ami lesz! Igaz, "...Isten végez", de reménykedjünk!:)...

Arra gondoltam, hogy az idén, egy kis kalendárium - félét írok a kommentjeim elejére - egy pici  néprajzi ismeret -, amiben megtaláljuk a hónapoknak az évszakokra, az aktuális ünnepekre vonatkozó elnevezéseit. Nagyon szeretném, ha Ti is beszállnátok és leírnátok a lakóterületeteken aktuális szokásokat - kivéve azt, amit én megemlítek! -  hadd okosodjunk!
Szerintem, ebből is csinálhatnánk játékot! Ünnepkörönként - azaz évszakonként - megajándékoznám egy tiffany aprósággal  azt, aki az aktuális időszakban, a legtöbb szokást megírja és elküldi a címemre. Onnan én felteszem a blogba. Amennyiben több azonos tárgyú  szokást küldtök, úgy az időben legelőször érkezettet másolom be, a többi egyforma kiesik... Régi fotókat is küldhetnétek!

Na, mit szóltok az ötlethez? Várom a javaslatokat és a véleményeket!!! Csak akkor indul a játék, ha minimum 10 jóváhagyó lesz, aki majd küld is anyagot!!!:) Addig  nem hirdetem meg, csak gondolkozz és szavazz! Legyen,vagy sem?!
Addig is, én elkezdem...

JANUÁR - TÉLHÓ - BOLDOGASSZONY HAVA


6. Vízkereszt, háromkirályok
    A karácsonyi ünnepek zárónapja, ekkor kezdődik a Farsang. Ezen a napon utoljára gyújtják meg a gyertyákat a karácsonyfán, majd lebontják a fát.
Sok helyen Vízkereszt napján tartják a Csillagozást, vagy a Háromkirályok járását, a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásának emlékére.
Megszentelik a házakat vízzel és sóval / gonoszűző szerek/ és krétával a szemöldökfára írják a G.M.B.-t /Gáspár, Menyhért, Boldizsár/.

                                                     
                                                                VÍZÖNTŐ
                                                                 I.21. - II.20. 
Holnaptól már indul a farsangi szezon. Megfogadtam, hogy megpróbálok kétnaponta készíteni valami erre utaló üveget, egészen az időszak lejártáig és természetesen megmutatom Nektek!:) Az első már elméletben elkészült! Talán holnap este megmutathatom...

15 megjegyzés:

Monica írta...

Én benne vagyok, és igyekszem majd küldeni is ezt-azt.
Pl. nálunk holnap lesz karácsony, megint!

Tiffanylda írta...

Köszönöm Monika! Kiváltságos helyzetben vagy, hogy nem magyar területen élsz!:) Nem baj, sőt!!!
Kívánom, hogy - a körülményekhez képest - lelki békében teljen az ünnep!...Picurnak gondolom meglesz!:)

Tímel írta...

Jajjjdenagggyooonjóóóóó!!
Én csak olvasni fogok, mert semmiféle szokást nem gyűjtöttem be, ami volt attól sikítófrászt kaptam. Ez a húsvét, gondolom vannnak még nőneműek,akik szívesen törölnék a szokást:)

Tímel írta...

Ja, egy van. A május kosár:)
Nem tudom mire jó, csak azt hogyen adják, és a színek mit jelentenek:)
Na ezt az egyet küldöm majd:)

Tiffanylda írta...

Képzeld, hozzánk rendszeresen jött a "locsoló brigád" - Kata lányom régi, kedves barátai -, hozták a vödröket és a mi forrás vizünkkel töltötték meg, ami rohadt hideg!!!!... Én már készítettem a száraz ruhát, meleg fürdőt, felmosót, aztán a Lyányt kiküldtük, hogy lehetőleg a lakás száraz maradjon!:) Juj, de sajnáltam szegényt! Még jó, hogy engem nem vettek lányszámba!:))))))))) Nem duzzogtam érte!
Ne áruld el azt az egyet, amit tudsz!:) Lehet, hogy nem lesz a játékból semmi!

Era írta...

Nekem nagyon tetszik ez az ötlet! Majd küldök ezt- azt!!!:))

viperaeva írta...

Nekem van szokásgyűjtésem, igaz a legtöbb meg is jelent. Erre nem tértél ki, Ildi. De ízelítőnek egy-egy részletet elküldhetek, ha indul a játék.

Unknown írta...

Én is szívesen lennék olvasója ennek a játéknak, és talán egy két ünnepi szokást, talán sikerűl majd küldjek én is! :)

Pálfalvi Zsuzsa írta...

Megint nagyon jót találtál ki Ildi! Csatlakozom Gabihoz, szívesen olvasgatom, aztán majd meglátjuk sikerül-e a szokásoson kívül gyűjteni valami érdekeset. Azért a húsvétodhoz előzetesbe:)! Húsvétkor nekem fontos dolgom volt míg fiúk kicsik voltak :) Alvást mímelve vártam az "urakat" hogy anyát kilocsolják az ágyból :DDD Volt öröm gondolod :)Ma már nem csinálunk ilyet, mert vödörrel törnének rám :DDD!!!

Cimbilimbi írta...

Jövök én is, küldök is, szurkolok is :)
Gyúrok is a tavaszi hagyományokra, már kezdem erősen várni a rügyfakadást :)

Tiffanylda írta...

Jaj, de örülök Lányok, hogy jónak találjátok!:) Egyelőre a január, február az érdekes, az még a tél, aztán majd a következő körben jönnek a tavasziak, húsvét...
Éva, nem tértem ki a szokásgyűjteményre, csak a szokásokra!:))) A Csillagozás, Háromkirályok járása is az! Azt meg nem gondoltam, hogy neked egy egész gyűjteményed van!!! Akkor máris viszed / vinnéd a pálmát!:)

Era, Gaby Erika Nektek is köszi az érdeklődést!

Zsuzsa, engem is meglocsolt Apa, meg az egy szem Kicsi Fiam még valamikor, de leszoktak róla! Nagyon nem bánom!:)))

Cimbi, de jó!:) Egyelőre a téliekre koncentrálj!!! Lesz még tavaszig néhány jeles nap!:)

Névtelen írta...

Dehogy akarnék én a "terveitek elrontója lenni!" - OK !
Szabadjon megjegyeznem, hogy mindenféle népszokást és ilyesmit ki-ki megtalálhat a neten! - ( én bizony nem vállalnám fel "mások kiszolgálását! " - bocs') OK!- persze, ki-ki írja meg "lakókörzetének" "szokásait" ( 2010-ben - vagy mostanában) javaslatom : megnézni az egyik "vitatémát!" - hogy G+M+B vagy C+M+B a felirat "lakásszenteléskor!" - és/vagy ahhoz kell-e pap ?- (megteheted-e te magad ?- ) - ill. pl. "szentelt krétát" hol szereztek be ? -
Má' azon is "kisebb vita van"... mikor "szedjük" le a karácsonyfát...és ne bonyolítsam !
Bocs'- bocs' - (lehet) (?) ma "nyűgösebb" vagyok a "szokásosnál ?" Igaz : kezdetben +6C°(Pécs) napsütés... és egyebekről szót sem !
Ja ! :-) ne öregedjetek meg!- soha ! :-)

Névtelen írta...

Bocs' - csak egy tipp ! ha még nem késő ! (?) - bár engem különösebben nem "érdekel", de lehetett volna egy olyan "mozgalmat" szervezni, hogy ki-ki küldje be a saját "karácsonyfájának" a fényképét ? (fotóját) - oszt' láthatnánk, hogy ki-mit "produkált!"
(A Luca-napi búzával mit csináltatok ?- tudom, van - kinél - a macska "lelegelte" - nálunk pl. valamennyit reggelihez "beleturmixoltak!" - ( nem szóltam én egy szót sem...) ma meg ( 01/07) kiraktam az udvarunkra ! - stb.
"Népszokások"... és/vagy ... pl. mennyi képeslapot írtatok ?- és mennyit kaptatok ?- ) "Gondok, csak a gondok ?" :-) :-) - bár nálam már mindezek : OFF ! (vagy törölve!) :-)

Tiffanylda írta...

@X, nem a netről kértem a szokásokat, hanem kinek - kinek a lakóhelyéről!:)
Láttam én is a G.M.B., vagy Caspar, stb... nem érdekes! Mi nem fogunk vitatkozni!

Ja, hát sokféle "mozgalmat" lehetne szervezni, de most ez a téma!:)

Az én búzámat is a macska legelte le!:) Turmixolni már öreg lett volna, szinte alig volt nedvesség benne!

Képeslapot csak annak írok, akiknek szoktam, eggyel se többnek! Vissza is annyit kapok!:)))

Vízicsibe írta...

Tök jó ötlet! Bár mi itt Gödön nem nagyon ismerünk szokásokat, sajna a nagyszüleim már maghaltak, de azért anyukámat majd megkérdezem, hátha ő emlékszik valami különlegesre a falubó.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons