2011/01/14

Cimbilimbi 1. receptje a GK 2-ben...

Nagyon köszönöm a kedves leírást, "körettel" együtt adom közre!:) Én biztos, hogy ki fogom próbálni!!!

Yigandes plaki - γίγαντες πλακί – görög sült óriásbab paradicsomos szószban

A Húsvét Görögországban csodálatos élmény… sőt: bármilyen ünnep- és hétköznap Görögországban csodálatos élmény J Sok-sok éve Korfuvárosban megismerkedtem egy fiúval, akihez aztán évekig jártam. Szigorúan véve Húsvét pár napja alatt nem voltam ott, de a húsvéti időszakban igen: az ortodox vallású görögöknél a Húsvét – és a Nagyböjt - az úgynevezett Tiszta Hétfővel kezdődik, hét héttel Húsvétvasárnap előtt. A Nagyböjt idején hagyományosan tartózkodnak a húsételektől, állati tejtermékektől (aminek piros a vére, ők így mondják), a csontos/szálkás tengeri állatoktól, az olívaolajtól és a bortól. Vannak sokan, akik az olívaolajtól és a bortól csak Tiszta Hétfőn J De Húsvéton kívül is sok böjtös napjuk van, egy idő után belezavarodtam, mikor ki mitől tartózkodik, ettem amit elém tettek J
A yigandes (gigandes, gigantes) plaki népszerű Korfu szigetén, de máshol is ettem-láttam, és nem csak böjt idején. Úgy adom közre, ahogy Spiros nagymamája készítette Tiszta Hétfőre, majd jelzem, hogy milyen variációkról hallottam.

Hozzávalók 4 közepesen éhes szájra:

  • ½ kg óriásbab (óriás fehérbabot találtam már több helyen, egyébként a legnagyobb szárazbabot veszem, amit találok)
  • 1 fej fokhagyma (lehet kevesebb is, ha nem szeretnél fokhagymát izzadni, én úgy vagyok vele, hogy fokhagymából minél több, annál jobb)
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 szem érett paradicsom (vagy konzerv hámozott darabos paradicsom)
  • Kevés margarin vagy étolaj (mert ez böjtös változat, egyébként olívaolaj)
  • ½ liter vegyes zöldségleves (csak a leve)
  • Frissen őrölt feketebors
  • Egy csomag friss petrezselyem

Az előző éjszaka beáztatott babról leöntjük a vizet, hideg vízzel felöntjük és addig főzzük, amíg majdnem puha (kicsit ropogjon a fogunk alatt).  Leszűrjük, félretesszük hűlni.
A vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a paradicsomokat meghámozzuk (ha forró vízbe dobjuk egy percre, utána hideg vízzel leöblítjük, könnyen lejön a héja) apróra vágjuk, a petrezselymet kis darabokra tépkedjük. A hagymákat a margarinon/olajon megpirítjuk, amikor a vöröshagyma üveges lett, kicsire vesszük a hőforrást, hozzáadjuk a paradicsomot, a petrezselyem nagy részét, felöntjük a levessel (zöldséglé helyett beledobhatunk két kis leveskockát és fél liter vizet adunk hozzá), ízlés szerint borsozzuk, sózzuk. Lassú tűzön kb. fél órát rotyogtatjuk, akkor jó, ha besűrűsödött.
A babot tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a szószt, összekeverjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ezalatt a nem teljesen készre főzött bab megpuhul, jól magába szívja a paradicsomos-fokhagymás ízeket. Először 170-180 fokon szoktam sütni, úgy félóra után feltekerem 200 fölé és addig sütöm, amíg a teteje ropogós lesz. Miután kivettük a sütőből, rászórjuk a maradék petrezselymet.

A yigandes plakit általában meze-ként tálalják – talán előételnek lehet fordítani, aki volt Görögországban vagy görög étteremben, ismeri a kis tálakat, amiből jó sokat kiraknak mindenféle finomságokkal, meleg, hideg salátákkal, rántott zöldséggel és csak az ég tudja még mivel. Jóétkű ember vagyok, de még soha nem sikerült végigennem egy egész görög ételsort, általában a meze-kkel jóllaktam J

Ez volt az általam először kóstolt recept, biztosan ezerféle változata létezik, néhány amit ismerek: a paradicsommal együtt vastag karikára vagy hasábra vágott sárgarépa is mehet bele, aztán szárított chili, és… egy darabka fahéj, és egy pici cukor. A chilit nem próbáltam, a fahajat igen, először benne hagytam végig, akkor nagyon eluralkodott a fahéj-íz, legközelebb a szósz-rottyantás félidejében kivettem. Ha így is túl fahéjízűnek érzem, sütés előtt spriccelek rá egy kis citromlevet, egészen érdekes íze lesz tőle.  Ez igazi böjtös yigandes plaki, innentől kezdve csak a fantáziátokon múlik, mivé teszitek, böjtös vagy nem-böjtös hozzávalókkal. Darált húsos változata lehet egy jó ütős főétel, hús nélkül köret vagy görögösen, előétel.

Képem nincs róla, ezért az internetről csakliztam egyet. Jó étvágyat! Καλή όρεξη!


7 megjegyzés:

Pálfalvi Zsuzsa írta...

Hát ez nagyon tetszik! Mindent szeretek ebben a receptben!! Egyből egy :D!!!!!

Cimbilimbi írta...

Hű, az enyém az első böjtös recept :) Ha ezt az öreg kyria tudná, büszke lenne! Annyit még, hogy ha hús vagy tészta nélkül esszük, nem nehéz, az én epém elég nehezen bírja a babos ételeket, de ezzel sosem volt bajom. Biztosan a hozzá fűződő szép emlékek teszik :D

Névtelen írta...

Tetszett!
Viszont az "agybaj kerülget" - ha látom (tv) - ill. nem egyszer otthon is,- hogy vannak, kik a paradicsomnak a "közepét" (?) - (bocs' nem tudom pontosan írni) - szóval azt a "zöld részét nem vágják ki!
(Nem tartozik ide, de pl. a sárgarépa (répák) "tetejét" (ahol olyan zöld) kellően levágjátok ? -
Bár én "2 végén égetem a gyertyát"...) - de pl. tudom : zöldségeket (répafélék) reggel húzzunk ki a földből... napközben a talaj mérgező anyagai (?) a répa felső végében "összpontosulnak!" - stb.
Tipp : kérdezzed meg a piacon, mikor húzták kis a földből ! :-) :-)
Más : a fokhagymát megpucoljátok ?- nem egyszer látom (tv) hogy a héjával együtt szétnyomják (vagy sem) aztán bele a lábosba !

Névtelen írta...

Ha már a böjt és főleg a böjti ételek említődnek,- (nem tudom ki-milyen vallású ) azért érdemes esetleg ebbe is belenézni.
A böjtről
Kis kitérő :
Épp' olvasom Martin Pollack : Galícia - utazás egy eltűnt világban Kelet-Galícia és Bukovina földjén c.könyvet.
Ott olvastam a lipovánokról !- kik szerették magukat "igazhitű embereknek" is nevezni,- ők állítólag évi 186 napot böjtöltek !
**********************************
Ebben a könyvben olvastam a huculokról is ! (- majd vigyázni, mert napjainkban sértő, ha őket annak neveznénk,-ill. az ottani lófajta neve is hucul)-[saját kiegészítésem!-]
Szóval a huculoknak - böjtidőben
"nyers savanyúkáposzta járta hagymával,kendermag vagy napraforgóolajban. (az évnek több mint a felében böjtölni kellett!)

Tiffanylda írta...

@X, köszönjük a sok jobbnál jobb infót!!! Miért nem indulsz a versenyben???

viperaeva írta...

Ez nagyon jó receptnek hangzik, ki fogom próbálni :))))))

Tiffanylda írta...

Szerintem is nagyon izgalmas étel! Ki akartam próbálni, de még nem volt időm óriás babot szerezni, más volt a program mostanában...

Cimbikém, Te vagy az első, de nagyon remélem, hogy nem az utolsó receptbeküldő!:D

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons