2011/01/12

Böjt előtti kocsonya...

...receptje érkezett Batorbától, amit úgy gondolom, hogy illik megosztanom Veletek! Már csak azért is, mert a Gasztro-Kukker 1.-ben ezzel pályázott - volna -, de arra az e-mail címemre küldte, amit csak végveszély esetén  használok, így nem néztem meg!:(
Bocsáss meg, Csilla! Ezzel egy kicsit enyhítem a vétkem..., de azért Te is figyelhettél volna, nézze meg az ember!!!!:)))) A blogomon, itt balra megtalálod, hogy hova írhatsz!:)
Köszi  a receptet, remélem sokaknak fogsz örömet okozni vele!:))) 
Kocsonya
Az anyu "eredeti" receptje szerint kell hozzá:
1 friss hátsó csülök
1 füstölt hátsó csülök
2 friss köröm
2 füstölt köröm
0.5 kg bőr
5 fej fokhagyma
10 nagyobb piros csöves szárított paprika
5 kicsi erős szárított paprika
2 evőkanál só
szemes bors
Az edényt is Peti készítette nekem savállóból és ez lett a kocsonya főző edényem:-)))
A füstölt körmöt lehet helyettesíteni egy füstölt első csülökkel is. Ha a bőr sincs egy fél kilónyi, akkor lehet helyette 2 nyers körmöt tenni. Ehhez az adaghoz tettem 10l vizet és a vége felé még 1 l öntöttem rá...de ez elhagyható, mert rengeteg lett a lé. A lé kicsivel kevesebb, mint felét még beízesítettem az 5 kicsi erős paprikával......jól belenyomkodtam......és jó csípős lett. A húsokat én kicsontozom és elosztom a tányéron, hogy legyen füstölt és friss hús is rajta, illetve legyen bőr is benne. Még teszek bele egy fél főtt tojást...ez egyrészt díszítésként szolgál, másrészt ezzel jelölöm, hogy melyik csípős és melyik normál. Ti. biztosan van,
aki nem szereti csípősen, vagy nem eheti, vagy gyerek.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

 

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hangsúlyozva azt, hogy ( - ahogy szűk családi körben is megmondom -)-és sértődés ne essék! - bizonyára jó, finom és stb. ... azoknak, akik így szeretik ! [Épp' dec.28-án voltam egy "baráti találkozón"- ( házaspáros)- ahol kocsonya volt... szerintem "eszméletlenül" érződött az, hogy a hús füstölt volt !- kissé csodálkoztak, hogy én a disznó fülét NEM eszem meg a kocsonyában !- és fokozzam ?- ... javasoltam, hogy pl. az orrát meg hiányolom... és ilyesmik! ( Vannak,-kik "nem őszinték"- nem beszélnek a zselatin alkalmazásáról sem!) -
Gondolom, aki nem "kezdő" - (recepteket küld) - bizonyára tudja a lassú főzést !- ill. a hab leszedését is ! - és egyebeket !
Összegzés : hát... (ismerjem el ?) - nem egyszer "dafke dobom be a kocsonya-főzést!" - (témaként) mert akár 5 perc alatt is össze lehet rajta... "különbözni!"
(Bele-belenézve ebbe a recepetbe is - pl. sárgarépa ? - )
Ki ne feledjem !- (bár még csak január közepe van...) majd a kovászos uborka receptet sem feledni ! :-)
Természetesen - továbbra is - a legjobbakat nektek !
(és azért ne feledjétek! - nem minden "férfit" lehet a "hasán át megfogni!" - még jó kocsonyával sem ! :-) :-)

Névtelen írta...

Bocs' kimaradt : épp' ma (csüt.) reggel nézem egy (maszek) kis boltban : fokhagyma = 1.800/Kg - ( és ki tudja honnan van ?- Kínából ?) - (bár családunk nagyon fokhagymás- is )- pl. a kocsonyába hagymát nem tesztek ?- ( választ nem várok) - [persze,hogy vettem - nem egyszer - az 1800-as fokhagymából... majd otthon láttam csak, hogy a "közepe" tiszta penész!- stb.] - na, de ne bonyolítsam jobban !- Ja, igen ! - kb. 25-30-35 (?) éves koromban én sem foglalkoztam ilyen "apróságokkal!" :-) :-)
Bocs' csak egy tipp : épp' végeztem Anna GAVALDA : Szerettem őt c. regényével - (igaz, -2005. és az első regénye)- de ajánlom a többit is nektek! (Googleba írva - ott vannak) :-)

Cimbilimbi írta...

Hű, nekem bejönne a füstölt cucc :) Azt hiszem azóta nem ettem kocsonyát, mióta nagymamáim nincsenek köztünk, főzni sosem főztem, ez az egyetlen mentségem a buta kérdésre: mitől kocsonyásodik a kocsonyalé? Mert ettem már körmöset-bőröset-füleset, és ettem csirkéset-zöldségeset, meg zöldséges-tojásosat is, és mind szép rezgős volt. És az nagyon jó, sok citromlével vagy ecettel még jobban szeretem :D

Gopál írta...

Mindjárt rohanok a nyálkendőmért, olyan étvágyat csináltatok. Imádom a kocsonyát, de mivel vega vagyok, már nagyon sok éve nem ettem. Nem tud valaki hús- és zselatinmentes kocsonyáról?

batorba írta...

Egeeen. Kocsonya: ízlések és pofonok. Kinek ez izlik, kinek az.:-)) Csak az én verziómat elküldtem, hátha majd egyszer olvashatok más stilusút is. Majd ki-ki eldönti.Én igy tanultam.:-)))

Igaz nem írtam.Lassú főzés. illetve az első forrásig nagyobb tűz, majd utána habot leszedni. Utána lassú tűz és mindig meregetem még szűrővel, ami nem tetszik rajta (hab). Reggel 7-kor felrakom és délután 3 körül szoktam levenni a tűzről.

Utána kiszedem húsokat csontozom és szétosztom. A megmaradt léről pedig leszedem a zsírt, mert nem szeretem az átlátszatlan kocsonyát.:-)

A kocsonya a friss bőrtől és friss cucctól kocsonyásodik. Nincs bele zselatin.:-))

Nincs füstölt ize, mert előző nap beáztatom a húsokat illetve feles arányban van a friss és a füstölt.

A zöldségeket én még soha nem raktam bele...biztosan lehet.:-)) Nem romlik azzal gyorsabban??

Disznófülét alapból nem tudom megenni, de az orrát sem. Finnyás vagyok lehet, de mondjuk disznósajtban megeszem:-)) (Mert nem látom.)

Szóval ennyit akkor még javitok a hibáimon.:-)) Bocsi, hogy kimaradt először.

Tiffany-Andi írta...

Állati guszta, nekem nagyon tetszik! Én is így főzöm, igaz, évente csak kétszer, és akkor is csak a család fele eszi :-)) Füstölt hús nekem is kell :-)) De zselatin még véletlenül sem!!!! Ha valakinek erre van szüksége, elszúrta az egészet! És Csilla! Én teszek bele ( a családommal ellentétben!!) 1-1 szál sárgarépát és fehérrépát. Nem árt neki!
Egyébként olyan jól néz ki a fotó, hogy nekem is csurog a nyálam :-))

Tiffanylda írta...

Gyerekek,gyorsan küldjetek kocsonyarecepteket a nagyböjt előtt!!!:)))Döntögessük el, hogy kié, miért jó, vagy az általunk főzött mitől ízletesebb!?
Irtó nagy étvágyat csinált nekem is Csilla, ezekkel a fotókkal!
Én nem vagyok oda érte - de pont úgy, mint Andi -, évente kb. két alkalommal főzök a férjemnek, mert ő imádja! Akkor képes egy hétig azt enni.
Zselatin??? A "bótiban", esetleg!...Hús - víz arány fontos, no meg a lassú, hosszú főzésidő. Akkor tutira megáll!
Én is teszek répát bele, hogy oldja kicsit a tömény ízt.

@X-nek még valami! A fokhagymát egyenként nyomkodd meg, hogy kemény-e? Előrecsomagoltat ne vegyél! A kemény, az biztos, hogy nem penészes belül!!! Csak tipp!:)

Gopál, edd a "remegőjét"!:) A többit add Kisiminek, biztos befalja!:)))

Kicsoda írta...

En 10 eves lehettem mikor utoljara ettem es IMADTAM!!! azt hiszem szolok a mamamnak, mert tuti a fiuk is szeretnek es az egy kaland volt mindig, ahogy a JOL atfott husdarabkakat ki lehetett eszegetni. Aztan varni, hogy rezgos-e mar.
Zselatin??? SOK fokhagyma:-)
Ezt most nagyon jokor tetted fel Ildi!!!

Tiffanylda írta...

Köszi,Kriszta!:) Hajrá!!!:)))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons