2010/12/04

Vendégváró receptek Edittől.... 5.recept

Töltött tojás 
Hozzávalók:
10 db tojás
2 dl tejföl
7 ek zsemlemorzsa
3 ek mustár
1 csokor petrezselyemzöld
bors
2 ek olivaolaj
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, félbevágjuk, a tojásfehérjéket kiolajozott tepsibe helyezzük. A kiszedett tojássárgákból, a tejföl felével, zsemlemorzsával, mustárral, aprított petrezselyemzölddel, sóval puha masszát készítünk, golyókat formálva beletöltjük a fehérjékben lévő üregekbe.Minden fél tojást tejföllel és szép petrezselyem levélkével díszítünk. Hideg sütőbe helyezzük és190 fokon aranysárgára sütjük 15-20 percig. 
Pirítós kenyérrel ill. petrezselymes rizzsel kínáljuk, aki szereti majonézt is tehet még mellé.
Gyorsan elkészülő, mutatós ételt kapunk.
Remek kiegészítője egy baráti összejövetel során feltálalt ételsornak.
Medvehagymás pogácsa 
Hozzávalók:
50 dkg liszt ( lehet fele teljeskiörlésű liszt is), 10 dkg medvehagymalevél, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor vagy méz só
Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a langyos tejben a cukorral felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon 25-35 percig aranybarnára sütjük. A tetejére szezámmagot, ill egyéb magvakat is lehet szórni.
A medvehagymától egészséges is és finom is lesz.

Diós pogácsa
Hozzávalók:
Négy személyre: 60 dkg liszt, 25 dkg összetört dió, 20 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 1 ek cukor, kis kanál só, 2-3 dl tej, evőkanál olaj a két tojássárgájába
Elkészítés:
A megtört diót összekeverünk a liszttel, aztán hozzáadjuk a sót és a tejben 1 ek cukorral felfutatott élesztőt is. A margarinnal erőteljes mozdulatokkal összekeverjük a masszát, amibe aztán a tejfölt is beletesszük. Langyos tejet is öntök hozzá ha szükséges még, a lényeg, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Ezután a gyúródeszkán alaposan összegyúrjuk, majd kisodorjuk. - Kétféleképpen szoktam csinálni: hagyományos formájút és lapos pogácsát is. Fele tésztából egyik félét, feléből pedig, pogácsaszaggatóval, másikat. - Késsel megkockázom, azaz mindkét irányban bevagdosom mindegyik pogácsát, úgy rakom be a margarinnal kivajazott tepsibe, aztán ott megkenem tojással. Ehhez a művelethez két darab tojássárgáját habarjunk össze egy kanál étolajjal, amitől később szép fényes lesz a tészta. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük. - Közepesen meleg legyen csak a sütő, mert arra vigyázni kell, nehogy gyorsan megégjen a tészta! Akkor ugyanis kárba veszik az egész munkánk, mert senki sem örül az égett finomságnak. Körülbelül húsz percig sütjük a pogácsát. Figyelve, hogy rendesen feljött- e, s kellőképpen pirul-e a tészta.
Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Heuréka ! -éljen !- stb.végre egy étel, amit természetesen én nem így készítek!-de kb. ez az, amit igen gyakran csinálok.
Ha érdekelne benneteket,- én egy (több) jénai tálba rakom- amit kivajazok ! (ha több időm van (...) akkor a sütőben sütöm,- ha nem, akkor a mikrohullámúban. ( Mikroban lefedve!- mert néha felrobban!)
Más alkotórészek :
én zsemlyemorzsát nem használok! Viszont a villával széttört tojás sárgájához keverek : reszelt sajtot, teszek bele vajat, piros paprikát, piros aranyat [-vigyázni, mert akkor kevesebb só kell! ] - majd a legvégén még reszelt sajttal is megszórom! (aki akar, vegetát is alkalmazhat!- kimaradt) Továbbá én hidegen is szeretem! -persze,elég ritkán marad belőle! :-)

Névtelen írta...

Nem vitatva a recept összetevőit,- (mellesleg min. 12 db. tojásból szoktam csinálni,- vagy több)- a mustárt is szeretem,- de az a 3 ek mustár nem sok ??? Reszelt sajt esetében vigyázni!- jó a füstölt reszelt sajt is, de abból kevesebbet! (sok esetében a füstölt íz dominál!)
A "hidegen" az úgy értendő, hogy (ha) sütés után maradna - estére vagy másnapra. Sütésnél figyelni, könnyen megéghet (barnulhat) a teteje ! :-)

Névtelen írta...

(Szeretnélek "meglepni" benneteket!)
Van egy oldal :
http://kulinaria.nnm.ru/ (majd egy kicsit lefelé kellene tekerni benne) és ott láthatók orosz (ételek) :-)
Ha (majd) nem az ételek lennének az első oldalon, akkor a BAL felső sarokba (keresőjébe) beírni, hogy Kulinaria - és akkor jönnek! Persze, egy kicsit emlékezni kell a cirill betűkre :-) már aki tanult oroszul.

Névtelen írta...

Bocs'
Orosz ételek
és esetleg még ezt :
Torta (?)
(lehet kipróbálni!)
Remélem működik...

Névtelen írta...

Működik.
Az elsőnél a fotó alatt van írva (cirill betűkkel) "csitaty dalee"- arra katt,- hogy az összes kép is látható legyen.

Tiffanylda írta...

Na, ezt a tojásost én is ki fogom próbálni, ha már @X-nek is felkeltette az érdeklődését!:)))
Köszi a linkeket, ott is lesz miből válogatni!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons