Aszalt gyümölcsös-fehércsokis szaloncukor
- 20 dkg aszalt szilva
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg vörös áfonya
- 5 dkg aszalt meggy
- ha az egyikből nincs, akkor a másikhoz adjunk annyit, amennyi hiányzik
- 30 dkg fehércsoki
- 10 dkg őrölt mandula
Aprítsuk apróra az aszalt gyümiket, keverjük jól össze, majd készítsünk kisméretű szaloncukor formákat. Ha kicsit vizes a kezünk, akkor könnyebben megy.
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokit, egyenként forgassuk meg benne a gyümi "golyókat", majd forgassuk meg a mandulában. Rácson hagyjuk megdermedni a csokit.
Narancsos-marcipános szaloncukor
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jóminőségű étcsoki
- keserűmandula-aroma
Össze
kell keverni a mandulát a porcukorral, hozzáadni egy kevés
narancslekvárt, hogy gyúrható legyen a massza. Ízesítsük az apróra
vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal, pár csepp mandulaaromával. Az
elkészült masszát fóliába kell csomagolni, és 1 órára hűtőbe tenni.
Ezután szaloncukrokat formázunk. A csokit vízfürdő felett fel kell
olvasztani, és a szaloncukikat egy villa segítségével meg kell forgatni
benne. Hideg helyen, rácson hagyjuk megdermedni a csokit.
Gyömbéres marcipános szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 2-3 cm-es friss gyömbérgyökér
- pár szem keserűmandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma
- kakaópor
Összekeverjük
a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy nagyon kevés vizet, hogy
gyúrható masszát kapjunk. A vizet egészen kis részletekben adagoljuk,
miközben gyúrjuk a masszát. Lereszeljük a gyömbért, összegyúrjuk a
marcipánmasszával, adjuk hozzá a mandulaaromát is. Csomagoljuk fóliába a
marcipánt, és tegyük a hűtőbe kb. egy órára. Ezután tudunk belőle
szaloncukrokat formázni.
Hempergessük meg kakaóporban, és csomagoljuk be papírba.
Diós-rumos-mazsolás szaloncukor
70-80 db-hoz:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /min.60 %-os/
Keverjük
össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát
kapjunk. Egészen apránként adagoljuk, miközben folyamatosan gyúrjuk a
masszát.
Reszeljük
le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, és gyúrjuk össze
a diómasszával. Fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe a masszát,
majd ezután formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett
felolvasztott csokiba, villa segítségével, egyenként forgassuk meg a
szaloncukrokat, hideg helyen hagyjuk
4 megjegyzés:
Épp' most tértem meg (a közeli) kis boltból ( magánkézben van) - 2 fajta szaloncukrot "rendeltem" - ( amiket én kedvelek,- ill. bizonyára karácsonyig el is fogyasztom.) Majd a későbbiekben írok róla (vagy nem) - Ismétlésért bocs' : bizonyos körben már kitárgyaltuk (?) pl. van Milka szaloncukor 1900 Ft/kg (?) - pontosítandó, ill. Pécsett a Vásárcsarnokban "vadász" nevű (= van olyan csokoládé is) sz.cukor pedig 2900 Ft/kg. áron. ( állítólag abból 2 db. = 70 Ft volt- kóstoltam.)
Szóval : (kérdés) az itt felsorolt mennyiségű és fajtájú sz.cukrok kb. mennyiből "jönnek ki ?" -
OK! - esetleg elég ha csak a nyersanyag árát írja meg a készítője.
(Olyasmiket nem, hogy : "energia árak" (víz/gáz - villany... "amortizáció" = az eszközök kopása !) mosogatás ... és maga a munkaidő!
(mibe csomagolják ? ) - stb.
Természetesen "jó szándékú" hozzászólás ! :-)
Erre leginkább az tud válaszolni, aki hazádfia. Nekem itt aprópénz, és jobb minőségű, mint a TG-szaloncukor...
Hú de rég szertenék szaloncukrot csinálni! Remélem hétvégén kipróbáljuk a Pannával- elvileg már a karácsonyi készülődésre szánjuk a szombatot kettesben ( a fiam a nyagihoz megy). Ha sikerül kipróbálnunk, akkor küldünk képet is!
NAGYON JO!!!! ez szerintem BIZTOS, hogy dragabb, mert az alapanyag minosegi. Nalunk allergia van es nagyon oda figyelunk, hogy mit esznek a gyerekek. Bolti szaloncukrot nem nagyon szoktak kapni. Valahogy ugy vagyok vele, hogy ha mar azt sem ertem, hogy egy egyszeru edessegben mi van, akkor nem biztos, hogy a gyerekenek azt kell enniuk:-) Ilyet mar regota tervezek csinalni es ez most az utolso lokes volt.
Megjegyzés küldése