2010/11/29

VÉGRE!!! Szaloncukrok Mónikától.... 6. recept

Aszalt gyümölcsös-fehércsokis szaloncukor

hozzávalók 70-80 db-hoz:
- 20 dkg aszalt szilva
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg vörös áfonya
- 5 dkg aszalt meggy
- ha az egyikből nincs, akkor a másikhoz adjunk annyit, amennyi hiányzik
- 30 dkg fehércsoki
- 10 dkg őrölt mandula

Aprítsuk apróra az aszalt gyümiket, keverjük jól össze, majd készítsünk kisméretű szaloncukor formákat. Ha kicsit vizes a kezünk, akkor könnyebben megy.
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokit, egyenként forgassuk meg benne a gyümi "golyókat", majd forgassuk meg a mandulában. Rácson hagyjuk megdermedni a csokit.



Narancsos-marcipános szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jóminőségű étcsoki
- keserűmandula-aroma

Össze kell keverni  a mandulát a porcukorral, hozzáadni egy kevés narancslekvárt, hogy gyúrható legyen a massza. Ízesítsük az apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal, pár csepp mandulaaromával. Az elkészült masszát fóliába kell csomagolni, és 1 órára hűtőbe tenni. Ezután szaloncukrokat formázunk. A csokit vízfürdő felett fel kell olvasztani, és a szaloncukikat egy villa segítségével meg kell forgatni benne. Hideg helyen, rácson hagyjuk megdermedni a csokit.


Gyömbéres marcipános szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 2-3 cm-es friss gyömbérgyökér
- pár szem keserűmandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma
- kakaópor

Összekeverjük a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy nagyon kevés vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát. Lereszeljük a gyömbért, összegyúrjuk a marcipánmasszával, adjuk hozzá a mandulaaromát is. Csomagoljuk fóliába a marcipánt, és tegyük a hűtőbe kb. egy órára. Ezután tudunk belőle szaloncukrokat formázni.
Hempergessük meg kakaóporban, és csomagoljuk be papírba.



Diós-rumos-mazsolás szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /min.60 %-os/
                                                                                      
Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. Egészen apránként adagoljuk, miközben folyamatosan gyúrjuk a masszát.
Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, és gyúrjuk össze a diómasszával. Fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe a masszát, majd ezután formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett felolvasztott csokiba, villa segítségével, egyenként forgassuk meg a szaloncukrokat, hideg helyen hagyjuk

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Épp' most tértem meg (a közeli) kis boltból ( magánkézben van) - 2 fajta szaloncukrot "rendeltem" - ( amiket én kedvelek,- ill. bizonyára karácsonyig el is fogyasztom.) Majd a későbbiekben írok róla (vagy nem) - Ismétlésért bocs' : bizonyos körben már kitárgyaltuk (?) pl. van Milka szaloncukor 1900 Ft/kg (?) - pontosítandó, ill. Pécsett a Vásárcsarnokban "vadász" nevű (= van olyan csokoládé is) sz.cukor pedig 2900 Ft/kg. áron. ( állítólag abból 2 db. = 70 Ft volt- kóstoltam.)
Szóval : (kérdés) az itt felsorolt mennyiségű és fajtájú sz.cukrok kb. mennyiből "jönnek ki ?" -
OK! - esetleg elég ha csak a nyersanyag árát írja meg a készítője.
(Olyasmiket nem, hogy : "energia árak" (víz/gáz - villany... "amortizáció" = az eszközök kopása !) mosogatás ... és maga a munkaidő!
(mibe csomagolják ? ) - stb.
Természetesen "jó szándékú" hozzászólás ! :-)

Monica írta...

Erre leginkább az tud válaszolni, aki hazádfia. Nekem itt aprópénz, és jobb minőségű, mint a TG-szaloncukor...

Vízicsibe írta...

Hú de rég szertenék szaloncukrot csinálni! Remélem hétvégén kipróbáljuk a Pannával- elvileg már a karácsonyi készülődésre szánjuk a szombatot kettesben ( a fiam a nyagihoz megy). Ha sikerül kipróbálnunk, akkor küldünk képet is!

Kicsoda írta...

NAGYON JO!!!! ez szerintem BIZTOS, hogy dragabb, mert az alapanyag minosegi. Nalunk allergia van es nagyon oda figyelunk, hogy mit esznek a gyerekek. Bolti szaloncukrot nem nagyon szoktak kapni. Valahogy ugy vagyok vele, hogy ha mar azt sem ertem, hogy egy egyszeru edessegben mi van, akkor nem biztos, hogy a gyerekenek azt kell enniuk:-) Ilyet mar regota tervezek csinalni es ez most az utolso lokes volt.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons