2010/11/26

Mónika mézeskalácsa.... 5. receptje


RÖGTÖN PUHA MÉZESKALÁCS
A recept még a dédimamámtól való.
Egy rendkívül különleges dobozban tartotta őket, igazi mézeskalács házikóban.
Az én lányom erről tanulja a Jancsi és Juliskát.


Hozzávalók  (70-80 db-hoz)
* 50 g vaj/margarin
* 60 g barna v. kristálycukor
* 125 g méz
* 1 citrom
* 250 g finomliszt (Vajdaságiak! Az itteni lisztből nem lehet, ne is próbáljátok!)
* 12 g sütőpor
* 1,5 teáskanál mézesfűszerkeverék
* 1 tojás
* liszt a formázáshoz

Díszítéshez, mázhoz:                               
* Mogyoró, mandula, pisztácia, dió
* Tortabevonó étcsokoládé
* Cukorgyöngy

Elkészítése:
A vajat margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és fűszerkeverékkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk.
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. Vigyázat! Ne legyen több 8 percnél, mert akkor kezd el keményedni és megégni!
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

A díszítés történhet hagyományos cukormázzal, vagy csokoládéval.
Újabban én csokiba mártom a formák tetejének a felét, és megszóróm cukorgyönggyel.


7 megjegyzés:

Cimbilimbi írta...

Köszi a receptet! Lehet, hogy nekiugrom, még sosem sikerült puha mézeskalácsot sütnöm.

Tímel írta...

Igen,a mézeskaláccsal nekem is az volt a gondom mindíg, hogy kemény:)
Ez egy igazi karácsonyi recept :) Olyan jó:)
Köszönöm !!

Névtelen írta...

Bizonyára tudjátok, de itt felfrissíthető, hogy mi,hogyan is van !
nem mintha oly' fontos lenne pl. a gyertyák színe... stb.
Advent

Névtelen írta...

Derűs vasárnapot !
majd ne keseredjetek el...
Ffi.lett a világbajnok
(Bocs'- indulok kocsonyáról a habot leszűrni... és szót sem, még a tatárbifsztekhez a húst is darálnom kellene...)

Névtelen írta...

Bocs' bocs' ( így jár az, aki vagy 3 félét csinálna egyszerre...)
Ffi.világbajnok

Tiffanylda írta...

@X: Kösz a linkeket, jó, hogy gondoskodó, figyelmes vagy és naprakész dolgokat találsz nekünk! Köszi!:)
Nem baj, hogy ffi nyert, egyszer lehet ilyen is!:)))
Milyen lett a kocsonya???
A tatárb.-hez le kell kaparni a húst, én úgy tanultam!:( Hú, de rég ettem!!! Picit drága lett..., volt is!!

Monica írta...

Esetleg írjatok visszajelzést, ha elkészítettétek! Kíváncsi vagyok, sikerült e puhára varázsolni?!

ui: véletlenül se tegyétek dobozba, vagy zacskóba, csak simán szabadon...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons