Őrült szélvihar volt tegnap mifelénk!
A ház körül nem érzékeltük annyira. Lementünk a kutyával a tóhoz, de nem kellett volna! Volt olyan pillanat, hogy azt hittem, nem tudok talpon maradni! Csak a kutya tágra nyílt, futkározás után sóvárgó szemei miatt nem fordultunk vissza, de alig vártam, hogy hazaérjünk!
Éjjel is nagyon fújhatott - sőt, még most is! -, mert reggelre leszedte az egyik leander cipzáros "télikabátját", a földön hevert! Elgondolkodtam, hogy mennyit ér ez a védőfelszerelés, mi lesz, ha nagy tél lesz?..
Télikabát visszahúzva, tanulság levonva. remélem csak addig tart ez a vihar, míg megjön az eső!
Ezen kívül van egy nagyobb újság is!:) Boldi második fogacskája is kiesett! Pontosabban, beletört egy csokimikulásba.:))
Ennyit a tegnapról és akkor lássuk a mai recepteket! Ma sütőtököseket hoztam, illetve egy házi készítésű szaloncukorféle desszertet.
Kedvencem a sütőtök saláta. Nagyon finom, önálló ételként is ajánlom, pl. héjában sült krumpli mellé.
Kisebb háztartásokban bőven elég a hozzávalók fele!
Egy nagy tál salátához (rengeteg lesz belőle):
1 közepes fej káposzta
2 közepes sárgarépa
1 nagy kanadai sütőtök negyede, vagy egy kicsi fele
Az öntethez: 3 ek. tejföl, 1 ek. majonéz, só, bors, 2 tk. mustár, 1 kk. cukor, 2 ek olaj, 1 tk. ecet
A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, az öntetet kikeverjük, majd összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet kevésnek tűnhet, de mivel csak ízesítésre használjuk, pont elég lesz, nem kell eláztatni! Jó, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, lesz ideje összeérni. Tálalás előtt keverjük át még egyszer!
Nekünk nagyon ízlett!
A meghökkentő céklás sütemény után, jöjjön egy sütőtökös is, hátha kipróbáljátok!:)
Sütőtökös süti
Hozzávalók: fél kg tisztított és lereszelt kanadai sütőtök (vagy másik)
15 dkg cukor, vagy 8-10 dkg cukorpótló
1 ek. méz
csipet só
1 tk. őrölt fehéj
1 tk. őrölt gyömbér (vagy diónyi friss reszelve)
1 vaníliarúd kikaparva
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölydara (vagy 30 dkg rétesliszt)
1 csapott tk. szódabikarbóna
1 marék mazsola
A tököt nyersen kell lereszelni apró lyukú reszelőn. Akinek nincs efféle robotja, hát... elég nehéz, de megéri!;) Hozzá kell keverni az édesítőket, sót, fűszereket, majd apránként a szódabikarbónás lisztet, amíg egynemű, sűrű masszát nem kapunk. Végül beleszórjuk a mazsolát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk - vagy vajazottba -, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Tűpróba!
A végeredmény egy nem száraz sütemény, de szerintem kívánkozna rá még egy kis tejszínhab, vagy mascarpone, ilyesmi, de lehetőleg tartóztassuk meg magunkat most már karácsonyig! :)
Végül jöjjön a házi készítésű szaloncukor is! Érdemes kipróbálni egy kis adaggal, nagyon finom!
Karácsony ízű szaloncukor (kb. 30 db lesz belőle)
20 dkg darált dióhoz egy evőkanál cukrot teszünk. Két narancs reszelt héját - a fehér részt nem! - és 7-8 dkg megmosott, lecsepegtetett, aprított mazsolát szórunk hozzá, majd gombóccá gyúrjuk és folpackban hűtőbe tesszük min. fél órára, egyébként bármeddig.
Egy nagyobb vágódeszkát megszórunk darál dióval és a gombócot egy kis sodrófával kb. másfél cm vastagra nyújtjuk. Formázásához a legkisebb pogácsaszaggatót használtam, két oldalát kissé meglapítva, hogy hasonlítson a szaloncukor formájához.
A kiszaggatott darabokat óvatosan - késsel alányúlva - tettem egy fém tálcára (a maradékot újra gyúrva, nyújtva, szaggatva folytathatjuk, míg elfogy a masszánk).
10 dkg 52%-os főzőcsokit használtam a bevonásához. A tábla fele elég! Felolvasztottam egy ek. olajjal gőz fölött, vagy mikróban. Mindegyik cukorba egy fogpiszkálót nyomtam - nem függőlegesen, hanem "laposan" - egyik kézzel megfogtam a fogpiszkálót, másikkal egy kiskanál mázzal megcsurgattam, hogy jusson mindenhova, majd az aljához nyomtam a kanalat, hogy az is csokis legyen és visszatettem a tálcára. Ismét hűtő, majd mikor matt lett - megkötött - a bevonó, körbevágtam egy kis késsel, alányúltam és leválasztottam a tálcáról. De úgy is jó, ha csak a tetejére csorgatod a csokit!
Nem csomagoltam be, szerintem arra nem alkalmas, mert ha megfogom, elég gyorsan olvad, ezért a legegyszerűbb azonnal bekapni! :)
Természetesen golyókat is lehet formázni, vagy bárhogy kinézhet, a lényeg, hogy egy nagyon finom nasit kapunk és tudjuk, mi van benne!
Még a mikulás naphoz kapcsolódva ajánlok egy jó kis írást Tóth Krisztától! Olvassátok, szeressétek!
4 megjegyzés:
Aranyos a kis Boldizsár, az én egyik unokámnak is most esett ki a foga bundás kenyér evése közben. A receptjeid közül a szaloncukrot szívesen kipróbálnám csak annyira tartalékolom azt a kevés kis diómat mert olyan drága. Tetszett a kedves írás köszi!
Éva: ilyenek ezek a kis unokák, potyogtatják a fogaikat!:) Csak el ne tanuljuk tőlük!:D
Elhiszem, hogy tartalékolod a diót, jobb lesz belőle talán egy beigli!
A szaloncukor receptjét kimásoltam, azt hiszem kipróbálom....
A történet szomorú - de az élet már csak ilyen....
aranyos fodorka: ízleni fog, meglátod!
A történet szomorú, életszerű és nagyon jól van megírva!
Megjegyzés küldése