Bronzvasárnap.
Régen volt ilyen csendes. Sehol egy gyerek, sehol egy unoka!:( Sajnos több kontakt is van a családban, így eléggé begubóztunk.
Illetve, mivel ilyen csodálatos időjárás kerekedett, ez a begubózás szerencsére nálunk a pagonyra korlátozódik. Mindig találunk valami kis tennivalót. Igaz, ma durván szeles az idő, de ez sem riasztott vissza egy kis fenyőág vagdosástól, csipkeágak szedésétől, amiből szép dekoráció fog készülni.
Egyelőre úgy tűnik, hogy nem jön össze a család. :( Gondolatban azért készülődök az ünnepekre - egy-két dologgal nem csak gondolatban -, hogy gyorsan tudjak cselekedni, ha kell!:) Reménykedem, hogy fog kelleni!;)
Még van két hetünk. Bármi lehet! Jobbra is, balra is.
Ami a sütés - főzést illeti, ma nem készült olyan étel, aminek köze lenne az ünnepekhez, de megosztom veletek, mert gyors és nagyon finom!
Tökleves, amit nagymamámtól tanultam, ő pedig édesanyjától, aki korán megözvegyült, négy gyermeket nevelt egyedül, nagyon nehéz körülmények között. Szegénység volt, nem válogatás, mint a mai világban.
Egy darab tökből készült az ebéd. Leves és főzelék, sőt, a héjból hagymás pörköltszerűséget főzött dédim feltét gyanánt.
Belseje ment a levesbe, hozzá répa, gyökér, zeller, petrezselyem, só, bors, stb., ami egy normál húslevesbe kell. Lassan forralni a zöldség puhulásáig és kész. Mellé kézzel gyúrt, nyújtott, és finomra vágott cérnametélt.
Emlékszem, dédikém fantasztikusan szép tésztákat készített! Olyan vékonyra talán még géppel se tudják vágni ma a cérnametéltet!:) Hetente egyszer csinál tésztát, de akkor metéltet, kockát, mindent! Hatalmas damaszt abroszok voltak kiterítve a szobában, arra szórta finoman és hagyta száradni, amíg kellett, majd vászonzacskókba, faládikákba rakta és úgy tárolta a következő hétre valót.
Ma én is TÖKLEVES-t készítettem, csak nem tökből, hanem cukkiniból. Pont olyan finom lett!
Félbevágom két darabot, majd keresztbe és bezöldségelem. Egy kanál vegetát is teszek bele. Hamar elkészül, nem kell várni, hogy megpuhuljon a hús.
Mellé sós vízben kifőzöm a grízgaluskát és már tálalható is! Gyors és nagyon finom!
A második fogás
SURIMI-s SPAGETTI volt, ami a gyerekek kedvence (szerintem ezt már leírtam valahol).
Említettem nemrég, hogy ez a surimi hal- és rák darabokból összepréselt rudacska. Fagyasztott, vagy hűtött állapotban lehet kapni, multiknál. Nem egy nagy minőség, ezért megfizethető - ellentétben a rákkal és egyéb tengeri herkentyűkkel -, mi szeretjük.
Hozzávalók:
50 dkg Surimi rúd (két csomag), 1 nagy fej hagyma, olaj+kis vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 dl száraz, fehér bor, 2-3 tk. oregánó, 1 tk őrölt bors, 1-2 dl főzőtejszín, 1 kanál liszt a sűrítéshez.
Az olaj, vaj keverékén megdinszteljük az apróra vágott hagymát, belenyomjuk a fokhagymát. Míg ez elkészül, kicsomagoljuk a rudakat, felvágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Amikor a hagyma barnulni kezd, hozzá tesszük a surimit, ráöntjük a bort, összekeverjük, majd 1-2 dl vizet és megszórjuk borssal, oregánóval. Finoman keverjük, mert a surimi pillanatok alatt szétesik! Épp hogy rottyantunk egyet rajta - nem kell, hogy főjön, max. 2 percet - és már mehet is a tejszínbe a liszt, kever, ráönt, újraforrásnál le is állíthatjuk a lángot, elkészült a finomság!
Kifőtt spagettivel tálaljuk, tetejére igény szerint sajtot reszelhetünk, ami lehet olasz, de megteszi a trappista is!;)
Sajnos ezt nem fotóztam le, pedig szép volt!;)
A mai evangélium:
Támogass egy jótékony akciót, vagy ügyet, ami igazán fontos neked!
Remélem sikerül találni mindenkinek valami kipróbálandó ételt! Süssetek, főzzetek, sétáljatok nagyokat, amíg ilyen langyos a telünk!
Nagyon vigyázzatok magatokra, legyen szép az új hetetek!:)
3 megjegyzés:
Nekem is kedves emlékeim vannak nagyimról a tészta készítésével kapcsolatban ami nála nem volt vékonyra metélve de igen finom volt. Töklevest még nem kóstoltam de ahogy látom a fotódon ez csak finom lehet! Az ünnepek előtti bizonytalanság nálunk is téma sajnos.
Hajdanában még én készítettem a tésztákat, van "tészta-gépem" is. Már évek óta elő sem vettem. Lustaság? Kényelem? Pedig nem volt nehéz dolgozni vele és akkor garantáltan tudtam, mit eszem. A tök héjának felhasználásáról még nem hallottam....
Éva: a tökleves a legfinomabb diétás étel, ajánlom lábadozás, elesettség esetén (ne legyen rá szükség)! Olyan, mint egy húsleves, csak ez teljesen zsírmentes.
Nálunk már bizonyossá vált, nem lesz együtt töltött karácsony.:(
aranyos fodorka: az egyszemélyes háztartásban nem sok tészta fogyhat hetente, nem csoda, ha azt a keveset inkább megveszed!:)
Örülök, hogy sikerült újat mondanom neked a tök héjának felhasználásáról.:))
Megjegyzés küldése