2020/12/19

Manna 19.

Végre, megjöttek a madaraim! :)

Nem tudom mi történt, de ma tömeg van az etetőben! Többféle cinke jött, barát-, szén-, kékcinke is, meg csuszka! A mátyásokat ma nem fotóztam, de ők minden nap jönnek és szedegetik a földről a maradékot.

Valami történt, vagy történik, esetleg fog...:), amit ezek a kis madárkák tudnak. Mi ilyen érzékekkel nem rendelkezünk.





Azt hiszem lassan rákanyarodhatunk az ünneplősebb receptekhez.

Igazából ez a leves inkább extra, mint ünneplős, de talán pont ez tetszik meg valakinek!

BARNASÖRÖS SAJTLEVES 3-4 személyre

  • 1-2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy tk keményítő
  • 150 ml tejszín
  • 200 ml barna sör
  • 300 ml víz
  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • 100 g reszelt vörös cheddar sajt
  • a tetejére: 4 szelet pirított bacon

A vöröshagymát és fokhagymát apróra a többi zöldséget karikákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk először a vöröshagymát, fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a többi zöldség is. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, 3-4 percig pirítjuk őket, majd rászórjuk a keményítőt, összekeverjük, majd felöntjük a tejszínnel és a barna sörrel. Beledobjuk a babérlevelet és párszor megkevergetve 10 percig főzzük még a levest. Mikor a répa is megpuhult, felöntjük a vízzel és botmixerrel lezúzzuk. Beleszórjuk a kétféle reszelt sajtot és elkeverjük a levesben. A baconszeleteket száraz serpenyőben lepirítjuk és a levest ezzel tálaljuk.


PEZSGŐBEN PÁCOLT HÚS

A pezsgőben lévő buborékoktól porhanyós és különleges ízű lesz, de sörben ugyanolyan finom.

Vékonyra szeletelt tarját sok-sok karikára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, mustárral, frissen őrölt borssal, 1-1 löttyintés olajjal rétegezve lerakok egy akkora tálba, hogy még biztonságban rá tudjam önteni a végén a pezsgőt. Egy üveg simán elfér rajta, nem kell valami drága pezsgőre gondolni, egy olcsó, száraz tökéletesen megteszi! Lefedem és a hidegre teszem minimum 1, sokkal inkább 2-3 napra.
Ez az alap recept, amire jöhet még bármi, ízlés szerint: majoránna, babérlevél, koriander, kakukkfű stb.
Sózni nem kell, csak a sütés után, mert a só vizet von el a húsból, kiszárítja.
Fantasztikus ebéd lesz!
Miközben a hús sül, egy grilltálcán mellette sülnek a hagymakarikák, de lehet más is, mindenkinek igénye szerint.

A most következő süteményt még nem készítettem sosem, de izgatja a fantáziámat, ki fogom próbálni!


HABOS DIÓS

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tasak sütőpor
  • 2,5 dl szénsavas ásványvíz
  • 15 dkg liszt
  • 10 evőkanál gyümölcslé, vagy kávé (ízlés szerinti, belocsoláshoz)

A krémhez:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg apróra vágott dió

Elkészítése:

A cukrot az ásványvízbe keverjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük és a cukros vízhez adjuk, jól kikavarjuk. 22 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, 160 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

A megsült tésztát még melegen tálcára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla. Mikor kihűlt, villával megszurkáljuk és belocsoljuk gyümölcslével, vagy kávéval. (?) Emiatt izgulok kicsit. Vajon nem fog összeesni a tészta?

A habot felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tetejére simítjuk. A dióval és a narancshéjjal megszórjuk, hűtőbe tesszük, majd kínáljuk.

Hát, meglátjuk! 

Kicsit lazítanék a bejegyzéseken, mert erős lemaradásom van a háztartásban. Tudom, ígéret szép szó,... meg semmilyen meglepetést nem illik szüneteltetni, hát még az adventit...:( Bocsánat! Mindenképp pótolni fogom, HA mulasztok, nem biztos, de gondoltam szólok!;)

A mai ajánlott feladatunk:

Vásárolj helyben és támogass kiskereskedőket!

Azt hiszem, ez nem lesz nehéz!

Töltsétek a madáretetőket, mert biztos titeket is meglátogatnak a kis vendégek!;)

Kettőt alszunk és már ég is a 4. gyertya! Legyen szép a hétvégétek!:) 

4 megjegyzés:

Andrea írta...

De gyönyörűséges fotókat hoztál a madárkákról, nagyon jó rájuk nézni.
Köszönet a fotókér, és azér a sok finomságér, amit nap mint nap hozol.)
Jó készülődést kívánok sok szeretettel!!!

Tiffanylda írta...

Andrea: igazából a madarak gyönyörűségesek, azért szép a fotó!:)
Szívesen hozom a recepteket, remélhetőleg jut belőle mindenkinek, aki ötlettelen lenne! Bár ilyenkor inkább a bőség zavara szokott előállni, hogy ugyanis mindent nem lehet megsütni, sőt, megenni sem!:))

aranyos fodorka írta...

Madár ügyben pontosan ezt gondoltam én is: valaminek az előjele lehet, hogy nálam is megjelentek (végre) a madarak. Nos, kíváncsian várom, végülis ma -dec.21 - van a tél első napja. Talán tél lesz ?




Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: reméljük, hogy lesz tél! Pont az ünnepekre jósolnak hidegfrontot viharos széllel, esővel! Ezek a szépségek biztos megérzik!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons