Végre, megjöttek a madaraim! :)
Nem tudom mi történt, de ma tömeg van az etetőben! Többféle cinke jött, barát-, szén-, kékcinke is, meg csuszka! A mátyásokat ma nem fotóztam, de ők minden nap jönnek és szedegetik a földről a maradékot.
Valami történt, vagy történik, esetleg fog...:), amit ezek a kis madárkák tudnak. Mi ilyen érzékekkel nem rendelkezünk.
Azt hiszem lassan rákanyarodhatunk az ünneplősebb receptekhez.
Igazából ez a leves inkább extra, mint ünneplős, de talán pont ez tetszik meg valakinek!
BARNASÖRÖS SAJTLEVES 3-4 személyre
- 1-2
ek olaj
- 1
fej vöröshagyma
- 2
gerezd fokhagyma
- 1
póréhagyma
- 1
nagyobb sárgarépa
- só,
bors
- szerecsendió
- 1
babérlevél
- 1
nagy tk keményítő
- 150
ml tejszín
- 200
ml barna sör
- 300
ml víz
- 100
g reszelt füstölt sajt
- 100
g reszelt vörös cheddar sajt
- a
tetejére: 4 szelet pirított bacon
A vöröshagymát és fokhagymát apróra a többi zöldséget
karikákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk
először a vöröshagymát, fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a többi
zöldség is. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, 3-4 percig
pirítjuk őket, majd rászórjuk a keményítőt, összekeverjük, majd felöntjük a
tejszínnel és a barna sörrel. Beledobjuk a babérlevelet és párszor
megkevergetve 10 percig főzzük még a levest. Mikor a répa is megpuhult,
felöntjük a vízzel és botmixerrel lezúzzuk. Beleszórjuk a kétféle reszelt
sajtot és elkeverjük a levesben. A baconszeleteket száraz serpenyőben
lepirítjuk és a levest ezzel tálaljuk.
PEZSGŐBEN PÁCOLT HÚS
A pezsgőben lévő buborékoktól porhanyós és különleges ízű lesz, de sörben ugyanolyan finom.
Vékonyra szeletelt tarját sok-sok karikára vágott
vöröshagymával, zúzott fokhagymával, mustárral, frissen őrölt borssal, 1-1
löttyintés olajjal rétegezve lerakok egy akkora tálba, hogy még biztonságban
rá tudjam önteni a végén a pezsgőt. Egy üveg simán elfér rajta, nem kell valami
drága pezsgőre gondolni, egy olcsó, száraz tökéletesen megteszi! Lefedem és a
hidegre teszem minimum 1, sokkal inkább 2-3 napra.
Ez az alap recept, amire jöhet még bármi, ízlés szerint: majoránna, babérlevél, koriander, kakukkfű stb.
Sózni nem kell, csak a sütés után, mert a só vizet von el a húsból, kiszárítja.
Fantasztikus ebéd lesz!
Miközben a hús sül, egy grilltálcán mellette sülnek a hagymakarikák, de lehet más is, mindenkinek igénye szerint.
A most következő süteményt még nem készítettem sosem, de izgatja a fantáziámat, ki fogom próbálni!
HABOS DIÓS
Hozzávalók:
- 10
dkg cukor
- 10
dkg darált dió
- 1
tasak sütőpor
- 2,5
dl szénsavas ásványvíz
- 15
dkg liszt
- 10
evőkanál gyümölcslé, vagy kávé (ízlés szerinti, belocsoláshoz)
A krémhez:
- 3 dl
habtejszín
- 1
evőkanál porcukor
- 1
narancs reszelt héja
- 10
dkg apróra vágott dió
Elkészítése:
A cukrot az ásványvízbe keverjük. Addig kevergetjük, amíg a
cukor teljesen feloldódik. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük és a
cukros vízhez adjuk, jól kikavarjuk. 22 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe
öntjük a tésztát, 160 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
A megsült tésztát még melegen tálcára borítjuk, a sütőpapírt
eltávolítjuk róla. Mikor kihűlt, villával megszurkáljuk és belocsoljuk
gyümölcslével, vagy kávéval. (?) Emiatt izgulok kicsit. Vajon nem fog összeesni a tészta?
A habot felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tetejére
simítjuk. A dióval és a narancshéjjal megszórjuk, hűtőbe tesszük, majd
kínáljuk.
Hát, meglátjuk!
Kicsit lazítanék a bejegyzéseken, mert erős lemaradásom van a háztartásban. Tudom, ígéret szép szó,... meg semmilyen meglepetést nem illik szüneteltetni, hát még az adventit...:( Bocsánat! Mindenképp pótolni fogom, HA mulasztok, nem biztos, de gondoltam szólok!;)
A mai ajánlott feladatunk:
Vásárolj helyben és támogass kiskereskedőket!
Azt hiszem, ez nem lesz nehéz!
Töltsétek a madáretetőket, mert biztos titeket is meglátogatnak a kis vendégek!;)
Kettőt alszunk és már ég is a 4. gyertya! Legyen szép a hétvégétek!:)
4 megjegyzés:
De gyönyörűséges fotókat hoztál a madárkákról, nagyon jó rájuk nézni.
Köszönet a fotókér, és azér a sok finomságér, amit nap mint nap hozol.)
Jó készülődést kívánok sok szeretettel!!!
Andrea: igazából a madarak gyönyörűségesek, azért szép a fotó!:)
Szívesen hozom a recepteket, remélhetőleg jut belőle mindenkinek, aki ötlettelen lenne! Bár ilyenkor inkább a bőség zavara szokott előállni, hogy ugyanis mindent nem lehet megsütni, sőt, megenni sem!:))
Madár ügyben pontosan ezt gondoltam én is: valaminek az előjele lehet, hogy nálam is megjelentek (végre) a madarak. Nos, kíváncsian várom, végülis ma -dec.21 - van a tél első napja. Talán tél lesz ?
aranyos fodorka: reméljük, hogy lesz tél! Pont az ünnepekre jósolnak hidegfrontot viharos széllel, esővel! Ezek a szépségek biztos megérzik!:)
Megjegyzés küldése