2020/12/18

Manna 18.

Péntek van, de nem black friday, hanem green friday!:) Bezöldült az étrendünk.:)

A mai menüt vegetáriánusoknak és mindenevőknek is szívből ajánlom!

GOMBALEVES SAJTGALUSKÁVAL

Hozzávalók: 40-50 dkg gomba, szeletekre vágva, kis fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva,  kevés zsiradék (olaj/vaj/margarin, )ételízesítő, vagy só, frissen őrölt bors, kis szerecsendió,  kb. 1 l víz, pár szál petrezselyemzöld aprítva, 2 dl tejszín, 1 bő teáskanál liszt

Sajtgaluska: 3-4 dkg bármilyen reszelt sajt, 1 db kisebb tojás, annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, hogy galuskatészta-állagú legyen

Elkészítés:
A vöröshagymát, kevés ételízesítővel(vagy sóval) megszórva (így nem pirul, csak párolódik) a zsiradékon puhára párolom. Rádobom a gombát, egyszer átforgatom, majd felöntöm vízzel. Kis törött borssal, őrölt szerecsendióval ízesítem, és kb 20 percig főzöm.

Amíg fő, a tejszínben simára keverem a lisztet,és összekeverem a sajtgaluskát is.

Ha a gomba, hagyma megfőtt már, öntök a habaráshoz a forró levesléből,(így nem "ugrik össze" a habarás majd) és folytonos keverés mellett behabarom a leves.

Apró sajtgaluskákat szaggatok a behabart levesbe, mire feljönnek a galuskák, a leves kész!

Tálalásnál bőven szórok rá apróra vágott zöldpetrezselymet.


Hoztam egy palacsintát, ami főételként is megállja a helyét, nem úgy, mint az édes testvére, ami elé kell egy tartalmasabb leves.

ZÖLD PALACSINTA (spenótos, kapros)

Hozzávalók: 5-6 kanál liszt, 2 tojás, fél zacskó mirelit spenót, 1 gerezd áttört fokhagyma, tej

Töltelékbe: 25 dkg juhtúró, 2 kanál tejföl, 2 nagy csokor kapor, 2 szál zöldhagyma,1 tojás

A liszttel, tojással, felengedett mirelit spenóttal, áttört fokhagymával, tejjel palacsinta tésztát keverünk megfelelő állagúra és egyenként kisütjük.

A töltelékbe a juhtúrót összetörjük villával, tejföllel hígítjuk, beleaprítjuk a kaprot, zöldhagymát, egy tojás sárgáját és végül a habbá vert fehérjét.

Egy jó evőkanálnyit kenünk a palacsintákra és feltekerjük, vagy négybe hajtjuk.


 

                                  Így néz ki töltetlenül. Látszanak benne az apró spenót darabok.


Itt pedig töltve, de olyan képet tettem fel, ami annyiból nem a recept szerinti, hogy a kisült palacsintára jégsaláta leveleket tettem és arra kentem a juhtúrós krémet.:) 

Mi szerettük!:)

S ha már zöld az a palacsinta, van itt talonban még egy spenótos, zöld receptem, amit a neten találtam, nem szokványos, de  olvasni is élvezet! Válasszatok!:)


SPENÓTOS NOKEDLI

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 30 dkg spenót (szerintem mirelitből is jó lehet), 2 db tojás, 2.5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi szódabikarbóna, só

A sajtmártáshoz: , 15 dkg sajt, 2.5 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 db póréhagyma, 1 dl fehérbor, 1 késhegynyi szerecsendió, só, bors

A friss spenótot mosd meg, dobd enyhén sós vízbe, szórj hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, és főzd puhára. Szűrd le, nyomkodd ki, ha kicsit hűl, botmixerrel pürésítsd. A lisztet szitáld egy tálba, üsd bele a tojást, add hozzá a spenótpürét, a sót, a zúzott fokhagymát, és annyi vizet, hogy galuskaszerű tésztát kapj.

Dolgozd össze a masszát, majd szaggasd a nokedliket lobogó, sós vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, főzd még egy percig, majd szűrd le, öntsd egy tálba, locsold meg kevés olajjal. Forgasd össze, hogy ne tapadjanak egymáshoz a galuskák. Elbírna némi szalonnapörcöt..., egyből nem ragadna össze!:)
  

A sajtszószhoz: olvaszd fel a vajat egy kisebb lábosban, és szórd hozzá az apróra vágott hagymát. Öntsd fel előbb a borral, majd egy-két perccel később a tejszínnel. Add hozzá a reszelt sajtot, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Kevergetve forrald össze egy-két perc alatt. Amikor a sajt felolvadt, húzd le a tűzről, és öntsd a nokedlire.

Ezek az ételek még az ünnepek előtti "gyomorkímélők".:)

Lássuk, a mai jótéteményt!

Adj tovább valamit, amihez ragaszkodsz!

Nem egyszerű...;)


Legyen szép a hétvége, sikerüljön mindent elrendezni a közelgő ünnepekre!:) 

                                         Nagyon vigyázzatok magatokra és egymásra!

6 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

1. A gombaleves nagyon finom lehet, feljegyezve - bár ma épp gombapörköltet ebédeltem, de majd jövő héten, mert épp "véletlenül" van itthon gomba...
2.Szerintem a képen nem az a palacsinta van, amit leírtál - bár biztos mindkettő finom. Igaz, nem "ócsó" mert a juhtúró ára igencsak húzós...
3.A spenótos nokedli is csábító - gyanítom, előbb utóbb ez is kipróbálásra kerül nálam.

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: én ma főzök gombalevest.:)
Amit a képen látsz, azt én fotóztam arról, amit a recept alapján készítettem, úgyhogy DE!:)) Igen, a juhtúró elég húzós, én a tömlőset használom ehhez is, meg a körözötthöz is a T.-ból.

aranyos fodorka írta...

Én azt nem értem, hogy a képen mi az a világoszöld a palacsintatészta alatt. (Olyan mintha káposzta, vagy salátalevél lenne.) Csak nem az a "spenót" ????


Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: sasszem!:D Rengeteg étel fotóm van és valóban ez egy olyan, amikor jégsaláta leveleket tettem a tésztára és úgy a krémet, de ezt a recept nem írja, csak az én kalózkodásom!:)) Ez abból az időből van, mikor betegség miatt rengeteg zöldet ettünk, próbáltam mindenhova becsempészni;) Mindenesetre a látásod miatt panaszt ne halljak!:D

Tselszi írta...

:) tetszett ez a parbeszed kozted es aranyos fodorka kozt. Sasszem :D A palacsinta meg annal is jobban tetszik, isteni lehet. Bejegyeztem a kiprobalandok koze! remelem a sok teendo ellenere,jonnek a tovabbi beirasok, megha kevesebb recepttel is, de jossz es irsz nekunk! Szep 4. adventi vasarnapot!

Tiffanylda írta...

Tselszi: :D
Ajánlom szeretettel a palacsintát, nem fogod megbánni! Akár salátával, akár nélküle!:D
Szeretnék írni minden nap, de tegnap véletlenül körülnéztem a lakásban!:( Az lesz valószínű, ahogy írod, csökkentem az adagot!:) Nektek is békés 4.-et!;)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons