2018/09/07

Őszül a természet

Érdekes az időjárás.
Reggel, mikor etetem a kutyát, cicát, ajtót nyitok a kertre, hogy szippantsak a friss levegőből. Eddig nyitva is hagytam, de 1-2 hete visszacsukom, mert hűvös van. Aztán 10 körül, mikor a postás jön, már jól esik a kerti asztalhoz ülni egy teával.
Pont fordítva van ez este. Napközben élvezzük a meleget, aztán lebukik a Nap, hirtelen hűvös lesz, majd hideg és sötét. Ez bizony már az ősz. De ne búsuljunk, az idő gyorsan múlik!...

A lényeg, hogy "még nyílnak a völgyben a kerti virágok..."










Látszik a szív alakú levélen, hogy itt az ősz. A dió is potyog a fákról előbb, mint szokott.
Úgy látszik idén szív forma lesz az őszi divat.:)


Beindult az őszi boszorkánykonyha is. Zöld dióból "gyógyszer" készül 12 féle fűszerrel, jó minőségű pálinkába áztatva. A zöld dió június vége óta ázott a nedűben.


Ma leszűrtem és befűszereztem.


Újabb 1-2 hónapig érlelem, időnként megkeverve. November elején ismét leszűröm, ha kell, ízesítem és csendben várja a karácsonyt. Ezzel szoktunk koccintani szenteste és néhány barátunk ajándékba kapja.:) Minél tovább áll, annál finomabb. Tudom, sokan nem szeretik a keserű ízt, az Unikumot, Jagermaister-t. Ennek az itókának az íze kb. a kettő között van. Igazi gyomorerősítő, emésztést serkentő. Nem italozós a családunk, de pont attól lesz ünnepi! Egy kupicával karácsonykor jó ezzel indítani! ;) Bár nem mondható étvágytalannak a család, de ettől általában nagyobb adagot eszünk!:)

Még van néhány tő paradicsom, amiről nassolhatunk, visszaidézve a nyár ízeit. Összehasonlíthatatlan a bolti paradicsomokkal! Rengeteg zöld van rajta. Remélem, mind beérik a komolyabb hideg beállta előtt!



Nézzétek, a múltkori jég hogy kilyukasztotta a császárfák legfelső leveleit! Az alsók jól megúszták.



Jó lenne, ha hosszúra nyúlna ez a napsütéses vénasszonyok nyara!

Szép estét mindenkinek!

3 megjegyzés:

Tselszi írta...

Mindig nagyon orulok a pagonybeli hireknek! :) Szepek a viragok es a szivecskek nagyon edesek <3 a termeszet ajandekai neked! :)

aranyos fodorka írta...

Mint egy botanikus kert...mennyi minden szépséged van !
A paradicsom idén valahogy nálam is megbolondult, az égig érne már, ha le nem vágom és rengeteg rajta a zöld. A diópálinkát meghagyom nektek :-)

Tiffanylda írta...

Tselszi: örülök, hogy sikerült egy kis boldogságot okoznom neked!:) Próbálok "jelen lenni".

Aranyos fodorka: Botanikus kertnek kevés, de a cserepes virágaim egy kupacban tök jól mutatnak, ez tény! Ezentúl nem is lesz másképp, mint ahogy a paradicsom sem ágyásokban nőtt az idén.;) Kényelmes, praktikus.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons