2017/01/09

Hideg

Most, hogy ilyen komoly fagyok vannak, ki kell használni a befagyott tó adta sportolási lehetőségeket, ki tudja, mikor lesz hasonló időjárás!


Vasárnap reggel, a nagy hideg miatt igencsak vacilláltunk, menjünk korcsolyázni, vagy sem. Ketten mindenképp sportolni akartak. Mi, - a többiek - legszívesebben maradtunk volna a kanapé rabságában, de úgy éreztük, nem lenne szép dolog olyan lustának mutatkozni, mint Murci, aki hol a számítógép előtt ül, hol a padlás legmagasabb lépcsőjére vonul, mert ott van a legmelegebb és nem zavarja senki.:)



Végül szolidárisan ez időre rianás hallgatást és egy kis sétát terveztünk a tó körül.

A "sportolók" jégre szálltak, mi meg elindultuk a Kistóhoz.


Amint odaértünk, megállt a tó sarkánál egy öreg autó, amiből kipattant három segédmunkás 1-1 fűkaszával. Nem egészen értettük a dolgot, mit akarnak nyírni, de pillanatokon belül kiderült. Bebörrentették a motort és már vágták is a nádat!:(
Hát, igen! Annak valóban most van itt az ideje. De PONT most? Vasárnap délelőtt?:(
Nagyon elszomorodtunk, mert ez nem egy csendes tevékenység és elég sok nádat láttunk, úgyhogy feladva tervünket, azonnal visszafordultunk.

A Pécsi - tónál, a korcsolyázó nép hangja mellett diszkó foszlányok zavarták "fülelésünket", úgyhogy onnan is tovább álltunk.
Végül a legvégén - a gátnál - találtunk csendes helyet, szinte várni sem kellett, jöttek a kluttyogó, pengő, kísérteties hangok. :)



A gyerekek is nagyon élvezték. Állítólag a tavon, korcsolyázás közben csak elvétve lehet ilyen jól hallani, vagy egyáltalán nem. Szerintem akkor nem erre figyelnek, mással vannak elfoglalva, meg aztán azt sem tudták, mit kell hallani, vagy mi az, amit hallanak?:) Na, most beazonosítottuk!



A komoly öltözet ellenére, nagyon hamar lefagyott mindenünk!


A fiúk jól ismerik ezt a táblát, mert kajak edzésen bizony meg kell tenni min. egy "tókört" - ahogy ők mondják. Most csak egy kicsit futottak és feladták. Ez a téli öltözet és hideg nem való ilyesmire!
Csupán a zsebemből előkerülő néhány szaloncukor tudta pár pillanatra felmelegíteni őket.;)

Csábító volt a pad, de nem ilyen hidegben!


Egyszer csak megpillantottuk kipirult sportoló "rokonainkat" :), akik elmenekülve a tömegtől, hosszában vágtak át a tavon és már a gát felé tartottak - okosan, a tó szélén.


Pár szót váltottunk, áradoztak, hogy milyen klassz a jég és itt a legjobb, mert nem kell senkit kerülgetni! Ők is kezdtek fázni, arcukat jól megcsípte a hideg. Indultak vissza az autóhoz - a tó másik végére -, ott találkoztunk.



Talán egy óra volt mindössze a nagy kirándulás, de valahogy többnek tűnt! Alig vártuk, hogy hazaérjünk!:)

Olyan jólesett a krumplileves, császármorzsa menü, mint még soha!:)
Most mégsem erről mutatok képet, hanem - amit első szülött gyermekünk főzött a Jézuskától kapott edényeiben, az ünnepek után - a jól sikerült kalapos bablevesről.


Télidőben a legjobb ételek egyike!;)

Szép napot, meleg otthont, minden bekukkantónak!:)

7 megjegyzés:

Piros írta...

Egy paradicsom ez a tó ! Irigyellek Benneteket (nem a hidegért) de hogy egyedül, tömeg nélkül koriztok egy befagyott tavon ! Ezt csak Kanadában vagy Szibériában
lehet.

Tselszi írta...

Ugyesek a csalad lelkes korcsolyazoi! :) de jo lehet rianast hallgatni, meg sosem volt benne reszem. A kalapos bableves jol sikerult...a kalapja legalabbis :) meg ilyenrol sem hallottam egyebkent :)
Vegul,de nem utolsosorban: Murci meg mindig egy karakter :))) imadnivalo kepeket keszitesz rola! mai kedvenc: a padlaslepcsos <3

Kavics írta...

Gyermekkoromban mi is mindig a tó mellett "lógtunk", télen is. Az ártere adta vízek befagyott részein korcsolyáztunk, csúszkáltunk. Hányszor beázott a csizmánk, barátnőm egyszer be is szakadt, de nem volt vészes a dolog. Érdekes, nem emlékszem rá, hogy betegek lettünk volna. :-)
A hideg kirándulások után is mindig jólesik az ebéd! Nagyon guszta a kalapos bableves. :-)

aranyos fodorka írta...

Valahogy most jobban "kluttyognak" a tavak, mint máskor ??? A gyerekek is beszámoltak róla, hogy az üszögi tónál ők is hallották - nem is tudták először,hogy ez mi...Végülis nem találtunk rá pontos nevet - ez állítólag NEM a rianás hangja...na de akkor mi a neve ??? Kluttyogás csak nem lehet :-)

Tiffanylda írta...

Piros: valóban egy paradicsom ez a tó! Igazából a téli mivoltját most fedeztük fel, az idén. Épp ezen gondolkodtam, lehet, hogy ennyire sosem volt befagyva? Nem hiszem! Valahogy kimaradt. Csak tavasztól őszig "használtuk". A gyerekek napi szinten kajakozásra, mi meg úszásra, vízibiciklizésre. Mostantól jobban figyelünk!;)

Tselszi:) Hallgasd meg egy előbbi posztomban a balatoni rianás hangját, érdemes!;)
A kalapos babaleves egy normál, fincsi bableves, amit személyre szólóan kimernek egy cserépedénybe és lefedik egy kb. pita tésztával, majd bedugják a forró (kemencébe) sütőbe pirulásig. Mikor elkészül leszeded és a leveshez eszed, sőt, kanalazhatod is vele!:)
Igen, Murci egy egyéniség, nem hagyja magát kibillenteni nyugalmából!:D Igaza van!

Kavics: bizony, jó dolog lehetett tó mellett felnőni! A gyermekeink erdőbe születtek - erdész apukájuk lévén -, az sem volt rossz. Volt hely, ahol a befagyott belvízen koriztak, hokiztak is. Nincs jobb a természetközeli létnél!;)

Aranyos fodorka: én sem hallottam soha ezt a kluttyogást, de most van!:))) Menj ki a tóhoz, megér egy misét! Úgy gondolom, minél kisebb a tó, annál csendesebb/kisebb a kluttyogás, hiszen a felületét borító jégtömeg is kisebb, ami megreped. Persze, ez csak az én magyarázatom. A Pécsi-tó elég halknak tűnt, de mint írtam, bejátszottak különféle zajok.
Van a rianás, meg a túrolás. Nem mennék bele, mellékelem a linket, ahol jól elmagyarázzák a dolgokat. Más hang nem lehet, hacsak nem a Loch Ness-i szörnyet hallották a tieid is, mint én hittem, elsőre!:D
https://www.idokep.hu/hirek/erdekessegek-a-balaton-jegerol

Tipitá írta...

Cica!!!!!!!!!!!! Nagyon aranyos! :)

Tiffanylda írta...

Tipitá: igen, ő személyesen Murczi, sőt, Murczy!:D Egy hatéves kandúr... öööö.. volt. Mármint a cica megvan, csak kissé hiányos.:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons