2016/12/10

Mikuláson túl...

Ismét egy várva várt nap múlt el, a gyerekek ünnepe.

A mieink már nagyok, de ilyenkor mindig várják, lesik, hogy  van-e valami az ablakban? :) Volt, hát persze!
Igazán azonban a kétéves Boldizsár élvezte, akivel előző este megnéztünk néhány videót is, hogy lássa, kit kell várni :), s a szarvasok hogy húzzák a szánt, stb., stb. Nagy szerencséje volt, mert találkozott is egy majdnem olyan Mikulás bácsival, mint az eredeti!
A hírek szerint először nagy volt az érdeklődés, még a szaloncukor is bejött, de aztán hamar pityergésbe fordult. :D
Mi is vittük a batyunkat, amiben az édességen, gyümölcsön kívül egy kis gyurma is volt. Nagyon örült neki, egész este gyurmáztunk.
Az óriás alma minden évben ízlik! ;)

 A tavalyi kép...

Itthon napi szinten készülnek az angyalkák különböző méretben, színekben és szerencsére gyorsan el is repülnek! :) Ezek a legfrissebbek.



Régóta készülök egy Jézus képet készíteni, amihez van mintám és számomra technikai kihívás lenne, de úgy tűnik, erre már nem lesz időm karácsonyig. Majd meglátjuk!

Az egészségem se "százas" a vírus után, úgyhogy még ezzel is kell foglalkoznom, ide - oda bejelentkezni, elmenni, várakozni, visszamenni, stb., stb. Jaj, ez az egészségügy!... Rémes!

Könyvbemutatón voltunk a minap. Körtvélyesi László, Pécs városának ismert fotósa - ha nem a legismertebb! -, most másik oldaláról mutatkozott be, sikeresen. Szigetközben töltött gyermekkori emlékeit írta le első kötetében, nagyon hangulatosan. Fekete István írásai jutnak eszembe róla.
Pincehelyi Sándor képzőművész barátja beszélgetett vele. A könyvből Boros Misi, a Virtuózokban feltűnt zongorista tehetség olvasott fel részleteket.


Az esemény utáni bőkezű fogadáson is részt vettünk, ahol régi ismerősökkel is összefutottunk. Jó volt egy kis időre bekerülni a város vérkeringésébe!:) Pont ennyire van szükségünk!;)

Öreg barátok, ha találkoznak.:)

Láttuk esti fényben a mindenki karácsonyfáját és a kirakódó vásár egy részét is. Szegény tulajok / alkalmazottak majd' megfagytak!:( Pakoltak már, igyekeztek hazafelé, akárcsak mi.

Ezen kívül még egy komoly családi esemény volt, Doma unokánk focimeccseit nézhettük meg. :) Érdemes volt! Hat csapatból a másodikok lettek, nagyon ügyesen, szépen játszott! Nem látszott rajta, hogy két hete még infúziót kapott, hogy legyőzze a vírust. :)


A napi főzést valahogy nem kívánom mostanában - mármint az elkészítést!:) Az évszak slágere a sütőtök, s mivel kaptam egyik barátnőmtől hármat is és a reformos összejövetelen is gyűlnek a receptek, párat kipróbáltam. Mindegyik ízlett.


Kedvencem a sütőtök saláta. Nagyon finom, önálló ételként is ajánlom, pl. héjában sült krumpli mellé.

Hozzávalók egy nagy tál salátához (rengeteg lesz belőle):
1 közepes fej káposzta
2 közepes sárgarépa
1 nagy kanadai sütőtök negyede, vagy egy kicsi fele

Az öntethez: 3 ek. tejföl, 1 ek. majonéz, só, bors, 2 tk. mustár, 1 kk. cukor, 2 ek olaj, 1 tk. ecet

A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, az öntetet kikeverjük, majd összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet kevésnek tűnhet, de mivel csak ízesítésre használjuk, pont elég lesz, nem kell eláztatni! Jó, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, lesz ideje összeérni. Tálalás előtt keverjük át még egyszer!
Nekünk nagyon ízlett!

A másik, a sütőtökös süti.

Hozzávalók: fél kg tisztított és lereszelt kanadai sütőtök (vagy másik)
15 dkg cukor, vagy 8-10 dkg cukorpótló
1 ek. méz
csipet só
1 tk. őrölt fehéj
1 tk. őrölt gyömbér (vagy diónyi friss reszelve)
1 vaníliarúd kikaparva
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölydara (vagy 30 dkg rétesliszt)
1 csapott tk. szódabikarbóna
1 marék mazsola

A tököt nyersen kell lereszelni apró lyukú reszelőn. Akinek nincs efféle robotja, hát... elég nehéz, de megéri!;) Hozzá kell keverni az édesítőket, sót, fűszereket, majd apránként a szódabikarbónás lisztet, amíg egynemű, sűrű masszát nem kapunk. Végül beleszórjuk a mazsolát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk - vagy vajazottba -, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Tűpróba!
A végeredmény egy nem száraz sütemény, de szerintem kívánkozna rá még egy kis tejszínhab, vagy mascarpone, ilyesmi :), de lehetőleg tartóztassuk meg magunkat! :)))

Az idő már igazán télies mifelénk. Reggelente komoly fagyok vannak, minden fehér. Kár, hogy még nem esett egy kis hó, nagyon kéne az ünnepi hangulathoz! De ne legyek elégedetlen, ez a reggeli kép pont elég! ;)


A koszorún a harmadik gyertyát gyújtjuk.
Legyen meghitt, csendes a várakozás mindenki otthonában! :)

1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Drága jó Körte barátomról nem is tudtam, hogy könyvet írt ! :-) Csak kíváncsiságból kérdem, honnan tudtad, hogy lesz ez a könyvbemutató ? (Ha a fb-ról, akkor ne is írd meg....Gondolataimat nem írom ide)
A sütőtökös salátát ki fogom próbálni, ínycsiklandozónak tűnik...
Nagyon aranyosak az angyalaid - szinte elszállnak....
Az alma meg nem változott, de a gyerek bizony nő !!! :-)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons