Mivel szaloncukrot, tortát már ajánlottam, jöjjön valami sós is! Egyszerű és nagyon finom pogi, én a tetejét megszórtam egy kis sajttal. A recept bevezetője is aranyos...:)
Irénke néni pogácsája
A pogácsa recept olyan régi, hogy nem is tudni mennyire :) A szembe szomszéd néni családjától van. Amikor általános iskolás voltam, akkor döntött úgy Margit néni 102 /103 évesen, (már nem emlékszem pontosan) hogy ő bizony már átmegy a Fénybe :) Ha jól tudom, ő a nagymamájától örökölte meg . Amikor sütött , vagy a lányai , mindig áttipegtek hozzánk, bekopogtattak az ablakon, hoztak egy tál meleg gyönyörűséget. Amikor mi sütöttünk valamit, akkor pedig mi kopogtattunk :)
A neve azért Irénke néni pogácsája, mert ő diktálta le a receptet :)
A recept:
30 dkg margarin
1 tojás+ 1 sárgája
2 dkg élesztő tejben felfuttatva
Tejföl annyi, amennyit felvesz
A margarint felolvasztani, mindent be a tálba, összekeverni, hagyni kelni. Ha megkelt, akkor sütni. Azt mondták, ne legyen simára gyúrva, mert akkor finomabb :)
Kellemes sütögetést és ilyen remek szomszédságot kívánok Mindenkinek !
Ha már sósnál tartunk, legyen itt Zsuzsi borkorcsolyája is, ami ugyan sokkal macerásabb, de meghálálja a ráfordított időt, isteni!
Sajtos tallér
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg sima liszt
- 22 dkg hideg vaj v. Rama
- 1 kávéskanál só
- egy kevéske tejföl
- 1 db tojás
Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk, én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől nem olvadjon meg a vaj. Beleütjük a tojást,a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
Sajtkrém:
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárga
- 1 ek reszelt sajt
- 1 kk. pirospaprika
- ízlés szerint bors, só
- 10 dk vaj
Tészta készítése:
a hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét,pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran ,mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
Sajtkrém készítése:
A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük megsózzuk, belekeverjük a paprikát.Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, továbbkeverjük míg a sajt bele nem olvadt a krémbe, majd hidegre tesszük kihűtjük.
10 dkg szobahőmérsékletű vajat habsora keverünk és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk.
Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk időnk és sajtunk is az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik.
Érdemes reggel összeállítani és estére összeérik a sajtkrém és a süti.
...és a "vakarója" (nagymamám szerint :)....
A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk,kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos vizes katyvasszal, megszórjuk borssal,pirospaprikával és sajttal,majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük . Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak.
Jó étvágyat! :)
A barátságtalan időt ellensúlyozva, nézzétek meg ezt a gyönyörű utcai kiállítást, ahol Dalila Goncalves művei láthatók. Ezeket a hatalmas köveket használja fel arra, hogy vonalukat követve, csodás csempékkel díszítse. A mellékelt linkben nyomon követhető, hogy készül az effajta portugál kerámia. Sosem láttam ilyet, nekem nagyon tetszik.:)
Kellemes pihenést, várakozást mindannyiunknak!:)
4 megjegyzés:
A Chopin lenyügözö mert minden hangnak szine és értéke van, amit különben csak a hallással nem lehet tapasztalni. Köszi szépen
Az a "köves'" fantasztikusan jó ! Hogy a csudában tudnak emberek ilyesmiket kitalálni ? Őszintén irigykedem - mert nekem ilyesféle még sosem jutott eszembe - habár azért kavicsra már én is próbáltam rajzolni - bevallom nem értem el azt az eredményt, amit reméltem. Tán egy ilyen nagy kővel kellene próbálkoznom ??? :-)
Nem gondoltam volna, hogy olvasom még ezeket a recepteket:)
A fotó gyönyörű, én imádom a ködöt:)
Nagyon finom lehet ez a pogi! Az egyik nasidat a mézescsíkot megcsináltam nagyon finom ! Kívánok nektek is kellemes hétvégét!
Megjegyzés küldése