2015/12/10

Egy kis nasi

Legutóbb szaloncukrot hoztam Tímeltől, most egy nagyon finom puncsos tortát, amivel pályázott a játékban.
Én ismertem ezt a finomságot, mi húsvétkor szoktuk elkészíteni, talán a színei miatt, de valójában teljesen mindegy. Úgy gondolom, karácsonykor is el fog fogyni, ha kipróbáljátok!:)

Piskóta:
6 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral kemény habbá verünk. Hozzáadjuk a 6 sárgáját, 3 zacskó puncs pudingport, és 2 evőkanál lisztet. Jól össze dolgozzuk, mehet sülni. Tűpróbával ellenőrzöm. 

A piskótát majd ketté vágjuk ha kihűlt, és ez a krém megy bele:

1 tojás+3tojás sárgáját 3 dl tejjel és 3 evőkanál liszttel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, akkor 20dkg porcukor+20 dkg margarin keverékéhez adjuk.

A tetejére gőz fölött habbá vert fehérje megy: 3 fehérje 20 dkg porcukorral.

Én még az életben nem tudtam fehérje habot simára egyengetni, hideg-meleg vizes kés, hablapát, mindennel próbálkoztam, amit ajánlottak.
Így hát a hepékből és hupákból koncepció lett, és direkt húzgálom a habot a végén :)
Kb. 2 órás móka az összeállítása, és negyed annyi az elfogyasztása :)
Ha szimpatikus és megsütöd, jó szórakozást, és jó étvágyat :)

A másik recept, amit most megosztanék veletek, az egyetlen férfi pályázótól való. Zsolt, kedves bevezetővel mellékelte a receptet, olvassátok! :)

"Én még emlékszem a dédmamára. Homályosak ugyan a képek, de azért még megvan. Rohangáltunk a kertjében, összeszedtünk minden gyümölcsöt, de Ő sosem szidott le érte. Sőt. Mindig volt készen a kiskonyhában mézes csík, ami egy egyszerű, de nagyon finom süti, amit az összes dédunokája imádott.
Miután elment közülünk, a nagyim csinálta, de már csak ünnepekkor, főleg karácsonyra. Mostanában már Ő sem készít, de hát érthető, ritkán is vagyok otthon, meg Ő sem bírja már annyira.
Az én feleségem viszont nemrégiben elkérte a mézescsík renceptjét, mert hogy annyit beszéltünk róla, és tegnap, amikor hazaértem, egy szép adag ott várt a konyhában. Jöhet bármi a karácsonyfa alá, nekem akkor is ez a legszebb ajándék, amit kaphattam."
A recept:
Mézescsík: 
27dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és egynek a sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál melegített méz, ízlés szerint fahéj és szegfűszeg, egy fél citrom kicsavart leve, 5 dkg vaj, 5 dkg dió. 
Mindezt összekeverni, összegyúrni, kinyújtani, majd kb. 1 centi vastag csíkokra felvágni. A tetejére máz (ez nem muszáj, nekem csak a fél adagra jutott, de enélkül is nagyon finom): 14 dkg porcukrot egy tojásfehérjével elkerverünk és a tetejére kenjük. Világosra sütjük.

Nekünk nagyon ízlett, vigyázzatok, könnyen rá lehet szokni!:)

Végül megmutatom a most készült mécsestartómat, ami karácsonyi ajándék lesz valakinek. Sokadik Mária Kisdeddel minta, de megunhatatlan.:)


Szép estét, további békés ünnepi készülődést kívánok Gárdonyi szép versével és a mellékelt klippel!

"Légy az, kiből árad a nyugalom.
 Légy az, kire nem hat a hatalom. 
 Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. 
 S menj oda, hol fázik a szeretet."

Összeállítás 500 év női portréiból.


4 megjegyzés:

Éva írta...

Tetszenek a nasi receptjeid, különösen a mézescsík ! Csodás a mécsesed nagyon tetszik! Kívánok neked is kellemes készülődést jó unokázást!

Vicuska írta...

Minden lenyűgözött, a mécsesed, a receptek (az a mézescsík felcsigázott :)), a videó! Vidám készülődést az ünnepekre!

Tiffanylda írta...

Éva, Vicuska köszönöm! :)

Névtelen írta...

De jó volt ismét olvasni Zsoltomat!
Meglepett, köszönöm :)
marlen

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons