2015/11/24

November végén

Végre, érezni az igazi tél közeledtét!
Jól esik a fűtött lakásban olvasni, beszélgetni egy tea mellett. Már adventet érzek, pedig az elmúlt héten még a kertben ebédeltünk. A ház északról védi és a nap melege is megreked az udvarban.
Készült pár kép a hihetetlen novemberi tavaszról.





Paradicsom leves volt és sütőtök, cukkinivel rakottan.



A mogyoróbokrok teljes virágzásban vannak...



 Tegnap felfedezett rózsák...


 Erre a kökényre már pálinka került...:) Kíváncsi leszek az ízére!


A hasonlóan készült tavalyi csipke- és diópálinka isteni lett! Utóbbi megfelel egy gyógyhatású gyomorkeserűnek. Hasonló, mint az Unicum, vagy a Jagermeister.
Az átvágott zöld dión kívül, 13 féle gyógynövény ázott benne négy hónapig.
"Tisztán, keserűn ihatjuk a diókopács-főzetet. Három-négy evőkanálnyi zöld dióburkot fél liter forró vízbe teszünk, egy percig főzzük, és állni hagyjuk két óráig. Lehűlés után szűrjük le. Általános erősítőszer, és gyógyítja a szájüreg és a torok betegségeit és köhögésre is kiváló. A főzet a begyulladt torok és mandula gargalizálására is jó. Szájvízként is ajánlják, a fogíny kezelésére, összehúzó hatása miatt.
A dióburok gyógyhatását már Hippokrates is ismerte és ismertette, gyomor- és bélbetegségek ellen dióburok-főzetet alkalmazott. A dióburok-főzet, mint a gyomor- és bélhurut gyógyszere. Szárított, pörkölt diókopácsot használtak a vizelés megkönnyítésére. Egy egészen kis mennyiség elég belőle.
Német népi megfigyelés szerint tejallergia, élelmiszer allergia esetén előálló kiütések elmulasztása során nem mondhatunk le a (diólevél-teával kevert) diókopács-főzetes borogatásról."
Rengeteg diólevelet kellett az idén is összegereblyézni és a csatornából kiszedni. A gyerekek vállalták. Utána jót ugráltak benne, még a legkisebb is!:) Fickó és Murci ugyancsak szerettek belekunkorodni.:)




Végül a fiúk elhordták az udvarból.

A dióról, meg a pálinkákról jut eszembe, hogy pontosan 5 éve indítottam a blogomon egy sikeres játékot, Gasztro-kukker címmel. Talán van köztetek, aki emlékszik rá!
A játék kiírás így szólt:  
"Keresem azokat a nem mindennapi, régi, nagyanyáink, dédikéink étel receptjeit - de nem az internetről!!! -,  amit esetleg ma is beépítetek az ünnepi menübe! Édességekre, kézzel készített szaloncukrokra is gondolok! A sós apróságok se maradjanak ki! Az ország sok tájáról írtok, tehát jöhet tájjellegű, más nemzetiségű, más országbeliek  hagyományos régi ételeinek  leírását  is örömmel várom! A lényeg, hogy bevált, családotokban ma is használt, finom ételekről legyen szó, melynek elkészítéséhez nem kell annyi idő, mint egy disznóvágáshoz..."
Számtalan receptet kaptam, s a játék végén bőséggel osztogattam az angyalkákat, egyéb üvegtárgyat, sőt, több kedves felajánló is akadt, akik mellém álltak, kézműves dolgaikkal támogatták a játékot, pontosabban minden résztvevőt.
Arra gondoltam, hogy ezekből válogatnék most nektek, hátha jól jön karácsonyra és még van idő elkészíteni!
Mivel a likőröknek állni kell az érés miatt, először azokból teszek fel párat.
Ezeket Dávid Mónika küldte Szerbiából és mindegyiknek nagy sikere volt.

Mogyoró likőr
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
5 dl tej
5-6 dkg lisztté őrölt pörkölt mogyoró
15 dkg mogyorókrém
3 dl alkohol
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a tejben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a mogyorót és a mogyorókrémet. Ha kihűlt, felöntjük az alkohollal. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, gyakran felrázzuk!

Csokoládé likőr
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
8 dl tej
5 rúd csoki
szegfűszeg

2 dl alkohol
25 dkg porcukrot kikeverünk 4 tojássárgájával, majd belefőzzük 8 dl tejbe, és hozzáadunk 5 rúd reszelt csokoládét és két szem szegfűszeget. Kihűtjük, majd felöntjük 2dl alkohollal. Legalább két hétig érlelni kell!


Kávé likőr 

2,5 dl erős feketekávé

10 dkg cukor
2,5 dl brandy
1 rúd vanília

A kávét ülepedés után leszűrjük , és elkeverjük benne a cukrot. Megvárjuk, hogy kihűljön. Ekkor beletesszük a felhasított vaníliarudat és a brandyt. Zárható üvegben két hétig érleljük, néha összerázzuk. Két hét után átszűrjük, és palackba töltjük.

Ánizs likőr
1 dkg ánizs
50 dkg cukor
5 dl alkohol
Az ánizst egy-két napig az alkoholban állni hagyjuk, majd a cukrot fél liter vízben felfőzzük, az alkoholhoz adjuk, és két napi állás után leszűrjük! Még két hétig érlelni kell, de minél tovább áll, annál finomabb! Érdemes már most elkészíteni, hogy igazi zamata karácsonyra előbújjon!

Van még néhány, de hagyok legközelebbre is!

További szép hetet azoknak, akik erre járnak! ;)




3 megjegyzés:

Kavics írta...

Átmelengető bejegyzés :-)
- az utolsó napfényes őszi pillanatok
- a sok finom recept a télre
- és a tüzes videó.
De jó volt most ebben a zord reggelben átmelegedni. <3

aranyos fodorka írta...

Mekkorát nőtt a picur ! Hogy múlik az idő.
Cohent köszönöm. Szeretem.....

Piros írta...

Jó volt megint olvasni a blogodat ! Nálunk is hasonló enyhe volt az ösz.A rózsák ´es a tavaszi virágok még vigan viritottak múlt héten, de tegnap óta lehült, havas esö, stb.Kezdünk felkészülödni a télre.
Cuki a kis Boldizsár !

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons