2015/04/26

Hétvége

Hódmezővásárhelyen megnéztük az idei mezőgazdasági vásárt, gazda napokat.
Engem elsősorban az állatok érdekeltek, míg Aranyember a gépeket is szívesen mustrálta.

Az utazás nem volt túl rózsás, mert Szeged és Hódmezővásárhely között javítják az utat. Pontosabban építik, szélesítik. Nem nagyon értem, hogy miért zárnak le egyszerre egy kb. 30 km-es szakaszt hosszabb időre, ha nem boldogulnak vele... Egy sáv működik jelzőlámpákkal. Kényelmetlen, időt rabló.

A kiállítás első napján a vásári forgatag még moderált volt.

Rögtön belecseppentünk a tehenek, üszők, bikák különböző versenyeibe. Ki a legszebb, a legjobban tejelő, a szuper húshozamú és ki a "falu bikája"...:) Máris mutatom a képeket, ami láttán nekem leesett az állam és egyben összeszorult a szívem.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nekünk is voltak teheneink, bikáink, bocik is, láttam már közelről ilyesmit, mégis újdonságként hatott rám, hogy pl. miért ilyen csontosak ezek a szuper állatok?


Én biztos aggódtam volna anno..., de a tőgyét látva..., hááát azt sem tartottam volna normálisnak!...:)))
Íme, a "győztes tőgy"... Szegény.:(



Közel 60 liter tejet ad egy nap!!! Mi fele ennyivel is bajnoknak éreztük Bözsi és Kakaó teljesítményét!:)

A verseny miatt meg sem fejték a teheneket, hogy jól/nagyobbat mutassanak. Emiatt aztán szerencsétleneknek folyt a tejük, bőgtek és gondolom nagyon vacakul érezték magukat.
Nem nevezném állatbarát cselekedetnek, persze, ez nem az a hely, ami erről kell szóljon!... Szeretjük az állatot, de magunkat jobban és megmutatjuk, hogy mit tudunk kihozni belőlük a saját dicsőségünkre...- kb. így gondolkodhatnak.

Alkalmazottak - ahogy pottyantott az állat - villával kapkodták az ürüléket és azonnal mosták a farát, hogy minden patika tiszta legyen. Az is volt.

Viccesen hatott, ahogy szerencsétlen állat szőre nyírva volt, helyben igen gyakran sprézték, farkát szálaira szedték, hogy jobban mutasson.

A kegyszerek... A műfarokkal nem tudom mit kezdtek, lehet, hogy légyhajtó?:)


Aztán a zsűriztetés macerája...




Eredményhirdetés egy valamilyen kategóriában.




A győztes tejelő...

... tévé interjú közben.

A bikáknál sem volt ez különbül, de ott lemaradtunk a maceráról, már csak a Charolais tenyészállatok győztesét láttuk...



... és feleségét, gyermekét, aki a fajtájának legszebb anya - gyermek díjat kapta. Valóban gyönyörűek.



Kifelé jövet nekem mégis a régi, magyar tarka idill tetszett legjobban! :)


Voltak szamarak...,



... lovak...,






... sertések...,


... birkák...,


.... és sok minden, amit le sem fényképeztem (kecskék, szürke marhák, kutyák, halak, stb.)

A szárnyasoknál sok, szép fajtát találtam.














Hatalmas kondérokban, üstökben főtt a különféle pörkölt. Birka-, marha-, pacal-, kakastöke, halászlé, töltött káposzta.  Volt minden, ami a magyar embernek kell. Komoly választék, komoly pénzért...



Főzőversenyt is rendeznek, de nem ezen a napon.


Házi rétes készült, amit meg is kóstoltunk, de semmi extra, sőt, mindez 350Ft/db Ahogy néztem a tészta vastagságát, abból még - legalább - egy asztalnyi adag kijött volna, de hát valószínű ott kevés erre az idő, meg a hely is.


Ügyes játékokkal készültek a gyerekek foglalkoztatására.







Régi cséplőgép...




...és Hoffer - traktor


Ami a mezőgazdasági gépeket illeti, ott is volt mit nézni a szakértő szemnek.








Rengeteg kézműves kirakódó is helyet kapott amit végigmustráltam, de nem fotóztam.

Egy keramikusnál beleszerettem ebbe az aranyos, békás csuporba, amit megvettem.


Mikor fizetésre került sor, akkor néztem meg jobban a fiatalembert és elmosolyodtam... Ambrus Attila volt, a hírhedt bankrabló, akit én valahogy sosem tartottam egy őrült bűnözőnek. Mindig azon kaptam magam, hogy szimpatizálok vele!:)
Egy hányatott sorsú - szerintem - exhibicionista fiú, aki bankokat rabolt ugyan, de nem volt egy gyilkolós fazon... Tudok ma is ilyen rablókról, sőt durvábbakról, akik nem kaptak 13 éves börtön büntetést... velük valahogy egyáltalán nem szimpatizálok.:(((

                                                                       kép innen

Szóval, ez az Attila a börtönben leérettségizett, kommunikációból lediplomázott, megtanult angolul és csodálatosan kerámiázni! Azt hiszem 3 évet el is engedtek neki.
Megkérdeztem hogy van, azt mondta, nem panaszkodhat, úgy érzi rendben van az élete. Hurrá!:)

A vásárfia kiválasztásával látogatásunk végéhez értünk.



Kellemesen elfáradtunk, a közben nyárivá vált időjárásban kimelegedve elfogyasztottuk bodzás limonádénkat és igyekeztünk hazafelé.

Titkos szándékom volt, hogy Baján leszaladjunk a Sugóhoz egy naplementére, de sajnos - az elején említett piros lámpák miatt - ez a vágyam nem teljesült, de ami késik, nem múlik!:)




Nézzétek meg ezt az aranyos videót, ami szerintem egy kicsit ide illik!



Nyugodt, szép vasárnapot kívánok, minden Bekukkantónak!:)

4 megjegyzés:

Piros írta...

De jó volt veletek megnézni ezt a vásárt ! Ilyent még eddig mem láttam, és igazán volt néznivaló. Sajnálom ezeket a szuper tejelö teheneket, mert biztos sokat szenvednek ( manapság túl magas a tejtermelés, akkor meg minek kinozzák öket ?) Igazán mindenféle élményben volt részetek a naplementétöl a bankrablóig !!
A video nagyon aranyos és megható.

Kavics írta...

Kiállítás sok-sok látnivalóval, finomsággal.:-)
Aztán nekem is az ugrott be, hogy szegény állatok...

Ambrust és kerámiáit tavaly előtt személyesen én is láthattam a tatai lehalászáskor. Voltak szép dolgai is, remélem egyenesbe jött az élete.

Ez a videó nagyon jó, a fb-on már elküldte a barátnőm, akkor én is elhomályosodott szemmel néztem újra végig. Ennek a csöpp embernek több (és logikusabb gondolkodása van) esze van, mint sokunknak felnőtteknek. Mi már jártunk iskolába, megtanultunk összefüggéseket, ő meg az egyszerű kis gyereklogikájával kinyilvánítja a emberségeset. :-)

Tiffanylda írta...

Piros, nagyon jól éreztük magunkat, mert valóban volt mindenben részünk egy napon!:)
A videót akárhányszor megnézem, vega leszek!:)

Kavics: igen, szegény állatok! Nem vagyok híve az ilyennek, felesleges ez a versengés, de tudom, hogy a világ más...
Ambrus dolgai - amit ott láttam - mind csinosak voltak és úgy tűnik, rendben van.
A videóban nagyon tetszik a kisfiú őszinte megnyilatkozása, rácsodálkozása, hogy "de miért, hiszen az fáj neki", stb. Elgondolkodtató és igaz, nagyon.

aranyos fodorka írta...

Én kétszer vittem a kutyámat kutyakiállításra(versenyre) - de sem azelőtt, sem azóta nem voltam és nem is mennék el ilyenre. NEM akarom látni, hogy mit csináltunk az állatokkal - holott persze tudni azért tudom...
Néha elgondolkodom, mi lenne, ha fellázadnának az ember ellen. Megérdemelnénk, hogy letakarítsanak bennünket a Földről.
Én nem vagyok vega, és én is eszem húst....de mint minden, ez is túlzásba van víve. Régen többnyire csak vasárnap ettünk húst (az én családom legalábbis) ill. egy disznóból készült füstöltárú elég volt az egész családnak. És valahogy mégiscsak felnőttem. Ma ? Van nap hogy nem eszik az emberek zöme valami húsfélét ? Háááát... még én is jóval többet eszem, mint hajdanában.El van itt rontva/romolva már sok minden...Nem hiszem, hogy jófelé megyünk. És ránk nem egy 30
km-es útakadály vár...


Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons