2015/04/20

Befejeztük...

... a kivágott nagy fenyő ágainak darabolását, elhordását és meg is kérgeztük.
Aranyember azt mondta, hogy a kéreg alá beköltöznek a kártevők, fanyűvők, tehát mielőbb meg kell szabadítani tőle. Amennyiben frissiben csináljuk, akkor könnyen megy, még "lében" van a fa.
Legnagyobb és legkisebb gyermekünk segédkezett ebben. Valóban gyorsan ment és csodálatos volt! Én még nem láttam ekkora kérgeket egyben lejönni egy fáról. Félre is tettem egy halommal, valami keratívkodást kitalálok belőle. Csak ne ragadna annyira a gyanta!...





Itt látható a kéreg és a fa teste között felgyűlt gyantatömlő, vagy gyantatáska, amiben folyékony ill. kristályos alakban is összegyűlik a fa nedve. Ezzel gyógyítja saját sebeit. Ilyenkor mondjuk, hogy "könnyezik". Szegény, már régóta könnyezett ott fent, a magasban, ahol a sérülés érte.






 Ez egy izgalmas szerszám, amivel forgatni lehet hatalmas rönköket is!



Itt már a "meztelen" test.



A visszamaradt tönk sem úszta meg kérgezés nélkül!


Rengeteg ág gyűlt össze. Jó lesz jövő télre apránként a kályhákba, isteni illata van!

Ez pedig a végeredmény. Kb. a rönk fele fel lett fűrészelve, mert beteg volt. A maradékból, ha kiszárad, szépség lesz. Pár év... Addig lesz időnk megtervezni, hogy miként éljen tovább otthonunkban.:)


A tönkből valószínű kerti, kávézós asztalka lesz. Egyelőre ragad és szerintem jó ideig úgy fog működni, mint a régi konyhákban a lámpáról lelógó gyantás légyfogó.:) Csak a gyerkőcök nehogy ráragadjanak!..



Tartalmas, szép estét mindenkinek!:)

3 megjegyzés:

Piros írta...

Nagyon izgalmasak és érdekesek ezek a képek a kérgezésröl. Lehet szinte érezni a finom fenyöszagot.Jó sok munka lehetett ezt az óriást "feldolgozni".
Biztos kitalálsz majd valami szépet, amit a kéregböl lehet csinálni. Kiváncsi vagyok rá.

Éva írta...

Jól megdolgoztatok vele! Milyen jó a családi összefogás és természetesen a szakmai irányítás mint "Aranyembered" :-)) Most pihenjetek !

Tselszi írta...

Jo kis tanulmanyi kirandulast nyujtott a leirasod es a kepek. :)
Gondolom most meg olyan szokatlanul ures a helye, de a tonkbol mar latom a kerti asztalkat, klassz lesz! :)


Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons