2012/04/30

Üveges pajtában, Kisújbányán 2.

Pár mondat Kisújbánya üveges múltjáról:
1761-ben jött Csomor-völgybe (a mai Kisújbánya területe) Philipp Gasteiger, aki a szomszéd falvak erdeit kimerítve, új helyet keresett üveghutája számára, amit a pécsi püspökség engedélyezett. A hutamester és üvegfúvói Morvaországból származó, németajkú emberek voltak, az egyéb feladatokat ellátó zsellérek, valószínűleg Franken környéki bajor telepesek.
Kisújbánya lakói erdőirtás útján folytatták az üvegkészítést, akárcsak a szomszédos Óbánya és Pusztabánya üvegfúvói. A Pusztabánya-dűlőben, a Hosszúheténybe vezető erdei út mentén több 18. századi üveghuta maradványa található.


Tegnap volt szerencsénk megnézni az üveges pajtában egy bemutatót arról, hogy készülnek az egyedi üvegtárgyak. Óriási munka, nem lenne türelmem hozzá és a hőséget se bírnám! A mester szerint most nem is volt meleg..., a durva az, amikor 60 Celsius körül van a pajtában!:(
Megmutatom nektek egy talpas pohár születését, ezer fokos kemencében (az ideális 1140, most "hideg" - mondta a főnök!:) Sajnos, a végét nem tudtuk megvárni, amikor kivették a kész poharat, mert a huta környékén a hőguta kerülgetett!... Inkább elhittük!:) Volt rá bizonyíték bőven!
Több szálat is tartanak a forróságban...


Izzó üveg, amibe egy kis levegőt fújnak. Minden művelet után, visszateszik a kemencébe pár percre.

Formázás csipesszel

Tágítás


Újabb adag izzó üveg, már ketten dolgoznak... Most "csorgatják" rá a pohár alját!:)  Figyeld, hogy folyik, tekereg!
Ismét bedugják a hutába, majd formázzák...
Most a pohár száját bővítik, talpát egyengetik, majd újra megy a kemencébe.
Ez volt az a pont, amikor berakták egy égető kemencébe, rácsukták az ajtót és várni kellett volna x percet, de mi már nem bírtunk. Láthatóan szép pohár született. Örülünk, hogy bábáskodhattunk!:)

Talán van közöttetek olyan, aki még nem látott ilyet! Nem profi fotózás, de a lényeget tartalmazza.

Jó nézelődést, szép estét mindenkinek!:)

1 megjegyzés:

Piros írta...

Nagyon érdekes képek. Hihetetlen, hogy milyen szép dolgokat lehet üvegböl csinálni. Mi egyszer láttunk ilyent Svédországban - mesebeli tárgyakat csináltak,

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons