2012/04/15

Ajándék, Barcelona 10. Casa Milá

Casa Milá
Átszaladtam a túloldalra és készítettem egy távoli képet, hogy bevehessem az egész épületet, így jól látszik, hogy lekerekíti az utca sarkát, átíveli a két utcát. Fantasztikus látvány ez a terméskő tömeg, amit Gaudí használt! Látszólag tervszerűtlen, változó hullámok, kidudorodások, bemélyedések, aszimmetria..., mégis ez az, ami  a természetesség hatását kelti. Emiatt a megdöbbent nézők, kritikusok, egy kőbányához hasonlították és elnevezték La Pedrera-nak. Ide léptünk be, néhány órára!:)
Amint bejutottunk a belső udvarba, úgy éreztük magunkat, mint a mesében!

Az első kép a belépés pillanatát mutatja, a másodikon visszanéztünk, mi alatt jöttünk be... A harmadik a használaton kívüli bejárat csodás, kovácsoltvas kapuja, mellette egy mesebeli üveg kuckó - nem tudom mi lehetett, portás fülke?:))) -, a negyedik, ötödik a mennyezet és összes fal tündéri színei és a lámpa..., majd - kissé homályos a kép, de kivehető - a kocsibeálló, ami lovaskocsiknak, autóknak egyaránt megfelelő, illetve a lépcsőfeljáró az emeletre. Mindez 1906-1910 között!

Ez az épület egy bizonyos Pere Milá ...
 ...nevű iparmágnás megrendelésére készült lakóház. Felesége - a házasságuk előtt -, jóval idősebb előző férje halála után hatalmas vagyont örökölt és szeretett volna valami szépet építtetni. Milá belement a dologba, megkérte Gaudít, aki jó barátja volt, hogy eressze el a fantáziáját! Neki meg semeddig se tartott, szívesen segített elverni a pénzt!:) Még ebbe a társaságba tartozott Batlló is, akié a következő ház, de ne szaladjak előre...
Gaudí ekkor 54 éves volt és itt bevetett mindent, amit eddig kipróbált, mintegy összefoglalásképpen a dolgoknak. Nincs egyetlen egyenes vonal az épület belsejében. Minden megmintázott és plasztikus. Az öt emelet ötféle, meglepően más, mégis teljes egészet alkot.
A Milá család az első emeleten lakott (1323 m2) Jelenleg a 3. emeletig - ha jól tudom - az a bank használja, amely megvásárolta a házat.
A negyedik emeleten van egy lakás, mely be van rendezve gyönyörű, épségben megmaradt bútorokkal, berendezési tárgyakkal. Erre minimum egy bejegyzést kell áldoznom, mert szuper érdekes!
Az ötödik a tetőtér / padlás, ahol ragyogó boltíveket látunk téglából, sok makettet és folyamatos filmforgatást Gaudíról és munkásságáról.
Egy lépcsőházon keresztül jutunk a tetőkijárathoz, ahonnan kilépve ismét eláll a szavunk. Katonákhoz, gombákhoz és ki tudja még mihez nem hasonlító kémények és szellőzők tömege vár minket!
Most a legutóbbiról teszek még fel képeket, hogy legalább az elképesztő épület alja és teteje benne legyen ebben a posztban!:)
Kijárat a tetőre
Most figyelj, egy közeli a "gombákról"!:)))
Lenéztünk a belső udvarra, aztán kitekintés, letekintés, erre is, meg arra is.  Bárhová, gyönyörűűűű!:)))
Hosszúra sikeredett ez a rész, de aki nem jut el ide, talán élvezettel fogja nézegetni!
Kellemes hétkezdést minden olvasómnak!:)
                                                                                                                                                    

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mire eljutok majd Barcelonába, addigra minden kis szegletét ismerni fogom, annyira részletesen megismerteted velünk:) Ez még csak a második nap:)Valahogy olyan, mintha egy őrült zseni rakta volna össze az egészet, mint egy fura legót és mégis zseniális az egész.

Susu írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vízicsibe írta...

Hát ez gyönyörű! Szívesen olvasgatom a bejegyzéseidet. Eddig ezek a képek tetszettek a legjobban !

Piros írta...

Ezekkel a bejegyzésekkel és a szebbnél-szebb képekkel fel fogod lenditeni a barcelonai idengenforgalmat ! Ki ne nézné meg szivesen élöben ?

aranyos fodorka írta...

Ezzel nem lehet betelni ! Csak mutass képeket még, még, még !

erdoseva55 írta...

Olyan szívesen nézegetem őket!:)

Újra itt! írta...

Szia!
Nagyon klassz lehetett kit! Nagyon szép helyen jártatok! Én imádom! Alig várom a következő részt!

Vicuska írta...

A férjem inkább a magyar organikus építészet mesterét, Makovecz épületeit kedveli, neki Gaudi futurisztikus hatású. Ettől függetlenül lenyűgöző szokatlan látásmódja! Jól mondta Erzsó- őrült zseni!

Tiffanylda írta...

Vicus, mi is a párommal Makovecz drukkerek vagyunk, de engem most megzavart ez a Gaudí! Nem tudok szabadulni a zsenialitásától és nekem ez az őrült, szinte előre előre tervezés nélküli, per pillanat szülte építészet, amiből eszméletlen dolgok születnek, nagyon-nagyon tetszik!!!! Szerintem egyetlen a világon, aki ilyet tudott! A szabályos szabálytalanság! Szinte hihetetlen!
Egy nem tetszett, majd arról is írok...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons