2012/04/15

Ajándék, Barcelona 10. Casa Milá

Casa Milá
Átszaladtam a túloldalra és készítettem egy távoli képet, hogy bevehessem az egész épületet, így jól látszik, hogy lekerekíti az utca sarkát, átíveli a két utcát. Fantasztikus látvány ez a terméskő tömeg, amit Gaudí használt! Látszólag tervszerűtlen, változó hullámok, kidudorodások, bemélyedések, aszimmetria..., mégis ez az, ami  a természetesség hatását kelti. Emiatt a megdöbbent nézők, kritikusok, egy kőbányához hasonlították és elnevezték La Pedrera-nak. Ide léptünk be, néhány órára!:)
Amint bejutottunk a belső udvarba, úgy éreztük magunkat, mint a mesében!

Az első kép a belépés pillanatát mutatja, a másodikon visszanéztünk, mi alatt jöttünk be... A harmadik a használaton kívüli bejárat csodás, kovácsoltvas kapuja, mellette egy mesebeli üveg kuckó - nem tudom mi lehetett, portás fülke?:))) -, a negyedik, ötödik a mennyezet és összes fal tündéri színei és a lámpa..., majd - kissé homályos a kép, de kivehető - a kocsibeálló, ami lovaskocsiknak, autóknak egyaránt megfelelő, illetve a lépcsőfeljáró az emeletre. Mindez 1906-1910 között!

Ez az épület egy bizonyos Pere Milá ...
 ...nevű iparmágnás megrendelésére készült lakóház. Felesége - a házasságuk előtt -, jóval idősebb előző férje halála után hatalmas vagyont örökölt és szeretett volna valami szépet építtetni. Milá belement a dologba, megkérte Gaudít, aki jó barátja volt, hogy eressze el a fantáziáját! Neki meg semeddig se tartott, szívesen segített elverni a pénzt!:) Még ebbe a társaságba tartozott Batlló is, akié a következő ház, de ne szaladjak előre...
Gaudí ekkor 54 éves volt és itt bevetett mindent, amit eddig kipróbált, mintegy összefoglalásképpen a dolgoknak. Nincs egyetlen egyenes vonal az épület belsejében. Minden megmintázott és plasztikus. Az öt emelet ötféle, meglepően más, mégis teljes egészet alkot.
A Milá család az első emeleten lakott (1323 m2) Jelenleg a 3. emeletig - ha jól tudom - az a bank használja, amely megvásárolta a házat.
A negyedik emeleten van egy lakás, mely be van rendezve gyönyörű, épségben megmaradt bútorokkal, berendezési tárgyakkal. Erre minimum egy bejegyzést kell áldoznom, mert szuper érdekes!
Az ötödik a tetőtér / padlás, ahol ragyogó boltíveket látunk téglából, sok makettet és folyamatos filmforgatást Gaudíról és munkásságáról.
Egy lépcsőházon keresztül jutunk a tetőkijárathoz, ahonnan kilépve ismét eláll a szavunk. Katonákhoz, gombákhoz és ki tudja még mihez nem hasonlító kémények és szellőzők tömege vár minket!
Most a legutóbbiról teszek még fel képeket, hogy legalább az elképesztő épület alja és teteje benne legyen ebben a posztban!:)
Kijárat a tetőre
Most figyelj, egy közeli a "gombákról"!:)))
Lenéztünk a belső udvarra, aztán kitekintés, letekintés, erre is, meg arra is.  Bárhová, gyönyörűűűű!:)))
Hosszúra sikeredett ez a rész, de aki nem jut el ide, talán élvezettel fogja nézegetni!
Kellemes hétkezdést minden olvasómnak!:)
                                                                                                                                                    

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mire eljutok majd Barcelonába, addigra minden kis szegletét ismerni fogom, annyira részletesen megismerteted velünk:) Ez még csak a második nap:)Valahogy olyan, mintha egy őrült zseni rakta volna össze az egészet, mint egy fura legót és mégis zseniális az egész.

Susu írta...

Annyira gyönyörű, így képen keresztül is... élőben aztán még sokkal-sokkal fantasztikusabb lehetett! :)

Judit Gödről írta...

Hát ez gyönyörű! Szívesen olvasgatom a bejegyzéseidet. Eddig ezek a képek tetszettek a legjobban !

Piros írta...

Ezekkel a bejegyzésekkel és a szebbnél-szebb képekkel fel fogod lenditeni a barcelonai idengenforgalmat ! Ki ne nézné meg szivesen élöben ?

aranyos fodorka írta...

Ezzel nem lehet betelni ! Csak mutass képeket még, még, még !

Erdős Éva írta...

Olyan szívesen nézegetem őket!:)

Lászlóné Brigitta Domokos írta...

Szia!
Nagyon klassz lehetett kit! Nagyon szép helyen jártatok! Én imádom! Alig várom a következő részt!

Vicuska írta...

A férjem inkább a magyar organikus építészet mesterét, Makovecz épületeit kedveli, neki Gaudi futurisztikus hatású. Ettől függetlenül lenyűgöző szokatlan látásmódja! Jól mondta Erzsó- őrült zseni!

Tiffanylda írta...

Vicus, mi is a párommal Makovecz drukkerek vagyunk, de engem most megzavart ez a Gaudí! Nem tudok szabadulni a zsenialitásától és nekem ez az őrült, szinte előre előre tervezés nélküli, per pillanat szülte építészet, amiből eszméletlen dolgok születnek, nagyon-nagyon tetszik!!!! Szerintem egyetlen a világon, aki ilyet tudott! A szabályos szabálytalanság! Szinte hihetetlen!
Egy nem tetszett, majd arról is írok...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons