2011/03/08

Zsófi nagyon szorgos!:))...GK2!

Újabb két recept!:))) Nagyon köszönjük!!!
Holnap lejár a beküldési határidő. Akinek még eszébe jut valami böjtös finomság, kérem küldje el, mert attól félek, hogy az eddigiekből nem húzzuk ki a 40 napot!:)))

Kelt kukorica málé édesen (Ezt az édességet a mamám szokta készíteni még gyerekkoromban. A receptet vele egyeztetve írtam le. :-) )
Hozzávalók:
- 10- 15 dkg kukoricaliszt
- kb. 2 dl tej
- 2 dl aludttej
- 2 dkg élesztő
- 10-15 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- meggy
Egy kevés tejbe cukrot szórok, majd beleteszem az élesztőt, felfuttatom.  A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A sárgákat a cukorral felverem, beleteszem a vajat . A lisztet kikeverem a tejjel, aludttejjel, állni hagyom kb 1 órát. Az élesztőt a lisztes keverékhez teszem, majd a vajas-tojásos masszába keverem, végül beleforgatom a felvert fehérjét is. Ez tulajdonképp majdnem olyan, mint egy sűrű palacsintatészta élesztővel.
Egy kicsi tepsibe beleöntöm a tésztát, megszórom meggyel, letakarom, fél óráig kelesztem. 35-40 perc alatt sül meg.

Zabpehely keksz
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely
- 1 narancs, 1 citrom reszelt héja
- 18 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dl méz
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- mazsola, kandírozott eper, szezámmag, napraforgó mag (vagy bármi ami épp van otthon)
- kevés fahéj
- 1 tk. szódabikarbóna
A vajat, felolvasztom, összekeverem a mézzel, tojással.
Hozzáteszem a gyümölcsök reszelt héját, beleszitálom a lisztet, szódabikarbónát, összekeverem .
A végén mehet bele a zabpehely, és a mindenféle aprómag, aszalt gyümölcs.
Kis diónyi halmokat teszek egymás mellé, kb. 1 cm-re egymástól, és 170 fokon 17 perc latt megsütöm.
Finom -kívűl ropogósabb, belül omlós-, jó étvágyat hozzá!

3 megjegyzés:

Pálfalvi Zsuzsa írta...

Ez már nagyon hiányzott a repertoáromból!köszi Zsófi!:)

Kathy írta...

Huha ez a zabpehely keksz meses! :))

Zsófi írta...

Köszönöm! :-)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons