2011/03/09

Zsuzsi 3., 4. receptje...

...és egyben a GK2 böjtös receptek beküldésének a lezárása. Mától mindenki kezdje alkalmazni!... "Vegyen vissza" a húsból, zsírból - biztos vagyok benne -, nem fog megártani, bármilyen alapon is kezd hozzá!

Lássuk, mit küldött Zsuzsa!
"Egerben vettünk részt egy remek csángó esten, ahol is –többek között ‐ megkóstolhattuk ezt a különlegesen ízletes levest. A vendégek maguk hozták a hozzávalókat a csángó Magyarfaluból ( ahol a lakosság 90%‐a magyarnak vallotta magát !), hogy megkóstoltathassák velünk fantasztikusan zamatos ételeiket.
A savanyítást ami a leves lelke, búzakorpával végzik el. Télire sóban tartósítják a paprikát, répát,paszternákot,zellert stb.ez kerül a levesbe.

Cibere leves
1 tojás 2 fej vöröshagyma 20 szál zöldpetrezselyem 1/2 l korpacibere 1 zeller 1 petrezselyemgyökér ( zöldség) 1 kanál rizs 2 kanál tejföl l tojássárgája A zöldséget másfél liter vizben ( só,bors) megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk,összekeverjük a tojássárgájával,a rizzsel,apróra vágott zöldségekkel sóval,borssal és a petrezselyemzölddel.Gombócokat formálunk vizes kézzel és a zöldséglevesbe engedjük. Ez a böjtös változat, ha szeretnénk hússal is elkészíteni, ½ kg húst ledarálunk és a gombóchoz keverjük. Fél óra múlva hozzáöntjük a külön fölforralt ciberét,a tetejét megszórjuk friss kaporral,vagy petrezselyemzölddel,és beletesszük a tejfölt.
"KORPACIBERE KÉSZÍTÉSE 1 liter búzakorpát leforrázunk 3 liter vízzel. Amikor langyosra hűlt, beleteszünk egy darab kenyeret, lekötjük gézzel, s meleg helyre állítjuk. Naponta kétszer megkavarjuk, s a tetején képződő habot minden nap leszedjük. 3‐4 nap alatt megsavanyodik. Leszűrve további 3‐4 napig használható, az ecetnél jobb, vitamindús savanyító. Nyáron szűrve és jégbe hűtve üdítő italként is fogyasztható."

Itt elnézést kérek Zsuzsitól, de figyelmetlenül nem tekertem lejjebb az oldalt és ott volt még egy csodás recept, ráadásul fotóval együtt, ami ma derült ki.., pedig milyen fincsi lehet!!!! Bocsánatot kérek!!!:(

Juhtúrós puliszka zöldpörkölttel
•1/4 kg kukoricadara
•20 dkg juhtúró vagy gomolya
•(25 dkg húsos szalonna ) kipróbáltam, elhagyható!!!
•3 dl tej
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát és folyamatosan kevergetjük, hogy ne maradjon csomós. (A szalonnát süssük üvegesre.) Ha ez kész, akkor még forrón öntsünk egy ujjnyi réteget a kásából (főtt kukoricadara) egy tűzálló (átlátszó) tálba. Erre a rétegre reszeljünk egy vékonyabb réteg juhtúrót, majd szórjunk rá szalonnadarabkákat. Erre jöhet még egy réteg kása, majd a maradék juhtúró, és végül ismét szalonna. Ha vékonyabban tesszük a rétegeket, akkor akár 3 rétegű is lehet. Kihűlve, szeletekre vágva tálaljuk. Tetejére juhtúró kerüljön, amit kevés tejföllel kikeverünk, majd tegyük be a sütőbe míg kicsit rákeményedik a teteje!
Tej hiányában vízben is meg lehet főzni a búzadarát, de tejben finomabb, lágyabb íze van. Vigyázat, mert hamar megköt, és akkor már csak szeletelni lehet. Igazi erdélyi étek.

Zöldpörkölt
2 fej vöröshagymát olajon világosra pirítunk,megszórjuk pirospaprikával. Legjobb ha erdei gombával készítjük, ennek hiányában 1 kg barna (esetleg fehér)csiperke gombát ( a legapróbbat válasszuk, alaposan mossuk meg -nem kell a kalapjáról a bőrt lehúzni!!) ,nagyobb darabokba vágjuk, átforgatjuk a paprikás-hagymás-olajon.1/2 kg paradicsomot és ½ kg paprikát hasonló nagyságúra darabolunk ,és a gombához vegyítjük. Só-bors-1-2 gerezd fokhagyma-petrezselyemzöld,lefedjük és addig pároljuk míg elkészül. (Én kicsit roppanósra hagyom a paprikát benne.)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons